Nu Skin
Optezi sa Impresionezi

Intoxicatia alimentara - simptome, diagnostic, tratament

Zlavog Maria Cristina

Intoxicatia sau toxiinfectia alimentara este o boala acuta de cauza toxica sau infectioasa, aparuta in urma consumului de alimente sau bauturi contaminate cu microorganisme sau toxinele lor.

Cazurile usoare de intoxicatie alimentara dureaza doar cateva ore, cel mult o zi sau doua. Alte tipuri, cum este botulismul sau alte forme de intoxicatie chimica, sunt grave si iti pot pune in pericol viata daca nu primesti tratament medical.

Simptomele intoxicatiei alimentare

Semnele intoxicatiei alimentare sunt de natura gastro-intestinala:

diaree ;
- greata;
- durere de cap;
- febra cu frisoane;
- transpiratii;
- ameteli;
- lacrimarea ochilor;
- salivatia excesiva;
- confuzie mentala;
- varsaturi;
- durere abdominala;
- slabiciune generalizata.

Acestea difera in functie de agentul patogen implicat:

botulismul : paralizie nervoasa si musculara, vedere dubla;
- toxoplasmoza: inflamatia ganglionilor limfatici, dureri musculare;
- listerioza: febra, dureri musculare, diaree, greata, confuzie, durere de cap, intepenirea cefei;
salmoneloza : diaree severa.

Cauzele intoxicatiei alimentare

Cauza toxiinfectiei alimentare este ingestia de alimente si bauturi contaminate cu microorganisme patogene ca virusuri, bacterii, paraziti.

Diareea calatorului este provocata de obicei de Escherichia Coli.

Bacteriile pot contamina pasarile de curte, ouale si carnea, provocand toxiinfectia cu salmonele.

Alimentele conservate - mai ales produsele conservate in casa - pot adaposti o bacterie care nu are nevoie de oxigen pentru a se multiplica si nu este distrusa prin fierbere. Aceasta provoaca botulismul, o toxiinfectie alimentara rara, dar potential fatala. Sugarii pot face botulism mancand miere, deoarece aparatul lor digestiv imatur, spre deosebire de cel adult, nu poate neutraliza bacteriile continute in mod natural in miere.

Alimentele marine crude - mai ales crustaceele contaminate - pot provoca toxiinfectii alimentare virale.

Anumite ciuperci, fructe de padure si alte plante sunt in mod natural otravitoare pentru om si nu trebuie mancate niciodata.

Mucegaiuri toxice se pot forma pe fructele, legumele, cerealele si semintele impropriu stocate.

Intoxicatia alimentara chimica poate fi provocata de pesticide sau prin pastrarea alimentelor in containere neigienice.

Diagnosticul toxiinfectiei alimentare

Daca simptomele sunt usoare, nu ai nevoie sa mergi la medic, insa daca ele persista mai mult de 2 zile, este nevoie sa faci teste ale materiilor fecale (examen coproparazitologic), ale sangelui sau materialului vomat pentru a stabili cauza bolii.

Botulismul este diagnosticat prin descrierea simptomelor si prin teste pentru bacterii in probe de sange, fecale sau alimente suspecte.

Intoxicatia alimentara chimica poate fi diagnosticata prin descrierea simptomelor si prin testarea alimentelor potential responsabile de intoxicatie.

 

Evolutia toxiinfectiei alimentare

In majoritatea cazurilor, evolutia este favorabila, persoanele sanatoase reusesc sa combata infectia dupa cateva zile de la debutul bolii.

In schimb, simptomele unor intoxicatii alimentare pot fi mai grave:

- botulismul duce la insuficienta respiratorie si moarte;
- toxoplasmoza si listerioza la femeile gravide duce la avort spontan si malformatii congenitale;
- toxiinfectiile alimentare pot provoca leziuni renale sau articulare.

Tratamentul toxiinfectiei alimentare

Varsaturile si diareea sunt modalitatea prin care organismul elimina toxinele, asa ca in primele 24 de ore dupa aparitia simptomelor nu lua medicamente antiemetice sau antidiareice.

De indata ce poti retine lichide in stomac, bea lichide simple timp de 12 ore. Apoi, timp de o zi intreaga mananca alimente neiritante, cum sunt orezul, cerealele fierte si supele strecurate.

Lichidele pierdute trebuie sa fie prompt si complet inlocuite, asa ca hidrateaza-te adecvat.

Daca simptomele sunt grave sau persistente, medicul gastroenterolog iti va prescrie antidiareice, antiemetice. Sugarii, copiii, varstnicii si persoanele diabetice sau cu alte afectiuni cronice vor fi monitorizati pentru prevenirea deshidratarii si altor complicatii.

Pentru botulism, tratamentul este antitoxina botulinica.

Campilobacterioza se trateaza acasa, in cazuri severe se administreaza antibiotice.

Listerioza se trateaza de asemenea cu antibiotice.

Toxoplasmoza se trateaza cu spiramicina.

In infectia cu E. Coli se monitorizeaza riguros bilantul hidro-electrolitic si se face dializa.

SFATURI ESENTIALE SI PREVENIRE!

- Dupa disparitia simptomelor, refa-ti puterile consumand alimente cum ar fi orezul alb, legumele neiritante si bananele.

- Pentru a reface bacteriile esentiale pentru tubul tau digestiv, mananca iaurt simplu ce contine culturi active de Lactobacillus acidophilus.

- Evita produsele din laptele nefermentat, pentru ca poate fi dificl de digerat.

- Spala-te intotdeauna pe maini inainte de pregatirea oricarui aliment.

- Spala ustensilele cu apa fierbinte si sapun dupa ce le ai utilizat pentru pregatirea oricarui fel de carne sau peste.

- Nu dezgheta carnea congelata la temperatura camerei. Las-o sa se dezghete gradat in frigider.

- Evita alimentele marinate nefierte si carnea, pestele sau ouale crude.

- Nu manca nici un aliment care miroase sau arata urat, sau alimente din conserve metalice umflate sau din recipiente fisurate.

- Regleaza-ti frigiderul la 3 grade Celsius.

- Nu manca niciodata carne pregatita sau produse lactate care au fost scoase din frigider mai mult de 2 ore. 

BIBLIOGRAFIE

Principiile medicinii interne, Harrison 

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.4 (121)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta

    LIKE si intra in universul divelor!