Adevarata Stare de Bine
Nu Skin

Cocobacili: cauze si tratament

Vineri, 30.03.2018
de Sorina Corneanu

Unul dintre principalele teste ginecologice este frotiul. Acesta poate oferi o privire de ansamblu asupra funcționării hormonale a femeii și poate identifica microorganismele patogene, între care și cocobacilii.

Ce sunt cocobacilii

Coccobacillii care apar în frotiu sunt microbii responsabili pentru apariția vaginitei bacteriene. De cele mai multe ori, cocobacilii apar din cauza unui tratament puternic și îndelungat cu antibiotice, dar și ca urmare a infecției cu bacteria Gardnerella vaginalis, care provoacă vaginoza bacteriană.

Factori care conduc la apariția cocobacililor

- mai mulți parteneri sexuali; 
- sexul neprotejat;
- igiena intimă precară; 
- tulburările endocrine; 
- dereglările hormonale; 
- sarcina; 
- menopauza; 
- anticoncepționalele; 
- diabetul; 
- imunitatea scăzută.

Vezi cum îți poți întări imunitatea!

Simptome ale prezenței cocobacililor în organism

Toți acești factori contribuie la modificarea pH-ului vaginal și la dezvoltarea vaginitei. Dacă boala nu este tratată, aceasta poate declanșa pielonefrita sau cistita.

Cel mai adesea, cocobacilii sunt întâlniți în frotiul femeilor gravide. Deși aceștia sunt prezenți în frotiu și înainte de concepție, nu se manifestă decât odată cu sarcina, când imunitatea femeii scade. Simptomele se disting ușor, femeile confruntându-se cu scurgeri vaginale de culoare gri cu miros de pește, mâncărime, disconfort și durere la urinare.

Din fericire, prezența cocobacililor nu pune în pericol nici sănătatea gravidei, nici pe cea a bebelușului, dar este esențial ca tratamentul să fie administrat la timp și urmat cu strictețe.

Tratament pentru cocobacili

Tratamentul cocobacilliilor este destul de complex. După ce sunt distruși germenii din vagin, urmează repopularea vaginului cu lactobacili, care au rolul de a menține o microfloră normală și de a proteja împotriva diferitelor afecțiuni.

Tratamentul constă în administrarea de antiseptice și ovule care se introduc în vagin. În cazuri mai grave, când situația nu se remediază ușor, este necesar tratamentul cu antibiotice.

După terminarea tratamentului, testele ginecologice amănunțite sunt obligatorii, pentru a fi sigură că bacteriile sunt distruse și se poate trece la pasul următor: colonizarea vaginului cu bacterii „bune” care vor menține echilibrul pH-ului și vor proteja microflora.

persoana cu afectiune intima

O dietă sănătoasă este și ea parte din tratament. Alimentele grase, sărate, picante și băuturile alcoolice trebuie eliminate, iar produsele lactate, fructele, compoturile și sucurile naturale sunt esențiale pentru o vindecare rapidă!

Pentru că apariția cocobacililor este strâns legată de o imunitate scăzută, un complex de multivitamine este bine-venit. De asemena, sexul este interzis pe toată durata tratamentului!

Cum previi dezvoltarea cocobacililor

Activarea cocobacililor poate fi prevenită prin reducerea numărului de parteneri sexuali, o dietă sănătoasă, care ajută la întărirea sistemului imunitar, și o igienă intimă corectă. Totodată, purtarea lenjeriei intime de bumbac, precum și schimbarea acesteia la intervale mai scurte de timp, ajută la prevenirea dezvoltării cocobacililor.

Scurgerile vaginale anormale și senzația de mâncărime și de arsură sunt simptome care ar trebui să te trimită urgent la medicul ginecolog. Doar acesta va putea stabili un diagnostic clar și va putea prescrie tratamentul potrivit. Automedicația nu e cea mai bună idee, mai ales când nu cunoști cauza exactă, iar întârzierea tratamentului poate favoriza apariția complicațiilor!

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.3 (21)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

  Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

  Cauta un furnizor in zona ta

  Ai nevoie de un SFAT?

  Adauga o intrebare la care vrei sa primesti raspuns. Comunitatea DivaHair te ajuta.

  întreabă

  LIKE si intra in universul divelor!