Cele mai bune medicamente pentru răceală

Cele mai bune medicamente pentru răceală

Redactor Divahair.ro

Nimănui nu-i place să fie răcit, însă toți trebuie să ne tratăm într-un fel sau altul. Cu atâtea variante de medicamente existente în farmacii, de unde știm care dintre acestea își fac într-adevăr efectul? Experții ne dezvăluie secretul alegerii celor mai bune medicamente pentru răceală.

Un om obișnuit răcește, în medie, de trei ori pe an, iar fiecare răceală durează între 9 și 14 zile, astfel că nu este de mirare că se cheltuie miliarde de lei pe remedii împotriva răcelii. Se pare că, în general, aruncăm banii de pomană.

Ultimele studii sugerează că puține remedii pe bază de plante, luate online, sau homeopate pot trata o răceală sau o gripă. Cu toate acestea, unele dintre tratamente chiar funcționează. Află care sunt acestea!

Diferența, pe scurt, dintre răceală și gripă

Ca să poți trata corespunzător afecțiunea de care suferi, trebuie să îți dai seama, în primul rând, dacă ai gripă sau răceală. Deși lumea tinde să crede că acestea au manifestări comune și că gripa este o răceală mai severă, ei bine... nu este deloc așa.

Răceala

  • afectează pacientul pe o scurtă perioadă de timp
  • nu are manifestări agresive
  • începe lent, cu senzația de oboseală, cu strănut necontrolat, dureri în gât și de cap și prezența tot mai vizibilă a mucozităților în nas și în gât

Gripa

  • afectează pacientul pe o lungă perioadă de timp
  • are manifestări agresive
  • începe brusc și agresiv, cu febră care ajunge cu rapiditate la valori de 39-40 de grade, dureri de cap, ochi, gât, carne și de oase, frisoane necontrolate.

Trebuie să știi cu exactitate dacă suferi de răceală sau de gripă, pentru a urma un tratament corespunzător bolii tale.

Medicamente eficiente pentru răceală

Medicamentele date la liber la farmacie, care nu necesită prescripție medicală nu pot vindeca de fiecare dată răceala, dar ar putea să te facă să te simți mai bine, cât timp răceala își face de cap cu tine. Află care sunt cele mai obișnuite medicamente pentru răceală ș ice pot face acestea pentru tine.

Tratamentul răcelii în funcție de simptome

Nas înfundat

Decongestionantele te ajută să respiri mai ușor, amelioreând sinusurile înfundate prin micșorarea vaselor de sânge care blochează căile aeriene. Alege un produs care conține pseudoefedrină și ai grijă să nu cumperi aceste produse de pe internet, ci doar din surse sigure. Cel mai bine mergi la farmacie. Pseudoefedrina este frecvent utilizată pentru producerea metamfetaminei.

Există două tipuri de decongestionante:

  • Pastile sau siropuri. Dacă vezi litera "D" la sfârșitul numelui unui medicament, înseamnă că acesta conține un decongestionant. Caută să iei produse cu fenilefrină sau pseudoefedrina mai sus menționată.
  • Picături/spray-uri de nas. Produsele cu oxitazolină și fenilefrină pot acționa mai rapid decât pastilele sau siropurile. Dar dacă le folosești mai mult de 2-3 zile la rând, congestia ta nazală s-ar putea înrăutăți.

Nu lua ambele tipuri de decongestionant în același timp. Începe cu un spray nazal în primele câteva zile și treci la o pilulă sau un sirop dacă ai nevoie de ea.

Decongestionantul  este sigur pentru majoritatea oamenilor și este printre cele mai eficiente remedii împotriva răcelii. „Persoanele care suferă de tensiune arterială ridicată ar trebui să folosească decongestionante nazale pulverizante. Acest lucru nu se va răsfrânge în fluxul sangvin”, spune Ally Dering-Anderson, profesor la Centrul Medical Nebraska.

Nas care curge, ochii apoși și strănutat

Când ești răcit/ă, corpul tău produce substanțe chimice numite histamine. Prezența lor în corp duce la strănut, nas care curge și ochi umezi.
Antihistaminicele de tipul clorfeniraminei și difenhidraminei blochează acest proces și pot ameliora aceste simptome. De asemenea, îți pot da somnolență și îți usucă ochii, nasul și gura.

Tuse

Nu te mai poți opri din tușit? Ai două opțiuni principale:

  • Comprimatele supresoare, cum ar fi dextrometorfanul, îți pot liniști senzația pentru o perioadă scurtă de timp. Aceste substanțe activează în partea creierului dvs. care controlează procesul tusei.
  • Expectoranții, cum ar fi guaifenesinul, pot opri congestia în piept subțiind mucusul aflat în căile respiratorii. În acest fel, când tușești, poți să scapi mai ușor de flegmă. Bea multă apă dacă iei acest tip de medicament.

Principalul ingredient pe care multe medicamente pentru tuse îl conțin este extractul de inimă și ficat din rața leșească, nativă în Mexic, America Centrală și America de Sud. Potrivit studiilor, acest ingredient este eficient împotriva răcelii sau gripei.

Medicamentele expectorante fluidizează mucoasa și te ajută să tușești. Aceste produse pot ajuta, dar cel mai bun expectorant poate fi lichidul pe care îl consumi zi de zi: „Tot ce trebuie să faci este să bei mai multă apă”, spune medicul Dering-Anderson.

„Dacă nu îți place să bei multă apă, încearcă limonada, ceaiul sau chiar cafeaua”, spune specialistul. De asemenea, poți să pornești apa caldă la duș și să inspiri vaporii.

Febră, durere și senzație iritantă în gât

Aceste simptome sunt, de obicei, ușoare la o răceală - în comparație cu aceleași simptome resimțite în timpul unei gripe. Totuși, dacă te simți foarte rău și nu te puteți odihni, majoritatea experților sunt de acord că este bine să iei ceva pentru a ușura durerea și a reduce febra, cum ar fi acetaminofenul sau ibuprofenul.
Verifică întotdeauna etichetele medicamentelor pentru efecte secundare și urmează instrucțiunile de administrare a medicamentului. Asigura-te că nu se va amesteca prost cu alte medicamente pe care le iei sau cu probleme de sănătate pe care le ai. Întreabă-ți medicul sau farmacistul dacă nu ești sigur/ă.

Remedii naturale pentru răceală

Poate că ai auzit că vitamina C, echinacea și zincul sunt bune pentru răceală.

Acestea nu reprezintă un tratament propriu-zis, dar vitamina C și zincul pot contribui din plin la scurtarea duratei unei boli.

Vitamina C se vinde sub formă de pastile în toate farmaciile. Cu toate acestea, nu există dovezi concrete că dozele mari de vitamina C pot reduce durata sau severitatea răcelii ori a gripei. Vitamina C este solubilă în apă, astfel încât orice cantitate recomandată - care este de 90 miligrame pe zi pentru bărbați și 75 pentru femei - va fi eliminată din organism atunci când urinezi.

O abordare mai bună este să consumi mai multe alimente care conțin vitamina C și au în compoziția lor și alte substanțe nutritive importante, care mențin organismul puternic și sănătos. Alimente care conțin vitamina C sunt: lămâia, pătrunjelul, broccoli, ardeiul gras roșu, conopida, căpșunele, zmeura etc.

În ceea ce privește eficiența echinacea, părerile specialiștilor sunt încă ușor neclare. Înainte de a încerca aceste produse, consultă-ți medicul pentru a te asigura că acestea vor funcționa bine împreună cu alte medicamente pe care le iei.

Benzile nazale te pot ajuta, de asemenea, să respiri mai ușor, deoarece acestea pot mări căile nazale în timp ce le porți.

Alte remedii mai tradiționale ar putea ajuta la ameliorarea disconfortului rece, de asemenea.

  • Bea multe lichide, inclusiv supă de pui. Te poate face să te simți vizibil mai bine.
  • Pentru a relaxa și ameliora o durere în gât, fă gargară cu apă caldă, folosiește spray-uri în gât și suge pastille cu propolis sau, de ce nu, o înghețată.
  • Încearcă și o clătire nazală cu apă sărată. Aceasta poate ajuta ameliorarea simptomelor unui nas infundat sau care curge.
  • Dacă ai suflat prea mult nasul și ește roșu și te ustură, dă cu cremă de gălbenele să calmezi senzația.
  • Utilizați un umidificator în camera în care petreci cel mai mult timp pentru a ajuta la vindecarea flegmei.
  • Fă ce poți pentru a îți crea un mediu cât mai confortabil posibil și pentru a te odihni, în timp ce corpul tău luptă împotriva răcelii care îl chinuie.

capsule moi

Metodă de prevenție a răcelii

Consumul regulat  de drojdie de bere inactivă poate ține deoparte răceala. Drojdia de bere inactivă se vinde sub formă de supliment alimentar. Într-un studiu din 2010, publicat în The Journal of Alternative and Complementary Medicine, cercetătorii de la Universitatea din Michigan și una dintre companiile care produc suplimentul au descoperit că persoanele care au luat zilnic 500 de miligrame de drojdie de bere neactivă, timp de 12 săptămâni, au avut mai puține episoade de răceală decât cei care au luat alte medicamente.

Pentru cei care s-au îmbolnăvit, suplimentul nu a avut niciun efect asupra duratei sau a gravității răcelii. Drojdia de bere conține cantități mari de vitamina B, care stimulează imunitatea.

Unele dintre aceste medicamente pentru răceală sunt într-adevăr eficiente, însă cel mai bine este să consulți medicul specialist, care îți va da cel mai bun tratament.

Surse foto: Pixabay

Articolul urmator
Mituri despre sănătate în care ar trebui să încetăm să mai credem
Mituri despre sănătate în care ar trebui să încetăm să mai credem
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari
Incepe quiz
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3 (6)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.