Doctorul Cristian-Gabriel Viișoreanu, despre cancerul la sân: "Exista o nouă șansă după diagnosticul de cancer mamar, profitați de ea!"

Doctorul Cristian-Gabriel Viișoreanu, despre cancerul la sân: "Exista o nouă șansă după diagnosticul de cancer mamar, profitați de ea!"

Cristina Gherghina

Sănătatea sânilor reprezintă una dintre grijile principale ale femeilor însă, având în vedere că trăim într-o epocă în care orice informație este doar la un click distanță de noi, problemele sânilor nu ar trebui să mai reprezinte niciun mister pentru femei. 

Din nefericire, statisticile arată că mai avem până să găsim curajul de a accepta că sănătatea sânilor noștri este afectată și că singurul lucru pe care trebuie să îl facem este să ne prezentăm la doctor pentru a preveni ceea ce este mai rău. 

Într-un interviu acordat pentru doer.ro, dr. Cristian-Gabriel Viișoreanu, medic specialist chirurgie generală cu o experiență de aproape 20 de ani în diagnosticarea și tratarea patologiilor mamare, ne oferă toate detaliile și răspunsurile pe care orice femeie ar trebui să le audă.

cancer la san

Întrebat despre ce spun statisticile din România privind cazurile de cancer la sân, dr. Cristian-Gabriel Viișoreanu a pus accentul pe faptul că  "prevenția salvează multe cazuri de la intervenții chirurgicale radicale, de la tratamente complexe, cu efecte secundare  semnificative, uneori sechele foarte greu de suportat".

"În 2020 putem vorbi de o analiză statistică a anului 2019 efectuată pentru anul 2018. Și ceea ce ne spune ea este că în anul 2018 au fost diagnosticate 83.461 cazuri noi de cancer și au fost înregistrate 50.902 cazuri. Cancerul de sân a avut o incidență de 11,5% și o mortalitate de 6,6%.

Programele de screening au început să funcționeze, iar femeile au conștientizat că descoperirea din timp a unei probleme se poate rezolva mult mai bine dacă boala este tratată de la debut", a spus specialistul. 

Pentru că prevenția este extrem de importantă atunci când vorbim despre o boală, specialistul a vorbit în detaliu despre acest subiect. 

"Profilaxia primară urmărește:

  • evitarea apariției bolii la nivelul individului;
  • scăderea incidenței bolii la nivelul populației prin schimbarea factorilor de risc în populație.

Profilaxia secundară are drept scopuri:

  • depistarea precoce a bolii (deci se adresează eșecului măsurilor profilaxiei primare), pentru a evita consecințele bolii;
  • să controleze evoluția bolii, să prevină consecințele, schimbând cursul nefavorabil al evoluției bolii la nivelul individului.

Aplicate la nivelul grupurilor omogene de bolnavi duc la scăderea prevalenței bolii prin vindecare și reducerea duratei bolii, deoarece prevalența bolii prin vindecare și reducerea duratei bolii. Prevalența este rezultatul produsului dintre incidență și durata bolii.

In cadrul profilaxiei secundare, sănătatea publică este interesantă prin faptul că aici se plasează screeningul, dispensarizarea, controlul periodic", a adăugat dr. Cristian-Gabriel Viișoreanu.

Pentru o femeie, și nu numai, este greu să accepte faptul că ar putea suferi de o anumită boală, tocmai de aceea majoritatea românilor evită să consulte doctorul. Însă trebuie să conștientizăm că această frică ne va face întotdeauna mai mult rău. 

mamografie

În cazul cancerului de sân, există femei care se tem de mamografie din cauza faptului că această procedură de prevenție este dureroasă. Dr. Cristian-Gabriel Viișoreanu explică, însă, de ce mamografia este imposibil de înlocuit cu o simplă ecografie și cât de importantă este aceasta. 

"Există o teamă de necunoscut, neștiind în ce constă o mamografie. Sunt povești precum că mamografia ar iradia sânul și ajută la apariția cancerului. Un mit complet greșit. Mamografiile acutale au o calitate deosebită față de mamografiile mai vechi, iar mamografele noi folosesc o doză foarte mică de raze X. Exista o sensibilitate cunoscută la nivelul sânilor, iar compresia efectuată de compresorul mamografului sperie pacienta și în unele cazuri se renunță la efectuarea procedurii.

Însă mamografia nu poate fi înlocuită de ecografie în cazul pacientelor cu vârsta de 40 – 45 ani. Aceasta fiind singura investigație care poate descoperi focare de microcalcificări, ce pot reprezenta semne incipiente de cancer, semne care nu pot fi identificate de ecografie sau rezonanța magnetică. Sunt situații când structura glandulară mamară este foarte densă și examinarea mamografică nu poate pune în evidență o tumoră mamară. Pentru aceste cazuri ecografia mamară poate fi decisivă în stabilirea diagnosticului", a explicat expertul.

Mai mult, dr. Cristian-Gabriel Viișoreanu a vorbit despre teoria conform căreia cancerul de sân poate fi prevenit dacă avem un stil de viață sănătos. Pe lângă acest subiect, specialistul a mai oferit detalii și despre cazurile cu antecedente în familie și care este riscul nostru de îmbolnăvire dacă mama sau oricare altă rudă de sex feminin s-a confruntat cu cancerul la sân. 

"Se vorbește frecvent de un stil de viață sănătos,  dar acest stil poate fi diferit în funcție de profilul constituțional al fiecărei persoane. Se cunoaște că stresul psihic este implicat în apariția multor boli, dar el nu poate fi cuantificat la nivel  individual.

Cristian-Gabriel Viișoreanu

Sursă foto: Imgur

Cazurile cu antecedente în familie prezintă un risc mai mare de a dezvolta un cancer mamar. Implicarea genetică este responsabilă în proporție de doar 10% în apariția cancerului mamar, restul de 90% reprezintă doar factori de risc. Identificarea mutațiilor în gena BRCA 1 și 2 (gena responsabilă pentru transmiterea cancerului mamar și ovarian) poate duce la efectuarea unei intervenții profilactice de reducere a riscului de a dezvolta un cancer mamar. Din alt punct de vederea, pentru cazurile cu antecedente în familie, neidentificarea mutațiilor genei BRCA, aduce riscul de cancer mamar la aceeași valoare cu a cazurilor fără cancer mamar în antecedente". 

Dr. Cristian-Gabriel Viișoreanu a vorbit, de asemenea, și despre ce urmează să se întâmple după ce este pus un diagnostic de cancer. 

"După diagnosticarea unui caz de cancer mamar se stabilește tratamentul. Pentru cancerul mamar există un tratament local, asigurat de intervenția chirurgicală și un tratament sistemic, asigurat de chimioterapie și hormonoterapie.

Beneficiează de intervenție chirurgicală, ca primă etapă de tratament, cazurile din stadiul 0, I, II și o parte din stadiul III (T3N1M0)

Cazurile avansate trebuie inițial să facă tratament chimioterapic și doar după aceea intervenția chirurgicală, urmând apoi radioterapie și/sau tratament hormonal".

În cazul în care intervenția chirurgicală este necesară, specialistul că medicina și tehnologia au evoluat semnificativ în ultimi ani, fapt pentru care vindecarea pacientelor este mult mai ușoară. De asemenea, acesta a oferit detalii importante despre reconstrucția mamară. 

"Există posibilitatea efectuării unei reconstrucții imediate după mastectomie sau o reconstrucție tardivă, la o oarecare perioadă de timp de la terminarea tratamentului oncologic. Tehnicile de reconstrucție mamară sunt foarte diferite și trebuie adaptate pentru fiecare caz. Reconstrucția mamară trebuie să fie întotdeauna decizia pacientei, nu a medicului, soțului, prietenei, etc.".

Spre finalul interviului, Dr. Cristian-Gabriel Viișoreanu vorbește despre rata de vindecare a cancerului de sân, iar cuvintele specialistului dă curaj oricărei femei aflate în suferință.

"Stadiile incipiente beneficiează de rate de supraviețuire favorabile, ajung până la 98-100%. Cu cât cazul este diagnosticat în stadiu mai avansat aceasta se reduce semnificativ. Aș afirma că un caz este vindecat atunci când își găsește echilibrul intern, între conștient și subconștient, astfel încât stresul bolii să nu omoare rațiunea".

"Exista o nouă șansă după diagnosticul de cancer mamar, profitați de ea!", a mai transmis Dr. Cristian-Gabriel Viișoreanu.

Surse foto: Istock

Articolul urmator
Ce spune doctorul Virgiliu Stroescu despre un stil de viață sănătos. „Cine mănâncă dimineața slăbește."
Ce spune doctorul Virgiliu Stroescu despre un stil de viață sănătos. „Cine mănâncă dimineața slăbește."
Ce spune personajul preferat din "Friends" despre personalitatea ta
Incepe quiz
Ce spune personajul preferat din "Friends" despre personalitatea ta

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.