Melanomul- simptome, diagnostic si tratament

Melanomul- simptome, diagnostic si tratament
Tiganasu Olivia
Joi, 15.09.2011

Cuprins

Melanomul este o tumora maligna ce se dezvolta in melanocite - celulele care produc melanina si care se gasesc in piele, par si membranele ochiului. Melanina este o substanta pigmentara ce determina culoarea pielii.

Melanomul este o forma rara, dar grava de cancer cutanat , deoarece metastazeaza rapid, invadand alte organe. Incidenta cancerelor de piele creste in fiecare an cu 5% in intreaga lume. Dintre acestea, melanomul este cel mai frecvent tip de cancer la femeile de 25 - 29 ani si pe locul doi, dupa cancerul de san, la femeile de 30 -34 ani.

Depistarea precoce a acestui tip de cancer cutanat este cea mai buna metoda de reducere a mortalitatii. Din fericire, melanomul poate fi vindecat, cu o rata de succes de 100% daca este depistat si tratat in stadiile incipiente, cand este localizat doar la nivelul pielii, inainte de aparitia metestazelor.

Cauzele melanomului

Expunerea la radiatiile ultraviolete emise de soare constituie principala cauza a melanomului; sursele artificiale de radiatie sunt de asemenea incriminate. Riscurile de a dezvolta acest tip de cancer depind si de zona geografica: Africa de Sud si Australia inregistreaza cel mai mare numar de cazuri (la persoanele cu pielea alba).

Cele mai frecvente cauze ale melanomului sunt:
- expunerea la solar- corpul este expus de asemenea la UV care maresc riscul dezvoltarii melanomului
- depletia stratului de ozon poate afecta semnificativ incidenta melanomului. Se estimeaza ca se produce o crestere cu 1% a incidentei melanomului cu fiecare procent de subtiere a stratului de ozon
- agregare familiala de melanom (mai multe cazuri de melanom in aceeasi familie)
- alunite atipice
- arsuri solare repetate 

Simptomele melanomului

Cel mai important semn de alarma pentru melanom este modificarea dimensiunii, formei sau culorii unei alunite sau a altei tumorete cutanate.

Chiar daca melanomul se poate dezvolta oriunde pe piele, apare mai frecvent la nivelul toracelui, atat la barbati cat si la femei si pe membrele inferioare la femei. Mai puntin frecvent se poate dezvolta pe talpi, palme, patul unghial.

Alte simptome ale melanomului cuprind:
- ulceratie sau sangerari dintr-o alunita sau din alte leziuni cutanate
- durere la nivelul unei alunite sau leziuni
- limfadenita (inflamarea ganglionilor limfatici)
- pierdere in greutate inexplicabila

Diagnosticul melanomului

Melanomul este o forma rara, dar grava de cancer cutanat, deoarece metastazeaza rapid, invadand alte organe. Desi melanomul nu reprezinta decat 5% din cancerele pielii, el provoaca 75% din decesele cauzate de cancerele cutanate.

In cazul in care forma sau culoarea unei alunite se schimba, devine neregulata, iar diametrul depaseste 6 mm sau daca apar sangerari, trebuie consultat de urgenta medicul dermatolog.

Examinarea proprie a pielii reprezinta cea mai buna modalitate de a depista precoce modificarile cutanate care pot indica debutul melanomului. Aproximativ 93% din melanoamele primare sunt usor de identificat pe suprafata pielii.

Daca este suspectat un posibil cancer, o biopsie este necesara pentru a stabili cu exactitate diagnosticul de melanom. Doctorul va recolta o mostra de tesut pe care medicul anatomopatolog il poate examina sub microscop pentru a verifica daca sunt prezente sau nu celulele canceroase.

Tratamentul melanomului

Melanomul este curabil daca este depistat si tratat in stadii incipiente cand este afectat doar tesutul cutanat. Daca melanomul este limitat la nivelul pielii (melanomul primar), se recurge la interventia chirurgicala pentru a indeparta portiunea de piele afectata. Daca melanomul este subtire si nu a invadat tesuturile din jur, excizia poate fi suficienta pentru a vindeca aceasta afectiune.

Uneori, medicamentele anticanceroase pot fi aplicate direct pe zona atinsa. Tratamentul melanomului trebuie urmat zilnic timp de cateva saptamani. Atunci cand o portiune importanta de piele a fost indepartata pe cale chirurgicala este necesara utilizarea unei grefe de piele.

Iata cateva dintre masurile de prevenire a melanomului:
- evitarea arsurilor solare
- cu 30 minute inainte de expunerea la soare, trebuie aplicata o crema de protectie solara
- evitarea expunerii la soare intre orele 11 si 14 (deoarece cantitatea de radiatii este maxima)
- autoexaminarea pielii pentru depistarea precoce a semnelor de alarma
- prezentarea la medic a persoanelor (in special daca prezinta nevi atipici) ale caror rude de gradul I sufera de melanom cutanat

Articolul urmator »
Sindromul persoanei rigide: cauze, simptome și tratament
Sindromul persoanei rigide: cauze, simptome și tratament
Raluca Margean | Luni, 27.11.2023
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.7 (20)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Fractură de bazin: cauze, simptome și tratament
Andreea Baluteanu | Miercuri, 14.02.2024

Ne găsești pe