Celulita infecțioasă: fii atentă la aceste simptome! Află cauzele și cum tratezi această afecțiune

Celulita infecțioasă: fii atentă la aceste simptome! Află cauzele și cum tratezi această afecțiune

Redactor Raluca Margean

Celulita presupune dezvoltarea unor depozite de grăsime sub piele, generand la exterior acel aspect de coajă de portocală. În ce celulita cu care se confruntă majoritatea femeilor nu reprezintă un pericol pentru sănătate, celulita infecțioasă poate da mari bătăi de cap.

Celulita infecțioasă reprezintă inflamația pielii însoțită de durere, roșeață și căldură locală. Aceasta este produsă de bacterii care intră în piele prin diverse tăieturi, înțepături de insecte, mușcături de animale (pisici sau câini) sau incizii.

În lipsa unui tratament corect, celulita infecțioasă îți poate pune viața în pericol. Află care sunt cauzele și simptomele celulitei infecțioase, cum se tratează și ce metode ajută la prevenirea acestei afecțiuni!

Celulita infecțioasă: cauze și simptome

celulita infecțioasă-stafilococ auriu

Streptococcus aureus (streptococul auriu) și Staphylococcus aureus (stafilococul auriu) sunt tipurile de bacterii care provoacă de obicei celulita infecțioasă. De cele mai multe ori, aceste bacterii trăiesc pe piele, în nas și gură și nu sunt periculoase. Dar ele pot pătrunde în corp prin mici leziuni ale pielii, se pot multiplica și pot provoca infecții și inflamații.

O persoană prezintă un risc mai crescut de a dezvolta celulită infecțioasă dacă:

  • Suferă de diabet, ciroză hepatică sau are un sistem imunitar deficitar
  • Se confruntă cu eczeme, piciorul de atlet (tinea pedis)sau zona zoster
  • Prezintă umflături puternice la nivelul brațelor sau picioarelor
  • Își administrează droguri intravenos
  • Are o circulație periferică deficitară

Celulita infecțioasă afectează cel mai des partea inferioară a piciorului, dar se poate localiza și în alte părți ale corpului, inclusiv pe brațe, în zona ochilor, pe sâni sau burtă. Simptomele nu sunt aceleași pentru toată lumea, însă, de cele mai multe ori, acestea pot consta în:

  • Roșeață și durere localizată în zona infectată
  • Inflamație
  • Piele fierbinte
  • Febră și frisoane
  • Ganglioni limfatici măriți
  • Erupții dureroase sub formă de bășici (vezicule cu lichid)

Cum se diagnostichează celulita infecțioasă

celulita infecțioasă-consult

Medicul poate diagnostica celulita infecțioasă printr-o simplă examinare fizică. Doar privind zona afectată, acesta își poate da seama de gravitatea afecțiunii. Majoritatea cazurilor sunt ușoare, așadar nu sunt necesare alte teste mai detaliate.

Totuși, există și cazuri mai grave, motiv pentru care medicul poate recomanda efectuarea de teste suplimentare de laborator (hemoleucogramă completă sau investigații imagistice) pentru a observa dacă sunt și alte complicații. Cazurile considerate grave sunt acelea în care persoanele:

  • prezintă o infecție puternică, au febră, au fost mușlcați recenți de un animal
  • nu răspund la tratamentul cu antibiotice
  • au o circulație periferică deficitară
  • suferă și de alte probleme de sănătate (cancer, diabet)

Celulita infecțioasă se poate manifesta similar altor boli de piele, cum ar fi:

  • Dermatita de stază venoasă, o afecțiune care constă în apariția de umflături la nivelul picioarelor, cauzate cel mai adesea de circulația venoasă deficitară
  • Dermatita de contact, care reprezintă o erupție cauzată de o substanță sau un material care a atins pielea
  • Paniculita, care înseamnă inflamația țesutului adipos subcutanat

Celulita infecțioasă: tratament

celulita infecțioasă-picioare roșii

Tratamentul cu antibiotice poate opri răspândirea infecției în sânge sau organe. În cazurile ușoare, antibioticele sunt administrate pe cale orală, iar în cele grave, intravenos.

Tratamentul trebuie continuat timp de 10 zile, chiar dacă, în cele mai multe cazuri, simptomele dispar după câteva zile de tratament cu antibiotice. La o zi sau două după începerea tratamentului, febra și frisoanele dispar, iar inflamația și durerile se pot ameliora. Dacă simptomele nu se ameliorează după câteva zile de la administrarea antibioticelor, medicul trebuie să schimbe tratamentul și pot fi necesare teste suplimentare.

Adițional tratamentului cu antibiotice, există și lucruri pe care pacientul le poate face acasă. De exemplu, dacă infecția este localizată la brațe sau la picioare, membrele afectate trebuie ridicate deasupra nivelului inimii. Acest lucru reduce umflarea zonei cu pricina și ajută la grăbirea vindecării. 

De asemenea, zona infectată trebuie menținută curată și uscată. Pacientul poate face duș, însă e important să nu frece zona uscată. Este interzisă folosirea de unguente sau creme pe bază de antibiotice.

Metode de prevenire a celulitei infecțioase

Această afecțiune nu este neapărat contagioasă. Cu toate acestea, este foarte important să te speli de pe mâini cu apă și săpun și să nu împarți cu alte persoane produsele personale de igienă, precum prosopul, periuța de dinți sau lama de ras.

De asemenea, e bine să eviți pe cât posibil producerea rănilor, purtând echipament de protecție atunci când este cazul. Dacă totuși s-au produs leziuni ale pielii, spală bine rana cu apă și săpun și urmărește-o în următoarele zile. Dacă se infectează, adresează-te unui medic pentru recomandarea unui tratament adecvat.

Dacă nu este tratată la timp și corect, celulita infecțioasă poate favoriza dezvoltarea sepsisului, adică o infecție bacteriană generalizată care poate provoca inclusiv decesul persoanei afectate. De aceea este foarte important să consulți un medic specialist la primele simptome ale acestei afecțiuni și să respecți tratamentul recomandat.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Slăbiciune musculară: cauze, simptome și tratament
Slăbiciune musculară: cauze, simptome și tratament
Cum este viata ta in aceasta etapa?
Incepe quiz
Cum este viata ta in aceasta etapa?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.3 (6)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.