Ceai de rooibos: beneficii și efecte adverse

Ceai de rooibos: beneficii și efecte adverse

Paula Rotaru

Cauți o alternativă la înmiresmata cafea de dimineață? Sau, poate, ai vrea să renunți la ceaiul negru, pentru că medicul ți-a recomandat să o lași mai ușor cu cafeina, dar ți-e teamă că nu vei avea energia să duci la bun sfârșit sarcinile de peste zi? Ia în calcul ceaiul roșu, sau vestitul ceai rooibos, cum mai este cunoscut, o băutură energizantă și delicioasă, cu nicio urmă de cafeină!

Acest tip de ceai a căpătat în ultima vreme popularitate, datorită presupuselor sale beneficii date de conținutul ridicat de antioxidanți. Dar sunt, oare, aceste beneficii reale sau au doar valoare de marketing, menită să ne scoată banii din buzunar?

Sursa foto: Pinterest @ Organic Facts 

Așa cum v-am obișnuit, ne-am documentat temeinic pe această temă și am încercat să separăm miturile de realitate cu ajutorul studiilor științifice de mare amploare.

Deși multe site-uri ridică în slăvi ceaiul rooibos și îi atribuie titulatura de panaceu, nu ar strica să fim un pic mai circumspecți când vine vorba de sănătatea noastră și să ne informăm din mai multe surse. Astfel am descoperit că ceaiul rooibos este, într-adevăr, o băutură sănătoasă, care poate avea anumite efecte benefice, dar și că există unele contraindicații de care ar fi bine să ținem cont.

Află mai jos care sunt potențialele beneficii ale aromatului ceai rooibos, dar și riscurile la care te expui dacă bei în exces această licoare!

Ce este ceaiul rooibos

Frunzele de ceai rooibos provin de la un arbust numit Aspalathus linearis, care crește în special în Africa de Sud. Culoarea roșie a ceaiului este conferită de procesul de fermentare, frunzele arbustului fiind, de altfel, verzi, lucioase.

Există și sortimente de ceai rooibos verde, însă acestea sunt mai scumpe și au un gust mai pronunțat, care nu este pe placul tuturor. În schimb, ceaiul roșu are un gust aromat, dulce-acrișor, multe persoane preferând să îl consume cu lapte sau miere.

Sursa foto: Pinterest @ The Nutrition Watchdog

Recent, ceaiul rooibos a început să fie folosit ca ingredient principal și în diverse sortimente de latte sau cappuccino, conferind acestor băuturi o aromă aparte.

Află din clipul video de mai jos cum să prepari un delicios rooibos latte cu lapte de soia!

Ceaiul rooibos este consumat de secole în Africa de Sud, dar abia în ultimii ani a intrat în obiceiurile europenilor și ale americanilor, ca o alternativă fără cafeină la cafea, ceaiul negru sau verde. Această băutură poate fi consumată atât caldă, cât și rece, fără să își piardă savoarea, și în orice moment al zilei, fără să ne facem griji că ne-ar putea răpi somnul.

Pentru prepararea ceaiului de rooibos, se infuzează o linguriță de plantă uscată în 200 de mililitri de apă fiartă, timp de 5-10 minute. Cu cât planta este ținută mai mult la infuzat, cu atât gustul și culoarea vor fi mai intense. După preferințe, ceaiul poate fi îndulcit cu miere sau lapte.

Beneficiile consumului de ceai rooibos

Bogăția de antioxidanți din ceaiul rooibos i-a adus acestei băuturi renumele de licoare vindecătoare, care protejează de cancer, boli de inimă și accidente vasculare. Însă, contrar adepților terapiilor naturiste, ceaiul rooibos nu este deloc o sursă bogată de vitamine și minerale. În schimb, este o plantă care abundă în antioxidanți benefici. Cât de benefici? Află mai jos!

Sursa foto: Pinterest @ vegkitchen.com

Mențin sănătatea inimii

Potrivit mai multor studii, antioxidanții din ceaiul rooibos inhibă producția enzimei de conversie a angiotensinei (ACE), reglând astfel tensiunea arterială. De asemenea, o cercetare a scos la iveală că persoanele supraponderale care au consumat zilnic 6 cești de ceai rooibos, timp de șase săptămâni, au înregistrat valori mai mici ale colesterolului „rău” din sânge, dar și o ușoară creștere a colesterolului „bun”.

Nivelul normal de colesterol asigură protecție împotriva multor afecțiuni cardiovasculare, cum ar fi infarctul sau accidentul vascular cerebral.

Ar putea reduce riscul de cancer

Testele pe animale de laborator au arătat că luteolina și quercitina, doi antioxidanți prezenți în ceaiul rooibos, pot preveni dezvoltarea și înmulțirea celulelor maligne. Cu toate acestea, nu se cunoaște cu exactitate fenomenul prin care acești antioxidanți sunt absorbiți în organismul uman și nici cantitatea de ceai care ar trebui consumată în scop preventiv.

Prin urmare, studiile sunt inconsistente și nu demonstrează cu certitudine că antioxidanții ar avea proprietăți anticancerigene. Deci să privim sceptic, deocamdată, această afirmație!

Reglează glicemia

Ceaiul rooibos ar putea fi un ajutor de nădejde în cazul persoanelor cu diabet, dacă studiile realizate de șoareci de laborator vor fi confirmate și de rezultatele obținute pe subiecți umani.

Potrivit healthline.com, aspalatina din ceaiul rooibos, tot un antioxidant, reglează nivelul zahărului din sânge și reduce rezistența la insulină. Astfel de vești sunt promițătoare pentru cei care sunt diagnosticați cu diabet de tip 2 sau care sunt la mare risc să dezvolte această afecțiune, cum ar fi supraponderalii.

Ceai rooibos versus cafea sau ceai negru

Cafeina este un stimulent care se găsește în ceaiul negru sau verde și în cafea. Chiar dacă astfel de băuturi sunt considerate benefice, putând îmbunătăți performanțele sportive și concentrarea, consumul excesiv poate duce la palpitații, anxietate, insomnie și migrene. Prin urmare, multe persoane aleg să înlocuiască aceste băuturi cu ceaiul rooibos, care conferă energie, stimulează metabolismul ș conferă o stare de bine.

În plus, ceaiul rooibos are un conținut redus de tanini în comparație cu ceaiul negru sau cel verde, compuși care pot împiedica absorbția fierului în organism. Mai mult decât atât, ceaiul rooibos nu conține acizi oxalici, care cresc riscul de dezvoltare a pietrelor la rinichi.

Posibile efecte adverse ale consumului excesiv de ceai rooibos

În ciuda mult aclamatelor beneficii, cum că ar elimina alergiile, insomnia, migrenele, constipația, durerile de stomac sau că ar preveni osteoporoza, iată, așadar, că ceaiul rooibos nu este tocmai un panaceu, dar merită încercat pentru gustul său unic și ca alternativă la cafea sau alte ceaiuri.

Desigur, lipsa dovezilor în sprijinul acestor beneficii nu înseamnă că acestea nu sunt reale, ci doar că mai sunt necesare studii.

În schimb, ce se cunoaște cu certitudine este faptul că moderația este cheia succesului. Orice exces are efecte negative asupra organismului, lucru valabil și în cazul consumului de ceai rooibos. De exemplu, un studiu arată că ceaiul rooibos consumat pe termen lung și în cantități exagerate poate duce la sporirea producției de enzime hepatice, care pot favoriza apariția anumitor boli ale ficatului.

De asemenea, s-a descoperit că unii compuși din ceaiul rooibos pot imita efectul estrogenului, așa că persoanele diagnosticate cu cancer de sân ar trebui să îl evite.

Prin urmare, cere întotdeauna sfatul medicului înainte de a consuma ceai rooibos și nu face excese!

Surse foto: Pinterest

Articolul urmator
Totul despre cicoare: beneficii și proprietăți
Totul despre cicoare: beneficii și proprietăți
Cum vei fi la batranete?
Incepe quiz
Cum vei fi la batranete?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.8 (26)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.