Cum faci diferența între chist, nodul și tumoare

Cum faci diferența între chist, nodul și tumoare

Angelica Craciuneanu

Chisturile, nodulii și tumorile sunt probleme serioase cu care ne putem confrunta de-a lungul vieții și este important să știi cum să recunoști o tumoare, deoarece poate reprezenta o amenințare la dresa sănătății tale.

Simpla idee de a găsi o umflătură undeva în corpul nostru și să nu știm despre ce este vorba poate fi înspăimântătoare, dar lucrurile devin de un milion de ori mai rele când ajungem în faza în care suntem supuși numeroaselor teste, analize și controale. Iar dacă în urma acestor teste medicul îți dă o explicație vagă a cărei concluzie este că acea umflătură care îți dă bătăi de cap nu reprezintă o problemă, frustrarea poate fi și mai mare.

Pentru a evita un astfel de scenariu, este important să știi cât mai multe despre ce poate însemna acea umflătură și ce întrebări să-i pui doctorului pentru ca atunci când părăsești cabinetul să fii sigură că nu ai de-a face cu o problemă de sănătate gravă care îți poate pune viața în pericol.

Mai multe tipuri de noduli pot apărea pe tot corpul și, în ciuda temerilor, nu toți sunt cancerigeni.

Cele mai frecvente tipuri de noduli pe care o femeie îi poate dezvolta

Chisturile

Acestea sunt pungi umplute cu lichid, fiind de cele mai multe ori moi la atingere. Ele se pot forma oriunde în organism - inclusiv pe oase, pe organe sau pe țesutul moale. De obicei, chisturile sunt cauzate de anumite infecții, de excesul glandei sebacee, de afecțiuni cronice inflamatorii, de dereglări hormonale sau de anumite corpuri străine aflate în organism.

Identificarea acestora se face de multe ori printr-o simplă examinare fizică, dar sunt unele cazuri în care este nevoie de analize de imagistică cu ultrasunete.

Cel mai frecvent, chisturile sunt benigne, adică necanceroase, dar pot indica existența unei alte probleme în organism. De aceea, mulți medici efectuează după eliminarea chisturilor analize patologice pe ele.

persoană cu un chist pe spate

Tumorile

Denumite în mod obișnuit neoplasme, reprezintă mase anormale ale țesuturilor care pot apărea aproape oriunde în corp. Este important de știut că, deși țesutul tumoral crește de obicei mai repede decât cel normal, nu toate tumorile sunt maligne și multe dintre ele nu sunt periculoase pentru sănătate.

Când vine vorba de tumorile maligne, (cele canceroase) riscurile sunt mai mari, deoarece ele pot invada țesuturile din jurul lor ducând la apariția altor tumori. Acesta este motivul pentru care medicii recomandă efectuarea unor biopsii care să determine natura și gradul tumorii.

Fibroamele

Fibroamele uterine, cunoscute și ca leiomioame sau mioame, sunt benigne și sunt dezvoltate de femei în perioada în care sunt fertile. Acestea pot avea forme și mărimi diferite și pot fi localizate în mai multe locuri. În mod normal sunt masive, au textură cauciucată și pot fi distinse ușor. Specialiștii estimează că 75% dintre femei dezvoltă fibroame, dar multe dintre ele trec neobservate.

Însă o parte dintre aceste femei pot prezenta simptome cronice din cauza fibroamelor, precum sângerare menstruală severă și durere pelviană. În unele cazuri, problemele se rezolvă prin îndepărtarea chirurgicală a fibromului, alteori se apelează la terapie hormonală.

fibrom uterin

Polipii

Aceștia sunt mase anormale de țesut, ca niște excrescențe. În jur de 25% dintre femei dezvoltă polipi uterini, iar în majoritatea cazurilor simptomele constau în sângerări menstruale abundente, crampe și dureri abdominale.

În general, polipii sunt benigni, dar pot deveni maligni, de aceea medicii aleg să-i îndepărteze și să efectueze teste suplimentare pe aceștia.

Ce trebuie să-ți întrebi doctorul

După ce te-ai documentat cu privire la umflătura anormală pe care ai descoperit-o, următorul pas este să mergi la un medic pentru o examinare și un diagnostic specializat.

Dar înainte de a ajunge la un specialist este important să îți faci o listă de întebări pe care să i le pui pentru a te ajuta să înțelegi mai bine situația ta și cum să deosebești o tumoare.

Iată o listă din care te poți inspira:

Ce tip de umflătură credeți că este aceasta?

Care este probabilitatea ca nodulul meu să fie benign, malign sau precanceros?

Îmi puteți explica în ce constă testele pe care mi le veți face?

Ce plan de tratament îmi recomandați și de ce?

Care sunt posibilele efecte secundare ale tratamentelor pe care mi le recomandați?

Ar putea această problemă să-mi afecteze capacitatea de a avea copii?

Există posibilitatea ca această problemă să reapară în viitor?

Existența acestei umflături ar putea crește riscul apariției cancerului?

Prin urmare, apariția unor umflături sau noduli poate fi o problemă, dar asta nu înseamnă neapărat că este o tumoare. Este important să tratați problema cu calm până aveți un diagnostic sigur.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
"Gândurile rele sunt mai periculoase decât toate bolile": Helena Roerich te învață cum să-ți vindeci gândirea
"Gândurile rele sunt mai periculoase decât toate bolile": Helena Roerich te învață cum să-ți vindeci gândirea
Ce fel de femeie ești, în funcție de cum faci curățenie
Incepe quiz
Ce fel de femeie ești, în funcție de cum faci curățenie

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (10)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.