11 sfaturi utile in lupta cu matreata. Scapa acum de cojile din par!

11 sfaturi utile in lupta cu matreata. Scapa acum de cojile din par!

Paraschiv Teodora

Daca atunci cand te imbraci in culori inchise iti dai seama ca pe umeri se aduna coji albe din abundenta iar pielea capului este mai sensibila si rosie inseamna ca faci matreata.

Matreata este cea mai frecventa si banala boala a pielii capului pe care o intalnesc coaforii si frizerii. Aproape toata lumea se confrunta cu aceasta problema la un moment dat al vietii. Daca ignori matreata, vei permite formarea cojilor ce determina mancarime. Scarpinatul energic duce la ranirea pielii capului ce favorizeaza infectiile. Se creeaza astfel un cerc vicios.

Daca te-ai confruntat cu problema cojilor din par, stii cat este de greu sa scapi de  ele. Afla in continuare cateva sfaturi despre cum sa lupti cu aceasta afectiune care genereaza mari complexe in ceea ce priveste imaginea personala.

1. Samponeaza-te des!

Specialistii recomanda spalarea frecventa a parului, chiar si in fiecare zi daca este necesar. Se crede ca daca folosesti cat mai des samponul, este mai usor sa tii sub control matreata.

Adesea un sampon neutru este suficient pentru a evita aparitia matretii. Exista insa cazuri cand ea apare daca pielea capului este grasa. In aceasta situatie este bine sa speli zilnic parul cu un sampon usor, diluat cu o cantitate egala de apa; astfel nivelul sebumului se regleaza fara a face rau pielii capului.

2. Cum sa alegi samponul potrivit?

Daca sampoanele blande nu isi fac datoria, poti incepe sa folosesti un sampon cu formula antimatreata. Sampoanele cu sulfura de seleniu sau cu zinc pyrithion actioneaza mai repede prin incetinirea inmultirii celulelor din pielea capului. Sampoanele cu acid salicilic si sulf ajuta la descuamare si eliminarea cojilor prin spalare. Exista sampoane cu agenti antibacterieni ce diminueaza numarul bacteriilor ce populeaza pielea capului si produse cu gudron ce intarzie dezvoltarea celulelor.

Daca ai gasit o marca de sampon care actioneaza eficient impotriva matretii, foloseste-o in continuare. Este important sa stii insa ca pielea capului se poate adapta la ingredientele samponului asa ca n-ar fi rau sa schimbi marca de sampon la cateva luni pentru a-i mentine eficienta.

3. Foloseste un sampon cu gudron!

Pentru cazurile rebele, se recomanda folosirea samponului pe baza de gudron. Acesta se aplica frecand putin pentru a face spuma si se lasa sa actioneze 5-10 minute. Adesea poti fi tentata sa clatesti prea repede un sampon antimatreata, ceea ce reprezinta o greseala.

Daca samponul cu gudron sau alte produse antimatreata sunt prea dure pentru uzul zilnic, le poti folosi in alternanta cu samponul tau obisnuit.

Daca ai parul blond este bine sa eviti sampoanele cu gudron deoarece acestea decoloreaza parul sau ii dau o tenta cafenie.

4. Aplica de doua ori samponul!

Intoteauna, un produs antimatreata este bine sa il aplici de 2 ori. Prima data samponeaza-te imediat ce intri sub dus, pentru ca produsul sa aiba timp suficient sa isi faca efectul. Clateste foarte bine si cand te pregatesi sa iesi din baie aplica rapid si a 2-a oara samponul si clateste energic. A 2-a samponare are rolul de a lasa putin medicament pe pielea capului care sa actioneze pana la urmatoarea spalare. 

5. Maseaza pielea capului!

In timpul samponarii este bine sa masezi pielea capului cu varful degetelor pentru a desprinde cojile mari si mici. Nu folosi insa unghiile pentru a nu rani pielea capului; in acest caz risti ca matreata sa apara si mai abundent.


6. Foloseste un balsam de par!

Chiar daca sampoanele antimatreata sunt destul de eficiente pentru pielea capului ele pot fi prea dure pentru par. Dupa fiecare samponare este bine sa folosesti si un balsam pentru efectele nedorite ale produselor agresive antimatreata.

7. Bucura-te de razele soarelui!

Daca ai matreata te poti expune la soare fara nici o grija. Lumina ultravioleta directa are un efect antiinflamator asupra pielii care face coji. Acesta este motivul pentru care matreata este mai putin abundenta vara.

Trebuie sa ai grija sa nu stai nici prea mult in soare pentru a creea un echilibru intre efectele benefice asupra pileii capului si efectele nocive pe care le are asupra tegumentului in general.

Durata de expunere la soare recomandata de dermatologi este de aproximativ 30 de minute cu conditia folosirii cremelor cu ecran protector pentru pielea corpului.

8. Scapa de stress!

Matreata sau alte forme de dermatita  apar mai frecvent sau se agraveaza in timpul emotiilor negative intense. Daca simti ca stressul te copleseste cauta metode de relaxare, fa exercitii fizice, incearca sa consulti chiar un psiholog.

9. Plante ce te pot ajuta in lupta cu matreata

Tinctura de Mahonia aquifolium  adaugata in samponul tau va corecta starea anormala a pielii care reprezinta cauza matretii. Aceasta formula trebuie folosita de minim 2 ori pe saptamana.

Din cand in cand poti folosi putin ulei de masline pentru a inmuia si curata cojie de matreata. Incalzeste putin ulei, uda parul si aplica uleiul direct pe pielea capului cu un tampon de vata. Acopera-ti capul cu o casca de par timp de 30 de minute pentru a lasa timp uleiului sa actioneze dupa care indeparteaza-l cu un sampon antimatreata.

Cimbrul, o planta obisnuita in bucatarie, este eficenta in lupta cu matreata prin proprietatile sale antiseptice. Poti fierbe 10 minute la foc mic 2 linguri de cimbru uscat in 250ml de apa. Strecoara-l si lasa-l sa se raceasca. Toarna fiertura peste parul curat si umed, dupa care maseaza usor. Nu este necesar sa mai clatesti.

10. Cand este necesar controlul la medic?

Descuamarea pielii capului poate avea diferite cauze. Matreata obisnuita este o forma de eczema seboreica ce se poate intinde spre ceafa, sprancene si fata. In aceasta situatie este implicata o ciuperca. Medicul poate prescrie un antifungic, ketoconazol, sub forma de sampon sau crema. Alaturi de acest medicament, o crema cu steroizi ce se aplica pe pielea capului de cateva ori va reduce descuamarea.

Psoriazisul este o afectiune dermatologica ce poate duce la aparitia unor zone solzoase pe pielea capului, acestea fiind interpretate drept matreata. Diferenta este ca zonele de descuamare sunt localizate, se ingroasa si se intaresc. In general psoriazisul este ereditar si afecteaza si alte zone ale pielii. In acest caz pot fi eficiente sampoanele cu gudron sau acid salicilic dar este bine sa se asocieze cu un preparat cu steroizi sau calcipotriol.

11. Recunoaste semnele unei alergii la sampon!

Uneori samponul poate constitui problema si nu solutia. Poti face reactie alergica  la substantele chimice din sampon sau din vopseaua de par.

 Manifestarile alergiei apar brusc si sunt violente:

-ti se inroseste pielea capului

-te ustura scalpul

-pot apare basicute

Tratamentul se face cu steroizi si antihistaminice, iar daca tegumentul se infecteaza sunt necesare si antibiotice.

Articolul urmator
Superalimentul care nu trebuie să-ți lipsească din casă, potrivit doctorului Vlad Ciurea
Superalimentul care nu trebuie să-ți lipsească din casă, potrivit doctorului Vlad Ciurea
Ce culoare de păr ți se potrivește în această primăvară?
Incepe quiz
Ce culoare de păr ți se potrivește în această primăvară?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.4 (68)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    laura. (anonim)
    3 august 2013 14:02

    eu am o alergie de la un sampon va rog dati-mi nsite sfaturi