Dureri de ficat: unde se resimt acestea, care sunt cauzele și ce tratamente poți urma

Dureri de ficat: unde se resimt acestea, care sunt cauzele și ce tratamente poți urma

Roxana R

Durerile de ficat pot să apară din cauza unor boli ale ficatului, dar există și alte probleme de sănătate care pot da acest simptom. Nu neglija această problemă, pentru că ficatul este unul dintre cele mai importante organe, cu rol esențial pentru digestie și eliminarea toxinelor.

De multe ori, durerea de ficat este confundată cu durerea abdominală, de rinichi sau de spate, din cauza locului în care se manifestă. Durerea de ficat se simte în partea dreaptă, sub cutia toracică. Poate fi o senzația intensă, ascuțită, însoțită de durere de umăr sau de spate. Alteori însă, este o durere constantă.

Iată care sunt afecțiunile ce provoacă dureri de ficat și cum pot fi tratate!

1. Intoxicația cu acetaminofen

Această substanță este prezentă în multe medicamente recomandate pentru dureri, sinuzită sau alergii. O doză prea mare de acetaminofen poate duce la insuficiență hepatică. În afară de durere, în acest caz apar și alte simptome: urină închisă la culoare, mâncărimi pe piele, îngălbenirea pielii, tensiune abdominală.

2. Ciroza hepatică

Aceasta este o boală provocată de consumul de alcool excesiv și pe termen lung. În afară de dureri de ficat, ciroza are și alte manifestări: confuzie, tensiune abdominală, oboseală, sete excesivă, îngălbenirea pielii, febră, greață, pierderea apetitului. În cazuri extreme poate duce și la halucinații, probleme de concentrare, creșterea sânilor la bărbați, scaune închise la culoare sau cu sânge.

Pentru a trata ciroza, primul pas este renunțarea la alcool. Apoi, medicul va recomanda o dietă echilibrată, bogată în proteine, calorii și carbohidrați. De asemenea, poate fi recomandat un supliment cu vitamine sau, dacă boala este într-un stadiu avansat, este nevoie de transplant de ficat.

3. Cancer hepatic

Cancerul apare din cauza creșterii anormale a celulelor hepatice. Din păcate, boala este diagnosticată doar în stadii avansate. Simptomele includ mărirea ficatului, dureri de ficat, slăbire și pierderea poftei de mâncare, oboseală, slăbiciune, greață și vomă. Durerea apare în partea de sus a abdomenului, în dreapta. Tratamentul include chimioterapie, radioterapie, crioterapie sau transplant de ficat.

dureri de ficat consultatie

4. Chisturi hepatice

Chisturile sunt mici bule pline cu lichid. Nu duc la probleme grave, însă pot provoca dureri de ficat, disconfort și chiar infecție a bilei sau mărirea ficatului. Tratamentul include medicație cu scopul reducerii dimensiunii chisturilor sau operație.

5. Ficat gras

Ficatul gras este o afecțiune care apare atunci când în ficat se găsește peste 10% grăsime. De obicei, boala este ereditară și apare la persoanele obeze, care au diabet sau colesterolul foarte mare. Tratamentul presupune o dietă echilibrată și un program regulat de exerciții fizice.

6. Fibroza ficatului

Acesta este ultimul stadiu al cirozei hepatice. Constă în acumularea de țesut fibros, care afectează circulația sângelui la ficat, lucru care poate duce la insuficiență hepatică. În acest moment, apar și alte semne evidente ale bolii: îngălbenirea pielii, umflarea picioarelor și a mâinilor, urină închisă la culoare, vase de sânge vizibile sub piele, sub forma unei pânze de păianjen.

7. Hepatita

Inflamarea ficatului, provocată de orice formă de hepatită, duce la distrugerea celulelor hepatice și poate provoca dureri. Cea mai periculoasă este infecția cronică cu virusul hepatitei B, care dublează riscul de cancer hepatic. Semnele includ dureri de ficat, vomă, febră, greață, diaree, urină închisă la culoare, stare generală de rău.

8. Alte afecțiuni

Nu întotdeauna durerile de ficat sunt provocate de boli ale ficatului. Uneori, acestea apar din alte cauze, cum ar fi tulburările intestinale sau calculii biliari (pietrele la bilă), cei din urmă necesitând operație și tratament pentru dizolvarea pietrelor.

Acestea sunt cele mai frecvente cauze ale durerilor de ficat. Dacă simți o durere în zona ficatului, trebuie să mergi cât mai repede la medic, pentru stabilirea unui diagnostic corect.

Vezi și: Discopatie lombară: cauze, simptome, tratament

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Care sunt fazele ciclului menstrual?
Care sunt fazele ciclului menstrual?
Poţi trece testul pe care îl dau agenţii secreţi?
Incepe quiz
Poţi trece testul pe care îl dau agenţii secreţi?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.5 (16)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.