Depresia se vindecă fără tratament? Uite cum scapi de stările proaste

Depresia se vindecă fără tratament? Uite cum scapi de stările proaste

Redactor Andreea Baluteanu

Definită drept o tulburare de dispoziție care presupune instalarea unei stări accentuate de tristețe și pierderea interesului pentru activități pe care înainte le adorai, depresia ne poate afecta pe fiecare dintre noi. Ea nu se confundă cu sentimente de supărare cauzate de un eveniment cunoscut și trecătoare, ci are cauze și implicații mult mai profunde. Iar întrebarea care îi chinuie pe cei ce suferă de această afecțiune este următoarea: depresia se vindecă fără tratament?

Avem răspunsul dat de specialiști și psihoterapeuți în rândurile de mai jos! Află dacă poți scăpa sau nu de depresie prin metode naturiste și terapii aplicate acasă sau dacă ai nevoie neapărat de medicamentație!

Depresia se poate vindeca fără tratament?

Răspunsul la această întrebare este, firește, subiectiv și personalizabil. Dacă forma de depresie de care suferi este severă și simți că nu îi mai poți face față, oricât de mult ai încerca, sau începi să nutrești gânduri de sinucidere, cel mai probabil vei avea nevoie și de ajutorul unui specialist.

femeie trista cu umbrela

Însă dacă depresia ta e moderată sau chiar ușoară, se poate vindeca fără tratament, spun psihoterapeuții. Ceea ce trebuie reținut este că nu ai „scăpat” de eforturi nici dacă iei medicamente. Terapiile și metodele de combatere a depresiei pe care ți le indicăm în rândurile de mai jos au rezultate dovedite și este recomandat să apelezi la ele și dacă iei deja pastile.

Depresia se vindecă fără tratament? Da, cu ajutorul tehnicilor de mai jos!

Tratamente naturiste pentru depresie

Înainte de a exista medici special instruiți ca să trateze depresia și medicamente aprobate care să o vindece, oamenii alinau aceste simptome apelând la natură. Ajutorul dat de plante este în continuare accesibil, și în multe cazuri de preferat: tincturile, ceaiurile și suplimentele naturiste nu au efecte adverse și nu creează dependență.

Iată câteva tratamente naturiste recomandate pentru depresie!

Planta Sfântului Ioan

Cu un asemenea nume, e clar că te poți aștepta la miracole. Specialiștii consideră că Planta Sfântului Ioan poate avea efecte asemănătoare antidepresivelor, dar fără riscuri. O cercetare din 2008 , care grupa rezultatele a 29 de studii, concluziona că acest extract este la fel de eficient precum antidepresivele pentru depresia ușoară spre moderată, dar lipsit de efecte adverse. Cu toate acestea, alte studii nu au avut rezultate la fel de promițătoare. Discută de fiecare dată înainte de administrare cu medicul tău, deoarece Planta Sfântului Ioan poate interacționa cu alte medicamente.

Acizi Omega-3

Se pare că persoanele cu un nivel scăzut de acizi Omega-3 au un risc mai mare de depresie, așa că administrarea acestor substanțe regăsite în principal în pește poate fi de ajutor. Ia suplimente sau asigură-te că consumi de trei ori pe săptămână ton, sardine sau somon.

Alte remedii naturiste care pot demonstra că depresia se vindecă fără tratament sunt: valeriana, ceaiurile de roiniță, ceaiul verde sau ceaiul de floarea pasiunii.

Leacuri băbeşti care vindecă depresia

Poate că „leacuri băbești” sună cumva peiorativ, dar noi avem toată încrederea și toată dragostea pentru remediile venite de la bunica. Depresia nu e o afecțiune nouă, cu toate că a luat amploare în societatea de azi din cauza riscurilor la care ne supune stilul de viață modern. Uite cum scăpau străbunii noștri de sentimentele de tristețe, pesimism și de lipsa poftei de viață. Vezi cum se vindecă depresia fără tratament și fără efecte adverse!

Ceai de sunătoare. Acest „leac băbesc” oferă relaxare, calmează spiritul și mintea și induce optimism. Este vehiculat ca remediu contra depresiei, insomniilor, stărilor de nervozitate și de pesimism.

femeie somoroasa

Ceai de tei. Luptând contra stresului și a insomniei, ceaiul de tei are efect calmant și liniștitor și poate fi consumat cu succes și dacă simți că suferi de depresie.

Ceai de păducel. Deși este recomandat în general pentru bolile cardiovasculare, ceaiul de păducel e minunat și dacă suferi de nervozitate, stări emotive intense, insomnii, anxietate, stres sau aplecare spre depresie.

Ceai de salvie. Salvia e recunoscută drept un „purificator” fizic și spiritual. Aceste extracte previn depresia, energizează, combat durerile de cap și îmbunătățesc funcționarea sistemului nervos.

Depresia se tratează cu succes

Dacă te mai îndoiești încă de adevărul acestei afirmații, află că psihoterapeuții insistă că circa 80-90% dintre cazurile de depresie sunt vindecate complet. Iată mai jos câteva tehnici prin care să te asiguri și tu de reușită!

Stabilește o rutină de urmat zilnic. Depresia poate să îți taie cheful de orice, de aceea e atât de important să ai o rutină. Atunci când știi deja ce ai de făcut dispare pericolul de a cădea în pase de letargie care să îți înrăutățească starea.

Stabilește obiective zilnice. Nu trebuie să fie ceva dificil, dacă deja te simți împovărată. Conform specialiștilor, un obiectiv ce poate fi bifat trebuie să aibă următoarele caracteristici: să îl poți realiza singură, fără ajutor, să fie controlabil, să fie realistic și măsurabil.

Asumă-ți responsabilități. De multe ori, depresia intervine și pentru că avem impresia că viața noastră nu are sens. Chiar dacă nu te simți în stare de un job full time, încearcă un part time sau măcar o acțiune de voluntariat.

Luptă cu gândurile negative. Depresia ne bombardează cu gânduri negative care ne dau impresia că singurul rezultat posibil al oricărei iniţiative sau acțiuni e unul negativ. Ca să contracarezi aceste gânduri, folosește logica: chiar există dovezi că lucrurile se pot întâmpla așa cum crezi tu? Vei realiza atunci când aceste gânduri nu sunt realiste, doar induse. Va fi nevoie de timp sau de antrenament, dar vei reuși. Îți poți educa mintea să gândească optimist.

Folosește meditația sau rugăciunea. Chiar și psihoterapeuții sceptici la început au recunoscut că spiritualitatea e una dintre cele mai eficiente arme contra depresiei.

Ajută-i pe ceilalți. Sunt dovezi științifice care arată că bunătatea și generozitatea produc schimbări în creier, contracarând efectele depresiei. Să te concentrezi pe alții te va distanța de propriile probleme. Nici nu trebuie să fie acte majore de ajutor, simplul fapt de a aduce zâmbetul pe buzele cuiva e fenomenal.

femeie cu masti

Tratament pentru depresie ușoară

Depresia se vindecă cu siguranță fără tratament, mai ales atunci când ai o formă ușoară. Iată cum!

Mănâncă sănătos. Deși nu există o cură magică pentru depresie, unele alimente pot ajuta. E cazul celor bogate în acizi Omega-3, cum am indicat mai sus, al acidului folic (avocado și spanac), triptofanului (carnea de curcan), grăsimilor sănătoase (ulei de cocos). Integrează în alimentație și nuci și semințe, dar și cât mai multe fructe și legume proaspete. Evită junk food-ul, cafeina, alcoolul și prăjelile.

Fă sport. Exercițiile fizice produc endorfine în creier, care stimulează fericirea și optimismul. Mai mult, sunt cercetători care subliniază faptul că, datorită lor, creierul se poate reface singur. Nu e nevoie să ridici greutăți sau să alergi la maraton, chiar și plimbările sunt de ajutor.

Dormi suficient. Depresia poate provoca insomnii sau, dimpotrivă, te poate împiedica să te ridici din pat. Încearcă să renunți la tehnologie înainte de culcare, fă-ți un ceai de plante și bagă-te în pat la aproximativ aceeași oră. Cu timpul se vor vedea îmbunătățirile.

Fă ceva nou. De cele mai multe ori, depresia ne ține în casă, închizându-ne în același cerc asfixiant. O activitate nouă va stimula creierul, provocând diferențe în structura chimicalelor de la nivelul acestuia. Astfel, fie că e vorba despre un curs lingvistic online sau despre olărit, învățând ceva nou creezi pasiune, entuziasm și poftă de viață.

Practică recunoștința. În loc să te concentrezi pe ce a mers prost într-o zi, întoarce roata și mulțumește pentru ce a fost bine și frumos. Chiar dacă nu poți găsi nimic demn de a fi menționat, exprimă-ți recunoștința că ai mai trăit o zi, că ai mai depășit o provocare.

Tratament pentru depresie severă

Dacă am ajuns la concluzia că depresia se vindecă fără tratament în formele ei ușoare sau moderate, e posibil ca pentru cea severă să fie necesară medicamentația. Dar tot sunt măsuri pe care trebuie să le iei singură, acasă. Iată despre ce e vorba!

Stai afară. Lumina soarelui, aerul curat și compania naturii ne împacă cu esența noastră. La nivel chimic, sunt eliberare endorfine în creier și este eliberată vitamina D, ceea ce reduce depresia.

Apelează la terapie. Mersul la psiholog sau terapia cognitiv comportamentală nu reprezintă o dovadă de slăbiciune ci, dimpotrivă, de putere. Mulți oameni pe care îi iei acum drept exemplu au avut nevoie de ajutor. Un specialist te poate ajuta să înțelegi ce anume provoacă depresia ta și cum să o învingi. De asemenea, va recomanda medicamentația necesară pentru a te face bine.

Verifică activitatea hormonală. Uneori, la baza depresiei ar putea sta tulburările hormonale. Mergi la endocrinolog și verifică dacă nu cumva este și cazul tău.

Distrează-te. Ți se pare că nimic nu îți mai provoacă plăcere? Insistă, este cheia reușitei. Fă în continuare ceea ce îți plăcea înainte, iar bucuria va reveni, cu timpul. Amintește-ți că nimic în viață nu e permanent, nici măcar (și cu siguranță nu) depresia.

Concentrează-te pe prezent. Mindfulness-ul e unul dintre „dușmanii” depresiei. De câte ori simți că te cuprind gândurile negative, pur și simplu întoarce-te la prezent. Concentrează-te numai pe activitatea pe care o desfășori atunci, de parcă ar fi de o importanță vitală. Nimic altceva nu mai există în afara ei.

Înconjoară-te de oameni care te binedispun. Relațiile sunt extrem de importante pentru depresia care se vindecă fără tratament. Stai alături de oameni care râd, care te sprijină și te încurajează și încearcă să le răspunzi la fel.

Râzi. Terapia prin râs e una dintre cele mai eficiente contra depresiei. Uită-te la comedii, vizionează seriale care îți provoacă numai hohote, mergi la stand-up comedy. De asemenea, poți frecventa și cursuri de terapie prin râs.

femeie suparata

Depresia se vindecă fără tratament. Dar, nu te vom minți, va fi nevoie de câteva eforturi din partea ta. Ține cont însă că, în fiecare zi ce trece, te vei simți mai puternică, mai încrezătoare, plină de satisfacția că distrugi singură acest mare inamic al lumii contemporane.

Vezi aici ce spune și Stephen Hawking despre depresie, dar și care sunt semnele că cineva apropiat suferă de depresie ascunsă!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Pneumonie atipică: cauze, simptome și tratament
Pneumonie atipică: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.8 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.