10 cauze ale scalpului iritat pe care trebuie să le știi

10 cauze ale scalpului iritat pe care trebuie să le știi

Dana Ungureanu

Când vine vorba de îngrijirea părului, putem afirma că avem la dispoziție o gamă variată de produse de styling și întreținere care ne fac viața mai ușoară și care sunt adaptate nevoilor pe care le avem fiecare dintre noi. Cu toate acestea, foarte multe persoane se confruntă cu scalp iritat și mâncărimi, iar acesta este principalul motiv pentru care apelează la un medic dermatolog.

Deși unele simptome sunt ignorate de cele mai multe ori, disconfortul sau problemele ce apar la nivelul părului și scalpului necesită o atenție deosebită.

Dacă în primă instanță ai putea crede că iritațiile sau mâncarimile sunt normale în unele perioade ale anului sau ai tendința să le pui pe seama produselor pe care le foloseșți, află că acestea pot ascunde probleme mai grave.Din acest motiv, dacă problemele persistă, este recomandat să consulți un medic specialist pentru a te ajuta să depistezi cauza și pentru a-ți oferi cel mai bun plan de tratament.

Totul începe cu prima senzație de mâncărime sau cu prima iritație la nivelul scalpului, iar de aici problema se poate agrava destul de repede.

Există multe cauze pentru care te poți confrunta cu scalp iritat și mâncărimi, însă nu este cazul să îți faci griji întotdeauna când te confrunți cu aceste probleme. Cele mai multe dintre ele se pot trata rapid și sigur, mai ales dacă urmezi un tratament corect.

Iată 10 motive pentru care te confrunți cu scalp iritat și mâncărimi:

Mătreața și scalpul iritat

Mătreața este o afecțiune frecventă, cunoscută și sub numele de dermatită seboreică. Este caracterizată prin descuamarea excesivă a scalpului, iritatie puternică și senzație de mâncărime. Dacă observi cojițe mici, albe în păr sau pe haine, atunci te confrunți cu mătreață. Sunt multe cauze care pot duce la apariția acestei afecțiuni la nivelul scalpului. Printre ele se numără predispoziția genetică sau prezența unei infecții în organism ce afectează sistemul imunitar și poate produce schimbări vizibile, inclusiv apariția mătretii.

Mătreața este o condiție cronică ce poate să apară și să dispară în timp, motiv pentru care trebuie urmat un plan de tratament corespunzător, astfel încât să fie diminuate simptomele și frecvența. Deoarece organismul se obișnuiește cu diferite tratamente, medicul Marc Glashofer recomandă folosirea prin rotație a șampoanelor ce ajută la prevenirea sau tratarea acestei condiții. De asemenea, pe lângă șampoanele speciale, el recomandă și folosirea unor șampoane care au în compoziție ulei din arbore de ceai, ingredient care calmează inflamația și reduce senzația de mâncărime.   

Timpul de acționare recomandat este de cinci sau zece minute, în funcție de severitate. Dacă șampoanele din comerț nu sunt eficiente, doctorul Glashofer recomandă consultarea unui medic dermatolog, care poate prescrie un șampon medicinal.

Scalpul iritat în psoriazis

Psoriazisul este o boală dermatologică cronică ce determină o creștere rapidă și exagerată a celulelor pielii, având ca rezultat apariția unor plăci tegumentare îngroșate, albicioase. Leziunile pot varia ca dimensiuni și ca localizare, însă acestea apar preponderent la nivelul genunchilor, coatelor, scalpului, mâinilor și picioarelor. În cazul în care te confrunți cu această afecțiune, își vor face apariția și mâncărimile sau iritația scalpului.

Este important să nu te scarpini, deoarece plăcile tegumentare se vor răspândi și în ale zone și pot deveni dureroase. Ca și în cazul dermatitei seboreice, nu există un tratament care să te scape definitiv de această problemă. Cu toate acestea, psoriazisul poate fi ținut sub control cu tratament medicamentos adecvat. Glashofer recomandă folosirea unor șampoane ce conțin cărbune și acid salicilic, care pot ajuta la descompunerea plăcilor tegumentare. În cazuri severe, este recomandat tratamentul cu laser.

Păduchii și mâncărimile scalpului

Păduchii sunt insecte de mici dimensiuni care se localizează la nivelul scalpului, unde se hrănesc cu sânge. Când aceștia injectează în piele salivă, apare iritația scalpului și mâncărimile. Aceste insecte se prind de rădăcina firului de păr și se pot transmite foarte ușor de la o persoană la altă. Cel mai frecvent, păduchii sunt localizați în spatele urechilor sau pe scalp.

Pentru a scăpa de păduchi este necesar un tratament corect aplicat. În plus, trebuie să anunți persoanele cu care ai intrat în contact pentru a limita răspândirea lor în comunitate.

Șampoanele care conțin piretrină sau permetrin sunt de obicei mai eficiente în comparație cu tratamentele naturale.

Foliculita și problemele scalpului

Mâncarimile la nivelul scalpului, însoțite de umflături roșii, sunt semne ce indică faptul că ai putea avea foliculită. Bacteriile sau ciupercile prezente la nivelul pielii pot provoca această afecțiune cronică. De regulă, umflăturile sunt pline cu puroi și dureroase.

Deoarece foliculita răspunde cel mai bine la tratamente medicamentoase, este recomandat să discuți cu medicul specialist. De regulă, sunt recomandate medicamente antiinflamatorii, medicamente antibacteriene și, uneori, șampoane medicinale.

femeie care isi vopseste parul acasa

Alergie la vopseaua de păr

Ți-ai vopsit recent părul și te confrunți cu scalp iritat și mâncărimi? Aceste reacții alergice sunt normale, chiar dacă ai mai folosit același produs cosmetic. De multe ori, alergiile la vopseaua de păr nu sunt observate ușor, iar cu fiecare utilizare acestea se agravează, determinând astfel inflamația și iritarea scalpului. În cazuri severe, unele persoane pot avea și reacții anafilactice, provocate cel mai frecvent de parafenilendiamină, substanță cu potențial alergen ce se găsește în foarte multe vopsele de păr din comerț.

Primul pas pentru a opri senzația de mâncărime este să nu mai foloseșți produsul. Dacă dorești să îți vopsești în continuare părul, este recomandat să cumperi o vopsea care nu conține PPD (parafenilendiamină), astfel încât să previi viitoare reacții alergice.

Eczemele provoacă mâncărimi ale scalpului

În timp ce foarte multe eczeme apar la nivelul genunchilor sau coatelor, acestea pot apărea și la nivelul scalpului, susține Angela J. Lamb, medic dermatolog și profesor asistent de dermatologie la Școala de Medicină Icahn. Eczemele, cunoscute și sub numele de dermatită atopică, apar atunci când sistemul imunitar este deficitar. Printre simptomele întâlnite în rândul persoanelor care se confruntă cu această condiție se numără uscarea excesivă a pielii, apariția inflamațiilor, senzația de arsură, scalp iritat și mâncărimi.

Deși nu există un remediu pentru eczeme, tratamentul depinde de vârsta persoanei afectate, starea generală de sănătate, tipul de eczemă și gravitatea acesteia. Se pot recomanda medicamente precum antihistaminice, corticoizi sau imunosupresoare, însă acestea nu pot fi folosite pe termen lung. O altă metodă de tratament este fototerapia sau terapia cu raze ultraviolete.

Totodată, eczemele pot fi tratate cu șampoane medicinale, însă, în orice situație, este recomandat consultul unui medic specialist pentru stabilirea celui mai bun plan de tratament.

Lichenul plat și scalpul iritat

Lichenul plat este o afecțiune cronică inflamatorie care poate afecta pielea, mucoasele, unghiile sau părul. Dacă te confrunți cu scalp iritat și mâncărimi, aceste simptome pot fi asociate cu lichenul plat, care provoacă pierderea neuniformă a părului. Alte simptome sunt durerea sau înroșirea scalpului, însă acestea apar doar în cazuri foarte rare.

Glashofer susține că nu există produse speciale care pot ameliora această condiție, motiv pentru care este recomandat să consulți un medic dermatolog, astfel încât acesta să îți prescrie cel mai bun plan de tratament.

Neurodermatita și mâncărimile scalpului

Neurodermatita este o condiție care se manifestă prin scalp iritat și mâncărimi, însă deocamdată nu se poate găsi o explicație clară pentru cauza afecțiunii. De regulă, neurodermatita se declanșează după ce pielea este iritată de un factor alergen, cum ar fi îmbrăcămintea sau o înțepătură de insectă. Pe măsură ce te scarpini, senzația de mâncărime devine tot mai intensă. În unele cazuri, neurodermatita este asociată cu alte afecțiuni ale pielii, cum ar fi pielea uscată, eczema sau psoriazisul. Stresul și anxietatea pot fi, totodată, factori declanșatori ai acestei afecțiuni.

Deoarece nu există un tratament specific pentru neurodermatită, este recomandat consultul unui medic specialist, astfel încât acesta să ofere un tratament medicamentos adecvat, cât și șampoane medicinale.

femeie care se confrunta cu alopecie areata

Mâncărimile scalpului și alopecia areata 

Alopecia areata, numită și peladă, este o afecțiune dermatologică autoimună, de natură inflamatorie. Este o afecțiune în care sistemul imunitar atacă foliculii de păr, ducând astfel la apariția unor pete rotunde. Mâncărimile la nivelul scalpului apar în momentul în care alopecia areata devine activă.

Dacă te confrunți cu probleme precum scalp iritat și mâncărimi, dar și căderea părului, este recomandat să consulți de urgență medicul dermatolog. Deși nu se cunosc metode de vindecare a alopeciei areata, unele tratamente oferite de specialist pot ajuta părul să se regenereze mai repede și pot preveni, uneori, căderea ulterioară a acestuia.

Transpirația provoacă probleme ale scalpului

Transpirația și acumularea de grăsime la nivelul scalpului pot duce la apariția mâncarimilor, care în timp pot provoca dezvoltarea ciupercilor și bacteriilor. Deși cele mai multe persoane care se confruntă cu transpirație la nivelul scalpului sunt cele care locuiesc în zone foarte calde, această problemă fiind frecventă și în rândul persoanelor care au mereu părul acoperit (fie că este vorba de purtarea unei pălării sau a altor accesorii care împiedică porii să respire și provoacă astfel iritații și mâncărimi). Această problemă, spune Glashofer, este cel mai ușor de tratat și de prevenit. Spălarea frecventă a părului și scalpului este cea mai bună metodă care previne mâncărimea.

Remedii naturale pentru mâncărimile scalpului

Remediile naturale pe care le vom prezenta mai jos te vor ajuta nu doar să scapi de iritații și mâncărimi, ci și să-ți păstrezi  părul sănătos, puternic și strălucitor. Iată care sunt aceste tratamente miraculaose:

1. Uleiul de cocos

Scalpul devine iritat și apar mâncărimile atunci când pielea capului este foarte uscată. Uleiul de cocos este cunoscut pentru proprietățile sale hrănitoare și calmante, de aceea ar trebui folosit câd te confrunți cu astfel de probleme. În plus,  proprietățile antifungice ale uleiului ajută la eliberarea scalpului de infecțiile fungice care provoacă mâncărime.

Aplică în mod regulat o cantitate generoasă de ulei de cocos și masează scalpul timp de două luni. Astfel vei obține o piele a capului netedă și vei scăpa de mătreață, scalp iritat și mâncărimi.

2. Aloe vera

Frunze de aloe vera
Sursa foto: Pexels.com

Aloe vera poate fi, de asemenea, un balsam benefic pentru păr și scalp. Ajută la reducerea mâncărimii scalpului și eliminarea mătreții. În plus, datorită conținutului său de enzime și acizi grași, aloe vera putea fi de folos la vindecarea inflamației pielii și tratarea rănilor minore. Aloe vera ajută la menținerea unui păr mai sănătos, având un puternic efect hidratant.  

3. Oțetul de cidru de mere

Acest ingredient minune reprezintă o soluție universală pentru rezolvarea problemelor părului, inclusiv mătreața, scalpul iritat și mâncărimile. În plus, este extrem de util în stimularea creșterii părului și păstrarea părului hrănit și sănătos. Unii medici dermatologi susțin că oțetul de mere are proprietăți antimicrobiene, luptând împotriva ciupercilor responsabile pentru mai multe infecții ale scalpului.

4. Uleiul de arbore de ceai

Uleiul de arbore de ceai este un remediu excelent folosit de multă vreme pentru tratarea scalpului iritat, proprietățile sale antimicrobiene făcându-l un excelent agent de curățare natural. Studiile au arătat că uleiul de arbore de ceai luptă eficient împotriva virușilor, ciupercilor și bacteriilor, hidratează scalpul și susține creșterea părului.

5. Măștile cu iaurt și ou

Ambele ingrediente sunt bogate în proteine și hrănesc părul în profunzime. Ele țin la distanță toate problemele legate de păr și ajută la combaterea mâncărimii scalpului. Pentru a obține o mască eficientă, bate un ou și apoi amestecă-l cu 3-4 linguri de iaurt și zeamă de lămâie. Aplică pe tot scalpul cu ajutorul unei perii și las-o să acționeze timp de o oră. Apoi, clătește masca folosind șampon de păr și apă.

6. Schinduf

Schinduful conține potasiu, fier, vitamina C, lecitină și proteine, fiind un ingredient util pentru păstrarea sănătății scalpului și părului. Unii dermatologi spun că schinduf-ul poate reduce mătreața și trata scalpul iritat și mâncărimile. Pentru a face o pastă de schinduf, înmoaie 1-2 linguri de semințe de schinduf în apă peste noapte. În dimineața următoare, macină-le și amestecă-le cu aceeași apă până se obține o pastă fină. Aplică apoi această pastă pe scalpul uscat.

7. Uleiul de ricin

Sticluță de ulei cosmetic
Sursa foto: Pixabay.com

Uleiul de ricin are proprietăți antimicrobiene, antifungice și antiinflamatorii. Conține ricină și acid rezinoleic care ar putea hrăni scalpul și părul. De asemenea, poate avea capacitatea de a îmbunătăți circulația sângelui. Uleiul de ricin ar putea ajuta la combaterea uscăciunii și a mătreții și astfel pot trata scalpul iritat și mâncărimile.

Când trebuie să mergi la medic?

Tratamentele naturiste pot fi eficiente pentru scalp, însă dacă iritațiile și mâncărimile nu dispar în câteva zile și sunt însoțite de căderea părului, durere sau răni, este esențial să consulți un doctor pentru a primi un tratament medical.

Dacă nu se poate stabili un diagnostic doar pe baza examenului fizic, medicul poate prelua o probă de pe scalp pentru a o testa într-un laborator. Celulele pielii vor fi analizate pentru a identifica prezența ciupercilor, bacteriilor sau păduchilor.

Așadar, scalpul iritat și mâncărimile pot avea cauze minore, dar pot fi și semne ale unor afecțiuni serioase ale pielii. Încearcă tratamentele naturiste care îți curăță scalpul, însă dacă observi că problema nu trece, ci mai mult, se agravează, este important să te adresezi unui medic specialist.

 

Surse foto: iStock, Pexels.com, Pixabay.com

Surse articol: Healthline.com , Kamaayurveda.com

Articolul urmator
Legătura dintre cafea și tensiune: ce trebuie să știi
Legătura dintre cafea și tensiune: ce trebuie să știi
Test de psihologie: ce trebuie să știi despre tine?
Incepe quiz
Test de psihologie: ce trebuie să știi despre tine?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.8 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.