Ocluzia aortei abdominale- simptome, diagnostic si tratament

Cuprins
- Cauzele ocluziei aortei abdominale
- Simptomele ocluziei aortei abdominale
- Diagnosticul ocluziei aortei abdominale
- Tratamentul ocluziei aortei abdominale
Daca exista un flux sanguin colateral suficient, o ocluzie completa a aortei abdominale poate aparea fara dezvoltarea simptomelor de ischemie. In caz contrar, aceasta afectiune reprezinta o urgenta medicala deoarece ameninta viabilitatea membrelor inferioare.
Cauzele ocluziei aortei abdominale
Ocluzia aortei abdominale este de obicei determinata de un embol ocluziv care, aproape intotdeauna, pleaca din cord. Rareori, ocluzia acuta poate aparea ca urmare a trombozei in situ la nivelul unui segment al aortei cu stenoza severa preexistenta sau rupturi si hemoragie a placii la acest nivel.
Celmai des intalnite cauze ale ocluziei aortei abdominale sunt stenoza mitrala cu fibrilatie atriala sau trombii murali ventriculari, in saptamanile urmatoare unui infarct miocardic acut.
Mai rar se produce tromboza acuta a terminatiei aortei abdominale pornind de la o placa de aterom ulcerata.
Simptomele ocluziei aortei abdominale
Ramurile arteriale care iau nastere din aorta abdominala pot fi sediul unor procese ocluzive de natura aterosclerotica sau trombotica. La nivelul abdomenului, aorta se imparte in cele doua artere iliace.
Obstructia bifurcatiei aortei distale se produce in doua imprejurari:
Principalele simptome ale ocluziei aortei abdominale sunt: |
![]() |
Semnele fizice in obstructia aortei abdominale includ absenta pulsului la nivelul arterei femurale si descoperirea unui suflu ce poate fi ascultat la nivelul abdomenului (de obicei la nivelul ombilicului).
De obicei, se observa atrofie cutanata, diminuarea pilozitatii si racirea tegumentului la nivelul membrelor inferioare. In cazul ischemiei avansate pot fi observate roseata in ortostatism si paloare la ridicarea membrelor inferioare.
Diagnosticul ocluziei aortei abdominale
Ocluzia aortei abdominale distale reprezinta o urgenta medicala deoarece ea ameninta viabilitatea membrelor inferioare.
Diagnosticul ocluziei aortei abdominale este de obicei stabilit prin examen fizic si teste neinzive, precum:
-determinari ale presiunii arteriale la nivelul membrelor inferioare
-analiza velocitatii prin examen Doppler
-inregistrarea volumului pulsului
O reprezentare fidela a anatomiei vascularizatiei afectate poate fi descrisa prin aortografie abdominala inainte de revascularizare.
Tratamentul ocluziei aortei abdominale
Tratamentul ocluziei aortei abdominale este unul chirurgical. Embolia acuta a bifurcatiei aortei necesita embolectomie in primele 6 ore de la producerea ocluziei. Pre si postoperator se administreaza vasodilatatoare si anticoagulante.
Tromboza progresiva a aortei terminale (sindromul Leriche) constituie indicatie operatorie numai cand produce tulburari majore, iar alte localizari ale aterosclerozei (coronariana, cerebrala) nu reprezinta contraindicatii clinice importante.
Interventia consta in rezectia zonei obstruate si inlocuirea sa cu o grefa sintetica sau, cand stenoza afecteaza un segment mai lung, printr-o derivatie (by-pass) cu o grefa de teflon.


