Dermatita - simptome, diagnostic si tratament

Dermatita - simptome, diagnostic si tratament

Tiganasu Olivia

Dermatita de contact este o afectiune cutanata inflamatorie aparuta dupa contactul pielii cu anumite substante chimice, numite alergene. Majoritatea acestor reactii sunt iritative, iar numai aproximativ 20% sunt de natura alergica.

Reactia este mai pronuntata la locul de contact, dar poate sa erupa si in alte regiuni cutanate. Unele zone sunt afectate mai frecvent, ca de exemplu pleoapele, organele genitale, gatul, mainile si degetelor. Dermatita de contact  poate afecta ambele sexe, toate varstele, dar este mai frecventa la femei decat la barbati, in plus nu este contagioasa si nici nu are potential malign.

Cauzele dermatitei de contact

Dermatita de contact poate sa apara la orice varsta, dar este mai frecventa la persoanele de varsta medie. Este cea mai raspandita boala profesionala.

Aproximativ 3.000 de substante chimice pot cauza dermatita de contact. Acestea sunt continute in special in cosmetice, detergenti, solventi, uleiuri, bijuterii, medicamente, imbracaminte, materiale de constructii.

Printre cauzele dermatitei de contact se numara si contactul cu factori iritanti, precum metalele pretioase sau cataramele centurilor, acizii sau solventii. Apa fierbinte si detergentii se numara si ei printre cei mai frecventi iritanti.

Factorii de risc ai dermatitei de contact sunt

- expunerea constanta la apa fierbinte

- folosirea de detergenti sau orice substanta iritanta care modifica hidratarea tegumentului

- arsurile (care pot fi provocate de apa fierbinte sau insolatie)

 

Simptomele dermatitei de contact

In fiecare an, milioane de persoane sufera de dermatita de contact manifestata printr-o iritatie a pielii cauzata de contactul cu diferiti alergeni.

In dermatita de contact apare o eruptie care, in general, se dezvolta in 2 zile de la expunerea la alergen. Eruptia atinge maximum cel mai adesea dupa 5 zile si dispare in aproximativ 1-2 saptamani.

Cel mai frecvent, aceasta afectiune se manifesta printr-o eruptie pruriginoasa alcatuita din mici proeminente, basicute sau umflaturi, senzatie de arsura in ochi sau in mucoase.

Printre semnele si simptomele dermatitei de contact se numara:

- prurit (mancarime)
- inrosire usoara
- crapaturi si fisuri ale tegumentului
- zone de culoare rosu intens, umede (in cazuri severe)

Diagnosticul dermatitei de contact

Istoricul bolii si aspectul eruptiilor cutanate orienteaza medicul si pacientul spre diagnosticul de dermatita de contact. Deseori, localizarea dermatitei este sugestiva pentru contactul cu un anumit alergen.

Cauza dermatitei de contact este certificata prin testare epicutana sau patch. Aceasta consta in aplicarea pe suprafete cutanate mici timp de 48 ore a unui set de substante cu intentia de a reproduce in miniatura dermatita de contact. Locul de aplicare cel mai conveniabil este pe pielea spatelui. Cel mai des se aplica un set standard de 20 de substante, cunoscute a cauza mai frecvent dermatita de contact.

Tratamentul dermatitei de contact

Medicii specialisti recomanda pentru tratamentul dermatitei de contact creme, unguente sau lotiuni pentru aplicare locala. Acestea pot contine preparate cu steroizi pentru a reduce inflamatia sau lubrifianti pentru a pastra umiditatea tegumentului.

Pruritul poate fi ameliorat prin aplicarea unei paste facute din apa si bicarbonat de sodiu sau sare sau a unei lotiuni calmante ori a unei creme cu hidrocrotizon. Nu trebuie folosit alcool in cazul leziunilor eruptive deoarece poate agrava pruritul.

Dermatita de contact nu este contagioasa pentru alte persoane, insa pentru profilaxia acestei afectiuni trebuie evitat contactul cu orice substanta iritanta care a cauzat anterior dermatita, iar pielea trebuie protejata de insolatie si de arsuri.

Articolul urmator
Slăbiciune musculară: cauze, simptome și tratament
Slăbiciune musculară: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.6 (44)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.