Cum îți dai seama că ai cancer la limbă

Cum îți dai seama că ai cancer la limbă

Redactor Alexa Galgau

Una dintre formele rar întâlnite de cancer oral este cancerul la limbă. Este o boală care se poate localiza atât în gură, cât și în gât, pentru că limba se prelungește destul de mult dincolo de cavitatea bucală. De obicei, cancerul situat în gât este diagnosticat târziu, atunci când tumoarea devine destul de mare încât să provoace simptome clare. Cancerul care apare pe partea vizibilă a limbii este mai ușor de identificat, făcându-l astfel mai puțin periculos, pentru că poate fi eliminat prin chirurgie.

Află mai multe despre temutul cancer la limbă și ce simptome trebuie să urmărești pentru a-ți da seama dacă și tu suferi de așa ceva!

 

Cancer la limbă: cauze si simptome

Limba are două părți: cea orală și baza. Prima este cea pe care o poți vedea cu ochiul liber atunci când deschizi gura și reprezintă cam două treimi din lungimea totală a limbii. Cancerul care apare în această parte a limbii face parte din categoria cancerelor orale. Baza limbii reprezintă o treime din aceasta și este foarte aproape de faringe, iar cancerul dezvoltat în această zonă intră în categoria celor orofaringeale.

Cel mai comun tip de cancer al limbii este carcinomul celular scuamos. Celulele scuamoase sunt plate și asemănătoare cu cele ale pielii, însă ele căptușesc gura, nasul, laringele, glanda tiroidă și gâtul.

Nu se cunosc exact cauzele apariției cancerului la limbă, însă există câțiva factori de risc clari, dintre care fumatul și consumul de alcool sunt cei mai periculoși. Un alt factor de risc este contactarea virusului HPV, care se ia prin contact sexual oral.

Simptomele cancerului de limbă sunt mai puțin evidente când este vorba despre un cancer localizat la baza limbii și mai ușor de identificat dacă acesta este localizat în partea vizibilă a limbii. Semnele cancerului la limbă sunt:

- o porțiune roșie sau albă pe limbă care nu trece;

- gâtul iritat care nu se vindecă indiferent de tratamentul antiinflamator utilizat;

- o ulcerație sau o umflătură pe limbă care nu se vindecă;

- durere la înghițire;

- senzația de amorțeală la nivelul gurii și al limbii;

- sângerări inexplicabile ale limbii, care nu sunt cauzate de traume locale;

- durere în zona urechii (rar).

Aceste simptome nu sunt legate strict de cancerul la limbă, ci pot fi cauzate de afecțiuni mult mai puțin grave. Dacă observi orice simptom anormal, indiferent de zona în care este localizat, cel mai sigur este să te duci la un control medical.

Cancer la limbă: diagnostic și tratament

Diagnosicul de cancer la limbă poate fi stabilit de medicul dentist sau ORL-ist. Pentru tratarea eficientă a acestuia, este esențial să fie detectat devreme, înainte să apuce să se răspândească. Tratamentul depinde de localizarea cancerului, iar opțiunile sunt: chirurgia, radioterapia sau chimioterapia. Acestea se pot face separat sau combinat, în funcție de nevoile pacientului.

Cea mai bună soluție pentru cancerul în fază incipientă, care încă nu s-a dezvolta, este chirurgia. Tumorile mari, care s-au răspândit și la ganglionii limfatici din gât, necesită de obicei o combinație de chirurgie și radioterapie. În acest caz, ganglionii sunt și ei scoși prin operație, pentru ca riscul de recidivă să scadă. După această procedură, radioterapia „curăță” și restul celulelor canceroase.

În cazurile foarte avansate de cancer, se poate apela la chirurgie pentru îndepărtarea părții afectate din limbă. Aceasta este o procedură la care se apelează atunci când nu mai există alte opțiuni, pentru că afectează permanent capacitatea de a vorbi si de a înghiți. Recuperarea după o astfel de operație nu este dificilă doar din punct de vedere fizic, ci și din punct de vedere psihologic.

Pentru a preveni cancerul la limbă, cele mai bune măsuri pe care le poți lua este să renunți la fumat și să bei alcool cu moderație. În plus, orice tip de cancer oral poate fi prevenit dacă menții o bună igienă a gurii și nu amâni vizita la dentist, oricât de neplăcută ar fi. Acesta poate să detecteze orice problemă din timp, ceea ce face tratamentul mult mai puțin traumatizant și periculos. Periodic, poți să îți verifici și singură limba și să observi orice umflătură, leziune sau pată care ar putea ridica suspiciuni.

Cancerul la limbă nu este la fel de frecvent ca alte tipuri de cancer, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să fii atentă la acest organ atât de important, care poate să spună foarte multe despre sănătatea ta!

Articolul urmator
Complexul de inferioritate: ce este și cum îl recunoști?
Complexul de inferioritate: ce este și cum îl recunoști?
Stii sa iti dai seama cand un barbat NU e potrivit pentru tine?
Incepe quiz
Stii sa iti dai seama cand un barbat NU e potrivit pentru tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.8 (11)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.