Afla totul despre fibromul uterin

Afla totul despre fibromul uterin
Bianca Geica, redactor DivaHair.ro
Joi, 04.07.2013

Cuprins

Odata cu inaintarea in varsta, este necesar sa acordam o atentia mult mai mare organismului nostru. Dupa varsta de 35 de ani se produce un dezechilibru hormonal, asa ca nu trebuie sa neglijezi controalele medicale anuale, care au rolul de a depista la timp orice posibila boala.

Una dintre cele mai frecvente afectiuni de care sufera aproximativ 40% dintre femei, este fibromul uterin. Afla care sunt cauzele acestei afectiuni, care sunt simptomele care ar trebui sa iti ridice semne de intrebare si, cel mai important, afla care este metoda cea mai indicata pentru eliminarea fibromului uterin, propusa de catre Clinica de Angiografie si Terapie Endovasculara Hemodinamic din Romania. 

Ce este fibromul uterin?

Fibromul uterin, leiomiom sau miom, este o tumora benigna care se dezvolta la nivelul uterului. Este intalnit destul de frecvent la femeile cu varsta cuprinsa intre 30 si 40 de ani. Fibromul uterin nu trebuie asociat cu riscul aparitiei de cancer deoarece nu este o tumora maligna. Multe dintre femeile care se confrunta cu aceasta problema nici macar nu-si dau seama ca au fibrom uterin, el fiind descoperit accidental, in urma unui examen pelvic sau cu ultrasunete.


Care sunt cauzele fibromului uterin?

Cauzele care determina aparitia fibromului uterin nu pot fi inca determinate. Acesta se manifesta atunci cand celulele cresc peste masura in stratul muscular al uterului. Pentru a creste, aceste fibroame uterine necesita hormoni sexuali feminini: estrogeni si progesteron. Fibroamele se dezvolta rapid in cursul sarcinii, cand nivelele de hormoni sunt ridicate si se micsoreaza dupa intrarea in menopauza. 


Care sunt simptomele care semnaleaza aparitia fibromului uterin? 

In ceea ce priveste simptomatologia, aceasta se poate dezvolta incet in cativa ani sau foarte rapid, in doar cateva luni, iar in unele cazuri simptomele lipsesc cu desavarsire. Insa in anumite situatii, simptomatologia devine o adevarata problema pentru femeia afectata de fibrom uterin. Principalele semne ale existentei fibromului uterin sunt sangerarile anormale, durerile din timpul menstrelor sau al actului sexual, fenomene urinare, fenomene digestive, insuficienta venoasa, secretii vaginale albicioase in cantitati mari.

Cum se stabileste diagnosticul de fibrom uterin?

 

Fibroamele care nu produc simptome sunt descoperite de obicei intamplator la un examen ecografic. Pacientele cu simptome produse de fibrom se prezinta de obicei la medicul ginecolog, iar examenul clinic efectuat de catre acesta va ridica suspiciunea de fibrom uterin, diagnostic care trebuie confirmat printr-un examen ecografic sau de rezonanta magnetica.

Uneori sunt necesare si alte investigatii pentru a elimina posibilitatea existentei altor afectiuni.

Ce complicatii poate avea fibromul uterin?

Pacientele care sufera de fibrom uterin pot manifesta urmatoarele complicatii: anemie datorata sangerarilor abundente, blocaj la nivelul tractului urinar sau intestinal, infertilitate, daca fibromul schimba forma uterului sau localizarea trompelor uterine. De asemenea pot aparea dureri la nivel lombar sau senzatie de presiune in zona pelviana si infectia tesutului uterin.

Embolizarea fibromului uterin

Embolizarea fibromului uterin este o metoda minim invaziva ce se poate realiza atat in cazuri de fibroame unice cat si in cazuri de fibroame multiple. Embolizarea fibromului uterin este o metoda ce poate fi aplicata cu succes persoanelor tinere care isi doresc copii si carora medicii ginecologi nu le ofera o alternativa conservatorie.

Interventia se realizeaza cu ajutorul unui echipament special numit angiograf. Un tub subtire din plastic, numit cateter, este introdus la nivelul bratului, intr-o artera. Navigand endovascular, se ajunge pana la nivelul uterului in arterele ce alimeteaza fibromul, la acest nivel injectandu-se un material special ce va impedica permanent alimentarea cu sange a fibromului. 

Peste 5000 de paciente din Romania au apelat pana in prezent la aceasta metoda. Procedura de embolizare uterina este facuta in Clinica Hemodinamic de catre dr. Bogdan Dorobat, dr. Sebastian Botezatu si dr. Luminita Tomescu. Acest centru privat este primul din Romania dedicat interventiilor de cardiologie si radiologie interventionala. Clinica detine un echipament angiografic de ultima generatie, serviciile oferite curpinzand toata gama de proceduri angiografice de diagnostic si tratament. 

In cazul in care ai simptome care ar putea sugera faptul ca te confrunti cu un fibrom uterin, prezinta-te de urgenta la medic. Acesta poate face investigatiile necesare pentru a inlatura orice suspiciune. Pe site-ul http://fibromuterin.ro/ poti beneficia de o consultatie online GRATUITA! Intra ACUM!

Vezi si
Tempeh: ce este și cum îl poți consuma
Tempeh: ce este și cum îl poți consuma
Raluca Margean | Joi, 04.07.2013
Oligurie: cauze, simptome și tratament
Oligurie: cauze, simptome și tratament
Raluca Margean | Joi, 04.07.2013
Angelica: beneficii și mod de utilizare
Angelica: beneficii și mod de utilizare
Raluca Margean | Joi, 04.07.2013
Articolul urmator »
Rutin: beneficii și contraindicații
Rutin: beneficii și contraindicații
Raluca Margean | Miercuri, 31.07.2024
Incepe quiz
Eşti altruist sau eşti Grinch în persoană? Acest quiz îți va dezvălui totul
Eşti altruist sau eşti Grinch în persoană? Acest quiz îți va dezvălui totul

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.3 (11)

Ne găsești pe