Ce sunt centrele de permanență cu medici de familie și cum te pot ajuta

Ce sunt centrele de permanență cu medici de familie și cum te pot ajuta

Redactor Raluca Margean

Dacă ai vreo urgență medicală și medicul tău de familie și-a terminat programul la cabinet, ai posibilitatea să te adresezi centrelor de permanență care funcționează în regim de gardă. Află tot ce trebuie să știi despre aceste centre de permanență: cum funcționează, ce program au, care sunt serviciile medicale pe care le oferă și cât plătești pentru ele.

Ce este un centru de permanență?

Centrele de permanență sunt unități sanitare care funcționează în regim de gardă, asigurând continuitatea asistenței medicale primare pentru pacienții din zona arondată. Concret, sunt locuri unde medici de familie și asistente fac gărzi pentru pacienți. Aspectul cel mai important cu privire la aceste centre de permanență este faptul că serviciile medicale sunt acordate în mod GRATUIT tuturor persoanelor care le solicită, indiferent de dacă sunt asigurați sau nu. 

Centrele de permanență se înființează prin asocierea a 5-6 medici de familie, dintre care minim doi trebuie să fie titulari de cabinete de medicină de familie, iar restul sunt fie medici de familie care nu sunt titulari de cabinete, fie medici rezidenți în medicina de familie. 

Zonele în care se înființează centre de permanență sunt stabilite de către direcțiile de sănătate publică, cu acordul caselor de asigurări de sănătate și al consiliilor locale sau la inițiativa medicilor de familie din zonele respective.

centru de permanență - consultație la doctor

Serviciile medicale acordate prin aceste centre sunt suportate din Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate, iar acestea sunt:

  • asistență medicală în afecțiunile acute și urgențele medico-chirurgicale, în limitele competenței medicului de familie și posibilităților tehnice
  • trimitere către alte specialități în vederea internării, în situațiile care depășesc competențele medicului de familie
  • administrarea medicației necesare tratamentului de urgență
  • eliberarea unei adeverințe medicale pentru pacient, cu care se va prezenta a doua zi la medicul său de familie pentru prescrierea rețetei
  • în zilele de sâmbătă, duminică și sărbători legale, medicația se asigură din trusa de urgență atât cât va fi necesar pacientului până ajunge la medicul său de familie

Practic, dacă ai o durere abdominală, o durere în gât, febră sau alte simptome care necesită un consult, te poți adresa acestor centre de permanență. Totodată, dacă ai de urmat un tratament specific, medicul de la centru poate să-ți facă injecții intramusculare sau intravenoase, îți poate administra o perfuzie etc. Pentru intervenții mai complexe precum operații, intubări, nașteri, coaste fracturate, mână sau picior în ghips trebuie să te adresezi în continuare camerelor de gardă ale spitalelor. 

Citește și: 16 alimente cancerigene pe care le consumi aproape zilnic

Program centru de permanență

Centrele de permanență au rolul de a ușura sarcinile serviciului 112, dar și ale camerei de gardă din spitale. De multe ori secţiile de primiri urgenţe ale unităţilor sanitare sunt aglomerate nejustificat, multe din afecţiunile cu care  se prezintă pacienții putând fi rezolvate de către medicul de familie. Prin urmare, au fost înființate aceste centre de permanenţă în toată țara. Ele funcționează în afara programului de activitate al cabinetului de medicină de familie, astfel:

  • în zilele lucrătoare, garda se instituie între orele 15:00 după-amiaza până la ora 8:00, a doua zi dimineața 
  • în zilele de sâmbătă, duminică, sărbători legale şi în zilele libere, garda începe de la ora 8:00 dimineața şi durează 24 de ore 

Centre de permanență desființare

Chiar dacă în spațiul public au circulat știri cu privire la intenția desființării centrelor de permanență Ministerul Sănătății a dezmințit aceste informații, confirmând faptul că Ministerul nu a făcut niciun demers și nu a aprobat niciun document sau ordin care să vizeze desființarea centrelor de permanență. Prin urmare, în momentul de față, centrele de permanență își desfășoară activitatea conform legii, chiar dacă nu sunt suficiente pentru nevoile paciențiilor.

Conform CNAS, în București funcționează două centre de permanență, unul în sectorul 6 (Centrul de permanență Brâncuși), iar cel de-al doilea în sectorul 2 (Centrul de permanență în cadrul Clinicii Anima Promenada). 

Surse foto: Pixabay

Articolul urmator
Constelații familiale: ce sunt și cum te pot ajuta
Constelații familiale: ce sunt și cum te pot ajuta
Ce fel de de familie vei forma?
Incepe quiz
Ce fel de de familie vei forma?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.