Cele mai bune ceaiuri pentru gât inflamat

Cele mai bune ceaiuri pentru gât inflamat

Paula Rotaru

Sezonul rece vine „la pachet” cu viroze care ne determină să apelăm la fel și fel de remedii, însă cele mai bune soluții sunt chiar la îndemâna noastră. Anumite ceaiuri pentru gât inflamat te scapă rapid de simptomele neplăcute. Durerea de gât, senzația de uscăciune sau de mâncărime la nivelul gâtului pot fi ameliorate cu ajutorul acestor licori care au numeroase proprietăți medicinale.

Infecțiile virale și aerul uscat sunt principalele cauze ale gâtului inflamat, însă există și alte probleme de sănătate care se pot manifesta astfel, cum ar fi alergiile sau expunerea la fum și alte substanțe chimice.

cele mai bune ceaiuri pentru gat inflamat

Mai întâi de toate, este important să depistezi cauza gâtului inflamat și abia apoi să iei măsuri. Așadar, dacă durerile în gât persistă pe termen lung, mergi la medic pentru un diagnostic corect.

Îți prezentăm în continuare principalele cauze ale gâtului inflamat, simptomele care pot apărea, dar și 10 ceaiuri care te pun rapid pe picioare!

Iată care sunt cele mai eficiente ceaiuri pentru gât inflamat

Chiar dacă nu îți place în mod deosebit ceaiul, ar fi bine să începi să îl consumi mai des, mai ales când te confrunți cu dureri de gât. Plantele din care se fac aceste ceaiuri sunt surse excelente de antioxidanți, compuși care ajută organismul să lupte cu infecțiile și să se recupereze mai rapid. De asemenea, pot avea efecte antiinflamatoare, adică ameliorează durerea și inflamația.

Potrivit MayoClinic, ceaiul cald îndulcit cu miere este ca un „balsam” pentru gâtul inflamat, prevenind în același timp deshidratarea și riscurile asociate acesteia. 

Ai grijă! Unele plante pot slăbi eficiența medicamentelor sau pot da reacții adverse grave, mai ales dacă nu provin din surse sigure sau sunt consumate în cantitate mare, așa că este mai bine să ceri sfatul medicului înainte să apelezi la remedii naturale.

Descoperă mai jos care sunt cele mai bune ceaiuri pentru gât inflamat!

Ceai din scoarță de ulm (slippery elm tea) pentru gât inflamat

cele mai bune ceaiuri pentru gat inflamat

Foto: Pinterest @ essiacthee.nl

Ceaiul de ulm conține mucilagii, substanțe care se transformă în gel la contactul cu apa. Acest gel „sigilează” mucoasa gâtului, o hidratează și reduce inflamația, ameliorând totodată durerea. Ceaiul din scoarță de ulm se prepară astfel: se pune o linguriță de scoarță pisată în 400 ml de apă clocotită și se lasă la fiert un minut. Amestecul se strecoară și se bea lichidul rezultat pe tot parcursul zilei.

Ceai de lemn dulce (licorice tea) pentru gât inflamat

Ceaiul din rădăcină de lemn dulce poate fi consumat ca atare sau poate fi făcută gargară cu ceai, dar după ce se răcește. Rădăcina de lemn dulce este periculoasă pentru sănătate dacă este consumată în cantități mari, dar și dacă suferi de anumite afecțiuni. Așadar, cel mai bine este să ceri părerea medicului înainte de a consuma astfel de ceaiuri pentru gât.  

Ceai de unguraș (horehound tea) pentru gât inflamat

Ungurașul este o plantă bogată în antioxidanți cu proprietăți antiinflamatoare, folosită de secole ca remediu pentru dureri de gât și răceală. Ceaiul de unguraș are un ușor efect expectorant, așa că tusea productivă, cu mucus, poate fi ameliorată semnificativ consumând această licoare, potrivit healthline.com.

Ceai de mușețel pentru gât inflamat

cele mai bune ceaiuri pentru gat inflamat

Ceaiul de mușețel are un gust delicios, dar și numeroase efecte benefice pentru organism. Aceste beneficii sunt confirmate de nenumărate studii științifice. De exemplu, un studiu publicat în Molecular Medicine Reports arată că ceaiul de mușețel poate lubrifia gâtul, îndepărtând răgușeala și durerea. De asemenea, acest ceai reduce inflamația și grăbește vindecarea, datorită antioxidanților conținuți din belșug. Nu mai puțin important este efectul antispasmodic al ceaiului de mușețel, care constă în ameliorarea tusei.

Ceai de turmeric pentru gât inflamat

Turmericul face parte din familia ghimbirului și are la fel de multe beneficii ca acesta. Este folosit adesea în gastronomie, sub formă de pudră, dar poate fi consumat și sub formă de ceai. Studiile arată că turmericul are proprietăți antioxidante, antiinflamatoare și antiseptice, care acționează asupra inflamațiilor din organism și ameliorează simptomele neplăcute.

Ceai verde pentru gât inflamat

Ceaiul verde nu mai are nevoie de nicio prezentare! Cu toate acestea, îți vom rezuma, pe scurt, care sunt efectele benefice ale consumului de ceai verde: accelerează metabolismul, ameliorează depresia, previne și tratează infecțiile respiratorii, întărește sistemul imunitar și inhibă dezvoltarea tumorilor maligne.

Ceai cu lămâie și ghimbir pentru gât inflamat

cele mai bune ceaiuri pentru gat inflamat

Acest duo este nimicitor pentru inflamația de la nivelul gâtului. Ceaiul de lămâie și ghimbir fluidizează mucusul, reduce inflamația, conferă energie și stimulează imunitatea. Iată o rețetă cu care vei da gata durerile de gât: adaugă într-o cană cu apă fiartă 2 feliuțe de ghimbir, un pliculeț de ceai de mușețel și 2 lingurițe cu suc proaspăt de lămâie. Lasă la infuzat 3-5 minute, înlătură ghimbirul și pliculețul cu ceai, apoi adaugă o linguriță cu miere și amestecă bine. Consumă ceaiul cald, nu fierbinte, pentru a nu irita și mai mult gâtul.

Ceai de izmă (peppermint tea) pentru gât inflamat

Uleiurile aromatice extrase din frunzele de izmă sunt ușor asimilate în organism și au numeroase efecte benefice. Nu e de mirare că mulți medici recomandă consumul de ceai de izmă pentru tot felul de afecțiuni. Tulburările digestive, durerile de cap și astmul sunt probleme care pot fi ameliorate consumând ceai de izmă. De asemenea, aroma puternică a mentei favorizează deblocarea căilor respiratorii și tratează tusea.

Ceai de scorțișoară cu ghimbir pentru gât inflamat

Este delicios, ușor de făcut și, mai presus de toate, sănătos! Ceaiul de scorțișoară cu ghimbir elimină inflamațiile, înlătură senzația de greață și, surpriză, accelerează arderile, deci e de ajutor în cura de slăbire. Ai nevoie de: ghimbir proaspăt, bețe de scorțișoară și miere. Cum se face ceaiul de scorțișoară: fierbe într-un ibric 250 ml de apă, adaugă 2-3 bețe de scorțișoară și 3-4 rondele de ghimbir și lasă totul la fiert pentru 20 de minute. Lasă ceaiul să se răcească 5 minute, apoi adaugă miere după gust.

Ceai de cimbru pentru gât inflamat

cele mai bune ceaiuri pentru gat inflamat

Consumul de ceai de cimbru ameliorează tusea și gâtul inflamat, datorită compușilor care au proprietăți relaxante și bronhodilatatoare. Cimbrul conține și vitamina C, care întărește sistemul imunitar, prevenind astfel virozele, dar și gripa. Nu consuma cantități mari de ceai de cimbru, pentru că pot apărea reacții adverse, precum arsuri la stomac, vărsături, diaree, dureri de cap și amețeală. Persoanele care suferă de afecțiuni cardiace, tiroidiene sau gastrointestinale trebuie să evite consumul de ceai de cimbru!

Alte remedii pentru gât inflamat

Pentru ameliorarea durerilor în gât este utilă și gargara cu apă sărată sau cu bicarbonat de sodiu, efectuată o dată la trei ore. Amestecul de apă cu sare calmează inflamația și fluidizează mucusul. Pe de altă parte, gargara cu apă sărată și bicarbonat distruge bacteriile și previne infecțiile fungice la nivelul gâtului.

În cazul copiilor, este indicat consumul de supe calde și ceaiuri îndulcite, dar mierea nu trebuie administrată copiilor mai mici de 1 an! De asemenea, se recomandă folosirea unui umidificator care menține umiditatea în limitele normale.

cele mai bune remedii pentru gat inflamat

Anumite alimente pot ameliora durerile în gât. Acestea includ: ovăzul cu lapte cald, iaurtul simplu, legumele sotate sau fierte, smoothie-urile din fructe sau legume, piureul de cartofi, supa de pui, ouăle fierte sau omleta.

Trebuie evitate alimente și băuturi precum: biscuiți sărați, pâine crocantă, sosuri picante, sucuri acidulate, cafea, alcool, chipsuri din cartofi, popcorn, covrigei, legume crude, sucuri de citrice.

Simptomele gâtului inflamat

Gâtul inflamat poate da simptome care variază în funcție de cauză. Acestea includ:

- Senzația de arsură sau de uscăciune în gât;

- Umflarea ganglionilor de la nivelul gâtului;

- Durere la înghițire sau în timp ce vorbești;

- Mărirea în volum a amigdalelor și înroșirea acestora;

- Congestia nazală (nas înfundat);

- Secreții nazale;

- Strănut;

- Tuse;

- Febră;

- Frisoane;

- Răgușeală;

- Dureri de cap;

- Lipsa poftei de mâncare.

Principalele cauze ale durerilor în gât

Inflamația gâtului poate fi o consecință a infecțiilor, dar și a anumitor afecțiuni digestive. Iată care sunt cele mai frecvente cauze ale durerilor în gât:

  • Răceala, gripa sau alte infecții virale (mononucleoza, rujeola, rubeola sau oreion)
  • Infecții cu streptococci
  • Alergii la polen, praf, blană de animale etc.
  • Aerul uscat din locuință, în special în timpul iernii, când umiditatea nu este optimă
  • Expunerea la fum, substanțe chimice și alți factori iritanți pentru căile respiratorii
  • Tăieturi sau lovituri la nivelul gâtului, înecarea cu mâncare sau cu un obiect, țipatul, cântatul pe perioade îndelungate
  • Boala de reflux gastroesofagian
  • Tumorile situate la nivelul gâtului

Dacă durerea de gât persistă mai mult de o săptămână, se înrăutățește sau este însoțită și de alte simptome, precum febră, frisoane, senzație de greață sau vărsături, mergi la medic pentru investigații amănunțite!

Surse foto: iStock, Pinterest, Pixabay

Articolul urmator
Medicamente pentru digestie: cele mai bune vitamine si minerale pentru digestie
Medicamente pentru digestie: cele mai bune vitamine si minerale pentru digestie
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari
Incepe quiz
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.9 (15)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.