De ce nu este bine să urinezi în duș
Fiecare face absolut ce vrea în propria casă și, mai ales, în intimitatea băii sale. E foarte posibil ca mulți oameni să fi pus deja în aplicare principii precum „faceți duș împreună pentru a economisi apa” sau „urinați în duș pentru a trage mai rar apa la toaletă”. Aceste sfaturi vin din partea unor persoane care vor să protejeze mediul înconjurător, dar care nu au luat în considerare pericolele ce vin la pachet cu aceste obiceiuri.
Să fie sănătos urinatul în duș sau să atragă după sine probleme de igienă? Vom afla ce spun medicii, fiindcă doar ei sunt în măsură să își dea cu părerea despre astfel de subiecte sensibile.
Trebuie să recunoaștem, pare o idee bună să contribuim la protejarea mediului înconjurător și, totodată, să nu mai risipim așa multă apă. Mai mult ca sigur toți care au făcut deja asta s-au întrebat dacă se expun unor pericole și dacă este greșită modalitatea în care vor să fie solidari în lupta contra epuizării resurselor planetei.
Se presupune că de la duș ar trebui să ieși mai curat/ă decât ești în momentul în care intri, nu? Trebuie să fie un mediu igienic, în care bacteriile să nu își poată face loc. Și poate nu ai crede, dar urina chiar nu este întotdeauna sterilă, chiar dacă sistemul urinar pare sănătos și nu indică prezența unei infecții sau a unei boli.
Iată explicațiile specialiștilor cu privire la acest obicei:
Vezica ta poate fi antrenată în mod greșit
Alicia Jeffrey-Thomas, fizioterapeut certificat, specializat în planșeul pelvin, avertizează că, atunci când ne facem nevoile fiziologice la duș, în timp ce auzim sunetul apei care curge, ne putem obișnui să urinăm de fiecare dată când apare această comandă auditivă. Stimulul care ne poate declanșa nevoia de a urina este chiar sunetul apei.
„Dacă urinezi la duș sau dacă deschizi robinetul și apoi te așezi pe toaletă pentru a face pipi în timp ce dușul curge, creezi o asociere în creier între sunetul apei curgătoare și faptul că trebuie să îți faci nevoia!”, a spus aceasta.
Acest efect este cunoscut sub numele de efect pavlovian, care este un răspuns reflex la un sunet sau stimul exterior.
Un terapeut explică de ce urinarea la duș ar putea să fie o problemă uriașă pentru unele persoane, chiar dacă mulți reușesc să nu facă această asociere în mod automat:
„Pentru persoanele cu orice fel de disfuncție a planșeului pelvian, acest lucru ar putea contribui la scurgeri de urină atunci când aveți nevoia de a merge la toaletă.”
Este posibil ca vezica ta să nu fie pregătită din punct de vedere anatomic pentru a face asta
Vezica bărbaților nu are de suferit dacă aceștia urinează la duș, pentru că oricum sunt construiți să facă asta în picioare. Dar în cazul femeilor, situația este mai complicată. S-ar putea ca vezica lor să nu fie golită complet într-o asemenea situație.
Potrivit medicului Jeffrey-Thomas, femeile nu își pot relaxa complet mușchii pelvieni atunci când încearcă să își facă nevoia din picioare.
Așadar, pentru ele, urinarea în poziție verticală sau ușor flexată nu este naturală și face ca vezica să se golească doar parțial, la niveluri mult mai mici decât este necesar. Nici statul deasupra toaletei în picioare nu este în regulă pentru femei, fiindcă efectele vor fi aceleași.
Ce să faci dacă tentația de a urina în duș este prea mare
Dacă vrei cu orice preț să consumi mai puțină apă sau te simți bine când urinezi în timp ce te speli, poți face asta. Nu este interzis și nici extrem de periculos. Dar trebuie să te asiguri că adopți acest obicei doar în propriul duș, fiindcă este o metodă prin care infecțiile urinare se pot răspândi. Dacă urina ta este „contaminată” și ajunge într-un duș pe care îl folosesc și alte persoane, cineva poate prelua acea problemă de sănătate.
Dr. Brahmbhatt, urolog clinician și profesor asistent la UCF College of Medicine din Florida, spune:
„În funcție de câte lichide bei, aproximativ 90% din urină este apă. Restul sunt săruri și compuși care sunt filtrati din corpul tău. Cineva ar putea avea o infecție a tractului urinar. Urina ar putea lua niște bacterii de la capătul uretrei la ieșire.”
Așadar, pentru a evita surprizele neplăcute, ar trebui să faci asta doar la tine acasă. Totuși, trebuie să conștientizezi că riscuri există întotdeauna, mai ales dacă ești femeie.
Cum ți se par explicațiile specialiștilor? Te-au convins să nu îți mai faci nevoile în duș sau să nu începi să adopți acest obicei dacă nu ai făcut-o deja?
Citește și: Ce pericole ascund băile fierbinți
Surse foto: iStock
Surse articol: Brightside, Tusresiduos, Health