Cum te poate îmbolnăvi sticla de apă
Cuprins
E sănătos ca sticla cu apă să nu-ţi lipsească din geanta, însă e important ca aceasta să fie cu adevărat curată. De câte ori te-ai gândit că sticla ta ar trebui curăţată? Probabil că nu prea des; cel mult ai clătit-o puţin şi ai reumplut-o.
Doar că sticla de apă, indiferent dacă este din oțel inoxidabil, plastic sau alt material dur, trebuie dezinfectată la sfârșitul fiecărei zile, nu doar clătită cu apă.
Cercetătorii au testat numărul bacteriilor existente într-o sticlă de apă reutilizabilă, după ce aceasta a fost folosită timp de o săptămână, iar rezultatele au fost mai mult decât îngrijorătoare. Sticla a avut mai multe bacterii decât scaunul de toaletă. Mai mult, cercetătorii au descoperit că 60% dintre germenii găsiţi au fost suficient de periculoşi încât să te îmbolnăvească.
Cum te îmbolnăvesc bacteriile din sticla de apă
„Bacterii precum E.coli se găsesc adesea în sticla cu apă reutilizabilă și pot duce la gastroenterită sau intoxicații alimentare”, spune Rudolph Bedford, gastroenterolog la Centrul de Sănătate Providence Saint John din Santa Monica, California. În felul acesta, ideal ar fi să nu mai recurgi la o clătire superficială a sticlei, ci să optezi pentru o curăţare ca la carte. O periuţă specială te poate ajuta să cureţi bine sticla în interior.
Metode de curăţare corectă a sticlei de apă
Maşina de spălat vase
Maşina de spălat vase este o metodă simplă şi la îndemâna oricui pntru dezinfectarea sticlei de apă. Plasează sticla de apă în maşină, porneşte clătirea automată şi, cel mai important, nu folosi detergent. Apa fierbinte este suficientă. Când reumpli sticla şi o refoloseşti, nu uita să verifici dacă este perfect uscată. Ideal ar fi ca, imediat după spălare, să acorzi un minut pentru a şterge bine sticla. Mediul umed este propice dezvoltării celor mai periculoase bacterii.
Spălarea manuală
Umple sticla cu apă fierbinte şi puţin detergent special pentru vase, eventual cât mai natural, apoi agită bine sticla şi clăteşte corespunzător cu apă rece. Şterge recipientul cu o cârpă curată şi uscată.
Oţetul de mere
Oţetul de mere este o soluţie perfectă pentru curăţarea eficientă a sticlei de apă. Diluează puţin oţet în apă, clăteşte bine interiorul sticlei, apoi şterge cu o cârpă uscată. Petru un efect mai puternic, lasă oţetul în sticlă peste noapte, iar dimineaţa clăteşte bine cu apă rece şi reumple recipientul.
Vezi beneficiile extraordinare ale apei pentru organism!
Peroxid de hidrogen
Aceasta este metoda cea mai sigură de a dezinfecta o sticlă de apă refolosibilă. Spală bine sticla cu apă fierbinte şi detergent de vase, apoi toarnă aproximativ o cană de peroxid de hidrogen în sticlă, agită bine şi închide capacul. Lasă soluţia să acţioneze circa 5 minute, apoi vars-o, clăteşte bine sticla şi bucură-te de un recipient ca nou, nu doar curat, dar şi dezinfectat!
Tablete efervescente pentru curăţarea sticlei
Comprimatele pentru curățarea apei sunt o altă soluţie eficientă pentru dezinfectarea sticlei refolosibile de apă. Umple sticla cu apă, adaugă comprimatele, așa cum este indicat pe ambalajul acestora, și lasă-le să acţioneze cel puțin 30 de minute. Apoi clăteşte bine sticla şi refoloseşte-o liniştită. Dacă te întrebi unde poţi găsi astfel de tablete, acestea sunt disponibile în farmacii şi sunt asemănătoare celor pentru curăţarea protezelor dentare.
Cea mai sigură variantă este renunţarea la sticlele refolosibile sau măcar înlocuirea celor de plastic cu cele din oțel inoxidabil.
Indiferent dacă sticla de apă este din oțel inoxidabil sau din plastic, este esențial să o dezinfectezi cu simţ de răspundere în fiecare seară. Doar în felul acesta te vei feri de eventuale bacterii şi boli nedorite cauzate de acestea. E important să fii hidratată, însă e esenţial să rămâi sănătoasă! Deşi apa este remediu natural pentru o mulţime de afecţiuni, atunci când este contaminată îţi poate face mai mult rău decât bine.
Surse foto: iStock, Unsplash