De ce este important să te înțelegi bine cu mama ta, ca să te iubească partenerul

De ce este important să te înțelegi bine cu mama ta, ca să te iubească partenerul

Otilia Geavlete, redactor Divahair.ro

Știați că relația din copilărie cu părinții influențează relațiile noastre de cuplu de mai târziu, felul în care ne raportăm la partenerii de viață, ce așteptăm de la o legătură de iubire? Acesta este adevărul confirmat de cercetările mai vechi, din teoria atașamentului, dar și de cele mai recente, din neuroștiințe. Iată de ce felul în care te înțelegi cu prima persoană din viața ta este esențial pentru destinul tău sentimental. Și, cum această persoană este, de regulă, mama, relația pe care ai avut-o cu ea din fragedă copilărie este definitorie pentru toate relațiile de mai târziu, inclusiv pentru cele romantice.

 

Cum influențează relația cu mama viața ta de cuplu

Cercetările asupra cuplurilor au arătat că relațiile noastre cu cele mai vechi persoane de referință au un impact puternic asupra legăturilor noastre romantice. Pentru majoritatea dintre noi, mama a fost cea dintâi figură semnificativă din viața noastră. Iată de ce relația cu mama ta este temelia pe care se construiește legătura de cuplu. Așa că, dacă vrei să înțelegi ce funcționează și, mai ales, ce ar trebui îmbunătățit în relația ta amoroasă, este vremea să analizezi felul în care te-ai înțeles cu mama în copilărie.

În primul rând, relația cu mama - sau cu părinții, în general - ne face să fim atrași către anumite persoane, care întrunesc trăsături ce ne sunt familiare. Dacă am urât aceste trăsături la părinții noștri, le vom respinge și la parteneri, acest lucru putând duce la deteriorarea relației de cuplu. În legătura noastră de mai târziu, repetăm acel „dans al relațiilor” pe care l-am deprins în primii ani de existență, acele comportamente pe care le-am practicat în familia de origine. Această învățare foarte profundă, inconștientă ne trasează felul în care interacționăm cu persoana iubită. La rândul său, partenerul poate ajunge să respingă la noi anumite trăsături care îi amintesc de propria relație deficitară cu persoanele semnificative din copilăria sa.

De aceea, este esențial să aducem în viața noastră de cuplu un model cât mai echilibrat, dar acest lucru se întâmplă doar dacă am avut o relație armonioasă cu părinții, în special cu mama.

Unii cercetători au descoperit că traumele vechi și problemele nerezolvate din copilărie pot fi redeclanșate de interacțiunea cu partenerul. Acest lucru poate provoca suferințe semnificative în relația de cuplu, până când ambii parterneri își rezolvă aceste probleme vechi.

Analizează relația cu mama ta, pentru a-ți îmbunătăți viața de cuplu

Dacă ai o relație pozitivă cu mama sau cu prima persoană semnificativă din viața ta, șansele unei vieți de cuplu fericite sunt foarte mari. Calitatea relației tale cu mama poate afecta foarte mult sentimentul de securitate și bunăstare la vârsta adultă. Dacă ești binecuvântată cu o mamă grijulie care îți respectă limitele, legătura cu bărbatul iubit va fi mai stabilă, mai prosperă, cu un grad mai mare de satisfacție.

relatia cu mama

Dacă ai o relație ambiguă cu mama ta, în primul rând trebuie să recunoști și să analizezi toate aspectele negative și modul în care ți-au influențat viața de cuplu. Rănile vechi te pot face foarte reactivă față de partener, provocând adesea conflicte și îndepărtându-l. Sau poți fi predispusă să alegi parteneri dependenți de tine, pentru că multă vreme te-ai dedicat îngrijirii mamei tale. Ori poate ești blocată într-un model nesănătos de interacțiune cu mama ta, care se reflectă și asupra legăturii de cuplu, afectând exprimarea emoțiilor și intimitatea.

Este crucial să lucrezi la vindecarea proprie și la sănătatea relațională. Abordarea pro0blemelor vechi ajută, de obicei, la îmbunătățirea relației de cuplu și a stării tale emoționale.

Idei de vindecare personală

Consiliere individuală: găsește un terapeut care să te ajute să-ți abordezi vechile probleme, să lucrezi asupra lor, să dobândești noi abilități de a le face față.

Consiliere pentru cupluri: participă împreună cu partenerul la ședințe de terapie de cuplu, care vă ajută pe amândoi să găsiți cele mai bune soluții pentru ca viața voastră împreună să se îmbunătățească.

Lucrează cu tine: jurnalul, meditația și yoga sunt modalități excelente pentru eliberarea emoțiilor negative și conectarea la partea autentică, puternică din tine.

Ai grijă de tine: fii pentru tine însăți acea mamă de care ai fi avut nevoie în copilărie. Mănâncă bine, dormi suficient, fă gimnastică, distrează-te, găsește timp pentru masaj, fă zilnic o baie caldă, prelungită. Cu cât te vei simți mai bine, cu atât relația ta cu partenerul va fi mai armonioasă.

Citește cărți de dezvoltare personală: documentează-te despre cum poți îmbunătăți și consolida relația de cuplu.

mama si fiica

Evaluează cu luciditate tot ceea ce ai câștigat în relația cu mama ta și folosește aceste învățăminte pentru bunăstarea sufletească și pentru vindecarea relației de cuplu. Nu în ultimul rând, reflectează la ce fel de mamă îți dorești să fii atunci când vei copii sau, dacă ai deja unul ori mai mulți, dăruiește-le tot ceea ce ți-ar fi plăcut să primești în propria copilărie.

Surse foto: iStock, Pixabay, Pinterest

Articolul urmator
Milgamma: ce este și ce beneficii are
Milgamma: ce este și ce beneficii are
Alege numele preferate de copii și aşa ți se va dezvălui ce tip de mamă o să fii
Incepe quiz
Alege numele preferate de copii și aşa ți se va dezvălui ce tip de mamă o să fii

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.