Foliculita - simptome, diagnostic si tratament

Foliculita - simptome, diagnostic si tratament
Alexa Anisia-Iuliana
De Alexa Anisia-Iuliana
Duminică, 12.12.2010

Cuprins

Ai observat pe pielea ta mici pete rosietice, dureroase care ulterior s-au transformat in abcese ale firului de par? Acestea sunt elementele caracteristice unei foliculite!

Foliculita este o afectiune a foliculilor pilosi produsa de Stafilococul Auriu, care colonizeaza in mod normal pielea la indivizii sanatosi, sau de fungi, in cazul persoanelor cu un sistem imun deficitar (bolnavi de SIDA, neoplasme, leucemii etc.).

Agresiunile asupra foliculilor pilosi, generate de contactul strans cu imbracamintea, de barbierit si nu numai, sunt factorii favorizanti, reprezentand o poarta de intrare a agentilor infectiosi. O data ce se produc leziunile foliculilor pilosi riscul ca acestia sa se infecteze este foarte mare. 

Foliculita debuteaza cu aparitia unei zone rosiatice dispusa in jurul unuia sau a mai multor fire de par invecinate, insotita de durere, usturime sau mancarime (prurit). Ulterior se vor forma pustule cu un continut purulent sau sanguinolent.

Cauzele foliculitei

Pe langa foliculitele de etiologie bacteriana si fungica (date de Chlamidia, Tricophyton) de care am amintit, exista si o serie de foliculite neinfectioase, produse de haine iritante, transpiratie excesiva sau unele produce de make-up. Uneori o baie fierbinte si relaxanta intr-un izvor de apa termala poate avea si consecinte neplacute, precum aparitia unei febre usoare, stare generala influentata, carora li se adauga aparitia la 72 de ore a unor basicute (pustule) mici si dureroase la nivelul toracelui si a membrelor. Este asa-numita "foliculita de apa fierbinte". Nu va impacientati dupa o saptamana se va remite spontan!                 

Formele foliculitei

Intrucat cele mai frecvente si severe foliculite sunt de natura stafilococica, in cele ce urmeaza ne vom concentra in special asupra lor (stafilocociile foliculare). In functie de profunzime si de evolutia procesului inflamator se disting foliculite superficiale, ce includ impetigo , foliculitele cronice ale membrelor inferioare si profunde, din care amintim foliculita genelor, foliculita narinara, acneea cheloidiana.

Impetigo se manifesta prin aparitia de pustule mici, inconjurate de o arie de inflamatie centrata de firul de par, localizata mai ales la nivelul fetei, de obicei dupa barbierit, scalpului si feselor. Evolutia poate fi spre vindecare spontana si rareori spre foliculita profunda.

Una dintre formele ce intereseaza in special barbatii tineri este foliculita cronica a membrelor. Aparitia sa este favorizata de umiditate, caldura, iritatii produse de vestimentatie sau igiena necorespunzatoare. Cea de-a doua forma intalnita exclusiv la barbati este reprezentata de acneea cheloidiana, ce constiutuie o supuratie profunda, cicatrizanta, a carei aparitie este favorizata si de obezitate sau tegumentul seboreic. Seria foliculitelor ce constituie apanajul sexului masculin se incheie cu foliculita narinara, care, dupa cum sugereaza si numele, reprezinta infectia foliculilor de la nivelul aripilor nasului, cu evolutie cronica.

Micile leziuni dela nivelul genelor pot determina formatiuni micronodulare, dureroase, inflamate,in interiorul carora, in scurt timp, se acumuleaza un continut purulent. Acestea sunt simptomele foliculitei genelor, care din fericire se vindeca fara cicatrici.

Stafilococulauriu datorita virulentei crescute cauzeaza multiple infectii, iar una din cele mai cunoscute infectii perifoliculare este furunculul . Initial, apare un nodul dur, inflamat si foarte dureros in jurul unui folicul pilos. Acest nodul in cateva zile se transforma intr-un abces carese evacueaza si se vindeca cu cicatrice si pigmentare locala. Adesea furunculul recidiveaza in alte terirorii cutanate, pe fondul unei supresii a sistemului imunitar, determinand boala numita furunculoza.

Diagnosticul foliculitei                                        

In cazul in care medicul pe baza examenului clinic suspicioneaza diagnosticul de foliculita in forme severe, acesta va preleva continutul purulent al pustulei pentru un examen de laborator in vederea stalibirii etiologiei sau va recolta prin biopsie un fragment tisular din zona afectata (daca se considera a fi infectie fungica).

Tratamentul foliculitei

Formele usoare de foliculita pot fi tratate la domiciliu prin aplicarea unor comprese cu solutii antiseptice (betadina, clorhexidina, etc.) de mai multe ori pe zi. Pentru foliculita la nivelul scalpului sau barbiei se poate utiliza un sampon pe baza de sulfura de seleniu, seleniu sau propilen glicol.

Daca foliculitase extinde sau este recidivanta sau daca apar durerea crescuta la nivelul regiunii afectate, insotita de roseata, temperatura locala sau febra peste 38°C este obligatorie prezentarea la medic pentru un consult de specialitate si un sfat avizat.

Pentru o infectie de natura bacteriana medicul ar putea recomanda utilizarea locala a unui unguent cu antibiotice (bacitracina, clindamicina, eritromicina) si a solutiilor antiseptice. In cazul infectiilor profunde medicul va prescrie antibiotice sub forma de comprimate in functie de natura infectiei si sensibilitatea sa la un anume antibiotic (dicloxacilina, eritromicina sau cefalexina ,ciprofloxacina sau ofloxacina).

Tratamentul pentru foliculitele de etiologie fungica consta in administrarea unui antifungic precum fluconazolul.

Terapia laser este o metoda de tratament costisitoare, recomandata in cazul foliculitelor recidivante, cu dezavantajul distrugeriifirului de par.

Preventia foliculitei

Daca te-ai ingrijorat citind despre simptomele si repercusiunile foliculitei, te informez ca exista posibilitatea unei profilaxii prin folosirea zilnica a unui sapun antibacterian, purtarea unor haine largi, confortabile care sa permita eliminarea transpiratiei, evitarea folosirii uleiurilor care favorizeaza cantonarea bacteriilor la nivelul foliculilor pilosi, evitarea produselor cosmetice grase la nivelul tenului, utilizarea unor creme depilatoare si lotiuni care indeparteaza firul de par fara a fi necesara folosirea lamei de ras si respectarea igienei personale.


Bibliografie:

LauraGheuca-Solovastru - "Dermatologie clinica si venerologie", Editura Junimea;

Vezi si
Limba încărcată: cauze, simptome și tratament
Limba încărcată: cauze, simptome și tratament
Raluca Margean | Duminică, 12.12.2010
Cancer apendicular: cauze, simptome și tratament
Cancer apendicular: cauze, simptome și tratament
Raluca Margean | Duminică, 12.12.2010
Articolul urmator »
Întindere musculară: cauze, simptome și tratament
Întindere musculară: cauze, simptome și tratament
Raluca Margean | Marţi, 25.06.2024
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.2 (43)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Alexandra (anonim)
30 august 2013 13:01

Dupa 12 ani de incercat (aproape)toate cremele/lotiunile/tratamente de care tocmai am citit aici pentru petele maronii aparute in urma foliculitei de dupa epilat, am descoperit in sfarsit ceva care functineaza cu adevarat: Bio-Oil. Il folosesc de 2 luni,petele mici deja nu se mai cunosc iar cele mai mari sunt vizibil mai stress.Nu stiu daca se gaseste in Romania,eu traiesc in Spania,vine in sticlute de 60 ml dar dureaza cel putin o luna datorita consistentei uleioase.Sper din tot sufletul sa publici acest comentariu,nu fac reclama,stiu ce inseamna sa traiesti cu un astfel de complex si stiu ca sunt multe tinere care sufera de asta.Sper sa functioneze pentru toate la fel de eficient ca pentru mine.

adrian (anonim)
11 iulie 2012 07:07

Foliculita,ca de altfel toate afectiunile pielii,pote fi tratata apeland la remedii naturale,atat intern ,cat si extern.Exista plante precum cimbrul,muguri de plop,brusturele,aloe ,grapefruit etc cu o eficacitate certa in aceasta problema de sanatate.

rayray
20 martie 2012 09:09

Nu imi dau seama exact ce tip de foliculita am...probabil superficiala, cert e ca dupa epilat, la o saptamana cred(folosesc ceara si epilator electric, am incercat) unele fire de par cresc in piele si formeaza puroi acolo, eu le storc si scot firul cu penseta,se face o bubita si de regula imi trece, dar ramane semn...problema sta am o am doar pe partea superioara a picioarelor, probabil si de la haine stramte si transpiratie, am folosit nidoflor, cutadern, betadine si degeaba, tot imi apar..imi e greu sa ma stapanesc sa nu le storc....si ma gandesc ca asta ar putea fi problema principala...plus ca am picioarele pline de pete albe si rosii..cum sa fac sa-mi treaca si sa pot sa stau in costum de baie fara sa-mi fie rusine..sau ma intrebe lumea: CE AI PATIT????....help

Ne găsești pe