Diverticulita: cauze, simptome, tratament

Diverticulita: cauze, simptome, tratament

Roxana R

Diverticulita este o afecțiune care se manifestă prin apariția și apoi ruperea diverticulilor – niște structuri sub forma unor saci, care se formează în pliurile mucoasei intestinale din colon. La început, când acești diverticuli se formează, afecțiunea este numită diverticuloză, iar ulterior, când apare inflamația, vorbim deja despre diverticulită.

Diverticulii pot să apară oriunde în sistemul digestiv, însă de cele mai multe ori se formează în intestinul gros (colon). Diverticulita apare din cauza materiilor fecale care se blochează în acești diverticuli și produc inflamație și apoi infecție.

Cauze care duc la diverticulită

Medicii nu cunosc exact de ce se formează acești diverticuli în colon, care sunt principala cauză a inflamației. Este însă posibil ca de vină să fie o dietă foarte săracă în fibre. În lipsa fibrelor din alimentație, apare constipația, iar colonul trebuie să facă mai mult efort pentru a împinge fecalele spre rect. Prin urmare, este supus unei presiuni mai mari, care poate duce la formarea diverticulilor și apoi la ruperea lor.

grafic diverticulita

Pentru că în interiorul acestor saci sunt multe bacterii, în momentul în care ei se sparg, bacteriile se răspândesc în colon. Astfel apare inflamația și apoi infecția în intestin.

Simptomele diverticulitei

Cel mai frecvent simptom al diverticulitei este durerea de burtă, care apare de obicei în partea stângă, jos. De obicei, durerea apare brusc și devine mai intensă atunci când te miști. Totodată, abdomenul devine mai tare, inflamat, în partea de jos, iar durerea crește în intensitate în următoarele zile.

Alte simptome care pot indica diverticulita sunt febra, frisoanele, balonarea, gazele intestinale, diareea sau constipația, lipsa poftei de mâncare, scaunele cu sânge, greața și chiar voma.

Prin urmare, dacă ai unul dintre aceste simptome sau chiar mai multe, ar fi bine să mergi la medic pentru o consultație. Medicul te va examina, te va întreba ce simți și îți va face teste de sânge, printre care și o hemogramă, pentru a vedea dacă există o infecție în organism. Uneori este posibil să fie nevoie și de alte investigații mai amănunțite, cum ar fi o tomografie sau radiografie, pentru a putea vedea intestinele.

Tratamentul pentru diverticulită

Ca și în cazul altor afecțiuni, tratamentul va fi stabilit în funcție de gravitatea simptomelor. Este posibil ca timp de câteva zile să nu ai voie să consumi decât fluide și să reiei treptat alimentația normală, pe măsură ce durerea se diminuează.

Medicul îți va recomanda medicamente pentru durere și antibiotice, ca să scapi de infecția din intestine. Dacă nu ai dureri foarte mari, poți folosi o pernă caldă pentru a te încălzi pe burtă sau medicamente analgezice, cum este paracetamolul.

colon grafica

Operația este necesară numai în cazuri foarte grave, cum ar fi obstrucția intestinală. În acest caz, medicul poate îndepărta partea de intestin unde s-au format diverticulii. Din păcate, boala poate recidiva repede, mai ales dacă nu respecți stilul de viață și dieta pe care ți le va indica medicul.

Cum poți preveni diverticulita

Adoptarea unui stil de viață sănătos este singura măsură pe care o poți lua ca să reduci cât mai mult riscul apariției acestei boli. Asta înseamnă să bei multă apă, să faci suficientă mișcare (cel puțin 30 de minute zilnic) și să ai o dietă cât mai bogată în fibre.

Cele mai bune surse naturale de fibre sunt cerealele integrale, legumele și fructele proaspete. Este bine să alegi inclusiv pâine cu mai multe fibre, iar dacă este nevoie, poți suplimenta doza zilnică de fibre cu un supliment alimentar special, pe care îl poți lua din farmacii sau din magazinele naturiste.

Ideal ar fi să-ți iei fibrele din alimentație, deci cât mai natural posibil. Trebuie să știi că doza zilnică de fibre recomandată de nutriționiști este de 20-26 de grame. Bărbații ar trebui să consume mai multe fibre, aproximativ 30-38 de grame pe zi.

Ține cont că diverticulita poate recidiva foarte ușor dacă nu respecți indicațiile medicului și nu ai grijă la dietă! Iată câteva alimente pe care ar fi bine să le consumi, deoarece conțin foarte multe fibre: mere, pere, portocale, banane, mango, morcovi, broccoli, spanac, cartofi dulci, zmeură, fasole.

De asemenea, este bine să mergi la toaletă cât mai repede atunci când simți nevoia. Dacă amâni prea mult, poate să apară constipația, din cauza întăririi fecalelor în colon.

Factori de risc pentru diverticulită

Pe lângă alimentația săracă în fibre, care duce la constipație, există și alți factori de risc, pe care trebuie să îi cunoști și să iei măsuri. Obezitatea, spre exemplu, poate duce la diverticulită și la sângerări intestinale.

Și vârsta este un factor de risc important. Conform statisticilor, o treime din americanii de peste 60 de ani suferă de diverticulită. Nu se știe exact ce rol joacă vârsta în apariția afecțiunii, însă este posibil ca în timp intestinele să devină mai slabe, să nu mai funcționeze la fel de bine.

Vezi și Ulcer peptic: cauze, simptome, tratament

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Fractură de bazin: cauze, simptome și tratament
Fractură de bazin: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.