Infecții urinare repetate: cauze și tratament
Cuprins
- Cauzele infecțiilor tractului urinar
- Factori de risc
- Simptomele infecțiilor urinare
- Prevenirea infecțiilor urinare
- Tratamentul infecțiilor urinare
Infecțiile urinare repetate sunt mai des întâlnite în rândul femeilor, în special în cazul celor care au o viață sexuală activă. Trebuie menționat faptul că este normal ca o femeie să aibă aproximativ patru infecții urinare pe an, însă acestea sunt considerate recurente în momentul în care apar mai des de două ori în decursul a șase luni.
O infecție urinară apare în momentul în care bacteriile intră în tractul urinar și provoacă inflamații la nivelul acestuia. Când auzi expresia „infecție de tract urinar” sau acronimul ei, ITU, probabil te gândești la o infecție la nivelul vezicii urinare, care se manifestă prin nevoia urgentă de a merge la toaletă și senzația de arsură în momentul urinării. Această condiție medicală este cunoscută și sub numele de cistită în cazul femeilor.
ITU se poate manifesta la orice nivel al tractului urinar, care este format din rinichi, unde se formează urina, se continuă cu uretrele, care sunt niște conducte ce leagă rinichii de vezica urinară, unde urina se acumulează înainte de micționare, și se termină cu uretra, un tub scurt care transportă urina în afara corpului.
Urina care se formează în tractul urinar este de obicei sterilă, dar dacă bacteriile pătrund în tractul urinar, acestea pot provoca o inflamație.
Infecțiile urinare sunt o problemă des întâlnită. Una din cinci femei se confruntă cu infecții urinare, iar dacă acestea apar mai des de trei ori pe an, sunt șanse foarte mari ca infecțiile să devină recurente. Și bărbații se pot confrunta cu infecții urinare, însă această afecțiune este mai rar întâlnită în cazul lor.
Cauzele infecțiilor tractului urinar
Bacteriile ce intră în tractul urinar pot provoca o inflamație, iar infecțiile recurente sunt provocate de bacteriile care au rămas în tractul urinar.
Infecțiile tractului urinar sunt provocate de: enterobacterii (Escheria coli, Klebsiella, proteus, enterobacter, pseudomonas), enterococci, germeni anaerobi, Chlamydia trachomatis, ureaplasma urealyticum, virusuri, fungi (Candida albicans), bacil Koch.
Factori de risc
De regulă, unele condiții pot duce la apariția infecțiilor urinare, iar printre acestea se numără:
- Sexul feminin;
- Perioda de spitalizare;
- Diabetul;
- Litiaza renală;
- Infecțiile urinare anterioare;
- Activitatea sexuală;
- Afecțiunile prostatei;
- Predispoziția genetică de a dezvolta ITU.
Simptomele infecțiilor urinare
ITU se manifestă prin disconfort și usturime la urinare, printr-o senzație de urinare frecventă și o cantitate mică de urină eliminată, frisoane, durere suprapubiană (în cistită) sau durere lombară (în pielonefrită). În cazurile netratate la timp, este posibil să apară și febră.
Prevenirea infecțiilor urinare
Următoarele măsuri pot preveni infecțiile la nivelul tractului urinar:
- Hidratare adecvată, cel puțin opt pahare de apă pe zi;
- Golirea vezicii (nu este recomandată amânarea nevoii de a urina);
- Igiena corespunzătoare;
- Evitarea produselor de igienă intimă parfumate;
- Se recomandă ca zona genitală să fie curată, în special după un act sexual.
Tratamentul infecțiilor urinare
Dacă ai infecții urinare repetate, este recomandat să consulți medicul de familie, deoarece acesta te va trimite la medicul specialist pentru efectuarea unor investigații. Diagnosticul se stabilește pe baza unui sumar de urină și a uroculturii – care dă indicii despre ce antibiotic trebuie folosit. În unele cazuri pot fi necesare și radiografiile, pentru a vedea dacă există pietre la nivelul rinichilor.
Tratament cu antibiotice
Cel mai recomandat și eficient tratament pentru infecțiile urinare este cel pe bază de antibiotice, însă acesta se administrează doar pentru câteva zile. În cazul infecțiilor recurente se recomandă un tratament pentru cel puțin zece zile.
Intervenție chirurgicală
Este recomandată bărbaților care au probleme cu prostata sau pacienților care se confruntă cu pietre la nivelul rinichilor. Intervenția chirurgicală are ca scop restabilirea fluxului normal al urinei și prevenirea apariției infecțiilor urinare.
Antibiotice preventive
Unele strategii de prevenire a infecțiilor la nivelul tractului urinar presupun administrarea unor antibiotice mai slabe pe durata a șase luni sau după întreținerea relațiilor sexuale. Este recomandat să discuți cu medicul înainte să urmezi orice tratament medicamentos, mai ales dacă ești predispusă la a dezvolta diferite afecțiuni.
Testarea periodică a urinei
O metodă de a preveni infecțiile urinare este aceea de a efectua periodic teste de urină, astfel încât medicul să poată afla dacă sunt prezente bacterii la nivelul tractului urinar.
Infecțiile urinare sunt o problemă medicală comună, motiv pentru care există foarte multe opțiuni de prevenire și tratare a lor. Pe lângă o igienă corectă și consumul de lichide, este recomandat să porți lenjerie curată, din bumbac, și să consumi băuturi naturale, cum ar fi sucul de merișoare. Suplimentele care conțin vitamina C sunt eficiente pentru a preveni infecțiile urinare, deoarece acestea cresc aciditatea urinei și scad riscul de apariție a bacteriilor la nivelul tractului urinar.
Infecțiile urinare repetate sunt o afecțiune serioasă și necesită tratament corespunzător, motiv pentru care trebuie să consulți medicul specialist.
Surse foto: iStock