Durerea de picioare: cauze, simptome și tratament

Durerea de picioare: cauze, simptome și tratament

Paula Rotaru

Durerile de picioare apar adesea ca urmare a rănilor sau loviturilor survenite, dar pot fi și simptome ale unor afecțiuni care necesită tratament medical de specialitate. Dacă durerile de picioare apar brusc, sunt puternice și persistă pe termen lung, mergi la medic pentru un diagnostic corect și un tratament pe măsură!

Durerea poate fi resimțită la nivelul întregului picior sau doar într-o anumită zonă, având intensitate graduală și devenind mai puternică atunci când, de exemplu, îndoi genuchiul. Aceasta poate da senzația de înjunghiere, amorțeală sau străpungere, precum și de arsură sau furnicături, putând dura câteva minute, ore sau zile în șir, în funcție de cauza care a provocat-o.

Leg pain

Sursa foto: Flickr @ Emily Hale

Există numeroase cauze care pot sta la baza durerilor de picioare, de la traumatisme accidentale până la afecțiuni neurologice, musculoscheletale sau vasculare. Tratamentul durerilor de picioare depinde, desigur, de cauza acestora.

Află în continuare care sunt posibilele cauze pentru care te confrunți cu dureri de picioare și ce poți face acasă pentru ameliorarea și prevenirea acestui simptom neplăcut.

Cele mai frecvente cauze ale durerilor de picioare

Potrivit healthline.com, durerile de picioare sunt un simptom specific mai multor afecțiuni, așa că este important să acorzi atenție și altor simptome pe care le ai și să i le comunici medicului, pentru un tratament corespunzător. Iată care sunt principalele cauze ale nesuferitelor dureri de picioare, dar și afecțiunile grave și mai puțin cunoscute care pot da acest simptom!

Crampele musculare – sunt cele mai frevente cauze ale durerilor de picioare și debutează cu o durere severă apărută din senin, care se înrăutățește pe măsură ce musculatura se contractă. Adeseori, mușchii tensionați duc la apariția unei „gâlme” care se simte la palpare, precum și la umflarea sau inflamarea zonei dureroase. Febra musculară și deshidratarea sunt principalii factori care pot favoriza apariția crampelor musculare și, implicit, a durerilor de picioare. De asemenea, anumite medicamente, precum diureticele sau statinele, pot cauza crampe musculare.

iStock_000003447459XSmall

Sursa foto: Flickr @ ThePhotoBin

Traumatisme – durerile de picioare apar adesea din cauza traumatismelor survenite în urma mișcărilor bruște sau a exercițiilor fizice de mare intensitate care pun presiune pe musculatură și favorizează apariția inflamațiilor. Astfel de traumatisme sunt: ruptura musculară (fibrele musculare se rup ca urmare a întinderii excesive), tendinita (este o inflamație sau iritație a unui tendon), bursita genunchiului (este inflamația unui săculeț umplut cu lichid, care poate apărea în diverse zone ale genunchiului), leziunea mușchiului tibial (se manifestă prin durere la nivelul tibiei), fractura de stres (mici crăpături la nivelul oaselor, cauzate de suprasolicitarea fizică).

Afecțiuni medicale care se manifestă prin dureri de picioare

Anumite boli pot favoriza apariția durerilor de picioare. Potrivit mayoclinic.org, acestea includ:

Ateroscleroza – constă în îngustarea și întărirea vaselor de sânge, ca urmare a depozitelor de colesterol. Uneori, bucăți din aceste straturi întărite de grăsimi blochează circulația sângelui, inclusiv la nivelul membrelor inferioare, ceea ce favorizează apariția durerilor de picioare, mai ales la nivelul pulpei.

Tromboza venoasă profundă – este o afecțiune care apare atunci când un cheag de sânge se blochează într-o venă. De cele mai multe ori, tromboza venoasă este localizată la nivelul picioarelor, din cauza perioadelor îndelungate petrecute în poziția șezut, și se manifestă prin crampe musculare dureroase și tumefiere. 

Artrita – reprezintă inflamația articulațiilor și se poate manifesta prin durere, umflături și roșeață în zona afectată. De obicei, artrita este localizată la nivelul articulațiilor genunchilor sau ale șoldurilor.  

Guta – este o formă de artrită care apare atunci când se acumulează în exces acid uric în țesuturi. Afecțiunea cauzează durere, inflamații și umflături ale picioarelor.  

Varicele – sunt vene mărite siuate superficial sub tegument care iau naștere ca urmare a slăbirii peretelui venos și sunt însoțite frecvent de durere și inflamații ale picioarelor. 

Varicose Veins-Sun City Center-FL

Sursa foto: Flickr @ jannetajeda

Osteomielita – este o infecție a oaselor, care se manifestă îndeosebi la nivelul brațelor și picioarelor, provocând dureri puternice de picioare și febră locală.

Leziunile nervilor periferici – se manifestă prin amorțeală, durere și furnicături în mâini sau picioare și sunt cauzate în principal de diabetul scăpat de sub control. 

Cauze mai puțin obișnuite ale durerilor de picioare

Aceste afecțiuni sau traumatisme pot duce la dureri de picioare, dar sunt mai rar întâlnite, scrie medicalnewstoday.com. Ele includ:

  • Hernia de disc
  • Boala Osgood-Schlatter sau apofizita tibială anterioară
  • Boala Legg-Calve-Perthes sau osteochondropatia capului femural
  • Alunecarea epifizei femurale
  • Tumorile benigne apărute la nivelul tibiei sau femurului
  • Cancerul osos sau ovarian

Când să te adresezi medicului dacă ai dureri de picioare

Consultul medical este obligatoriu dacă:

- durerea de picioare este însoțită de febră peste 37 de grade Celsius, dificultăți de respirație, roșeață și senzație de căldură în zona afectată;

- picioarele sunt foarte umflate, prezintă paloare și sunt neobișnuit de reci;

- nu poți călca și îți este dificil să mergi;

- auzi un zgomot, trosnitură când te rănești la picior;

- simți o durere puternică la nivelul pulpei piciorului, mai ales după ce stai o perioadă lungă pe scaun sau la volan;

- osul piciorului este expus sau ai suferit o tăietură profundă.

Ce poți face acasă pentru a scăpa de durerile de picioare

Pentru a scăpa de durerile de picioare cauzate de traumatismele minore sau de exercițiile fizice intense, nu este neapărat necesar să mergi la medic, ci este suficient să pui în aplicare câteva sfaturi simple, precum:

  • Pe cât posibil, nu călca pe piciorul care te doare.
  • Ține o compresă cu gheață pe zona afectată, timp de 15-20 de minute, de trei ori pe zi.
  • Ține picioarele ridicate când stai în poziția șezut sau întinsă.
  • Poartă ciorapi medicinali (utili mai ales în cazul persoanelor cu varice).
  • Ia analgezice pentru eliminarea disconfortului (aspirină, ibuprofen etc.).
  • Fă o baie caldă și masaj la nivelul musculaturii afectate.
  • Consumă multe lichide, de preferat apă, 8-12 pahare pe zi.

Dacă analgezicele și medicamentele antiinflamatoare nonsteroidiene nu își fac efectul și durerea de picioare persistă mai mult de 72 de ore, adresează-te medicului!

Cum poți preveni durerile de picioare

Riscul de apariție a durerilor de picioare poate fi semnificativ redus dacă urmezi câteva reguli simple. De exemplu, înainte de orice antrenament, este esențial să îți faci încălzirea cu exerciții de stretching. Apoi, alimentele bogate în potasiu, precum bananele și carnea de pui, trebuie să se regăsească mai des în alimentația ta, pentru a preveni traumatismele musculare sau la nivelul tendoanelor.

Pentru a preveni durerile de picioare, este important ca greutatea ta să fie optimă.

Sethubandasana - Young woman practising yoga on mat

Sursa foto: Flickr @ Bahrain Personal Fitness

Regimul de scădere în greutate are un dublu rol: te scapă de kilogramele în plus și reduce nivelul colesterolului din organism, care este principalul factor de risc în apariția bolilor cardiovasculare, la rândul lor, cauze ale durerilor de picioare.

La fel de important este să renunți la fumat și să limitezi consumul de alcool la cel mult un pahar pe zi.

Dacă ai deja probleme cu circulația periferică sau suferi de afecțiuni cardiovasculare, este indicat să respecți cu strictețe tratamentul indicat de medic, astfel încât să ții sub control tensiunea arterială și nivelul de grăsimi din sânge.

Durerile de picioare nu trebuie ignorate, mai ales dacă sunt însoțite de alte simptome și durează o perioadă îndelungată, pentru că pot ascunde afecțiuni care necesită tratament de specialitate!

Surse foto: Pexels, Flickr

Articolul urmator
Eczema urechii: cauze, simptome și tratament
Eczema urechii: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.0 (46)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.