Cele mai bune modalități de diagnosticare a cancerului: cum te poți asigura că totul e în regulă în corpul tău

Cele mai bune modalități de diagnosticare a cancerului: cum te poți asigura că totul e în regulă în corpul tău

Redactor Divahair.ro

Cancerul se numără printre cele mai periculoase boli, o afecțiune pe care e musai să o depistezi rapid pentru a-i combate efectele. Tocmai din acest motiv, este util să știm care sunt investigatiile pe care medicii le recomandă pentru a descoperi problema și pentru a propune schema de tratament adecvată.

Printre procedurile utilizate de medici pentru a stabili sau pentru a infirma diagnosticul de cancer se numără: investigațiile imagistice, diverse teste de laborator, biopsia tumorală, examenul endoscopic, chirurgia sau testarea genetică, iar în cele ce urmează le detaliem pe cele mai importante dintre acestea.

RMN

În cazul acestei tehnici imagistice de investigatie un magnet puternic, conectat la un computer, e folosit pentru a face fotografii detaliate ale zonelor de interes. RMN-ul poate fi o modalitate bună și pentru a diagnostica un cancer de col uterin în stadii incipiente, acesta fiind una dintre cele mai frecvente cauze de deces prin cancer în cazul femeilor din țara noastră. Pentru detectarea precoce a leziunilor precanceroase ale colului uterin, pe lângă examenul citologic Babeș-Papanicolau, ar fi utilă și efectuarea unor teste adiționale, de detecție a infecției cu tipuri oncogene ale HPV. Află detalii aici.

Scanare CT

Scanarea CT face parte din familia procedurilor de imagistică preferate frecvent de medici pentru diagnosticul majorității cancerelor. Cum va decurge această procedură? În linii mari, un aparat cu raze X, conectat la un computer, va reda o serie de imagini detaliate ale organelor tale. Este posibil ca medicul să îți administreze o substanță de contrast pentru a putea evidenția diverse zone din interiorul corpului tău. Ar mai fi bine să știi că scanarea CT e o procedură nedureroasă, deci nu trebuie să îți faci prea multe griji.

PET - Scanare nucleară

Pentru acest tip de procedură medicul îți va administra o injecție cu o cantitate foarte mică de material radioactiv. Scanerul folosit de medic va crea, ulterior, imagini ale organelor sau oaselor tale pe ecranul unui computer. Acest tip de scanare mai poartă și numele de scanare cu radionuclizi și, contrar aparențelor, nu e periculoasă, întrucât corpul tău va elimina foarte repede substanța radioactivă administrată de medic.
Ecografie

În cazul ecografiei lucrurile sunt simple: acest procedeu presupune utilizarea unui computer care folosește ultrasunetele pentru a crea o imagine a diverselor zone din corp. Această imagine poartă numele de sonogramă.

Biopsie

Dacă medicul îți recomandă o biopsie, atunci e bine să știi că această procedură presupune îndepărtarea unei mostre de țesut din zona cu leziuni sau cu potențial de a avea leziuni canceroase. Ulterior, această mostră va fi analizată de un medic patolog, sub microscop, pentru a determina dacă e sau nu vorba de cancer.
Teste genetice

Testele genetice depistează mutațiile care apar în materialul genetic al celulelor, mutații care pot duce la dezvoltarea anormală a acestor celule. Prezența acestor gene mutante determină probabilitatea, cel puțin la nivel de statistică, de a dezvolta cancer mamar sau ovarian. De exemplu, o femeie care moștenește gena BRCA de la unul dintre părinți prezintă un risc mai mare de a face, de-a lungul vieții, cancer mamar sau ovarian.

Medicii recomandă să faci controale anuale de rutină chiar și atunci când nu ai simptome sau manifestări care să te pună pe gânduri. Anumite leziuni precanceroase pot fi depistate înainte de a se transforma în cancer. E întotdeauna mai bine să previi o boală cruntă decât să fii nevoită să o vindeci.

Foto: Shutterstock

Articolul urmator
Medicamente pentru digestie: cele mai bune vitamine si minerale pentru digestie
Medicamente pentru digestie: cele mai bune vitamine si minerale pentru digestie
Cata grija ai de corpul tau?
Incepe quiz
Cata grija ai de corpul tau?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.