Dureri în spatele genunchilor: cauze, simptome și tratament

Dureri în spatele genunchilor: cauze, simptome și tratament

Redactor Raluca Margean

În general, este destul de complicat de aflat de ce apar dureri în spatele genunchilor, deoarece aceste zone au o mulțime de părți mobile unde pot apărea diverse probleme. De obicei, uzura simplă, suprasolicitarea musculo-scheletică, accidentele sau afecțiunile medicale sunt principalele responsabile pentru durerile apărute în această parte a corpului. Ți-am pregătit în acest articol o serie de informații utile care te vor ajuta să înțelegi cauzele acestor dureri, să știi ce investigații ar trebui să faci pentru a primi un diagnostic corect și ce remedii există pentru durerile din spatele genunchilor!   

Ce se află în spatele genunchilor?

Partea din spate a genunchiului are o anatomie complicată deoarece, pe lângă articulația genunchiului care se află în mijloc, prin această zonă trec mușchii coapsei și gambei.

Imagine cu anatomia genunchiului
Sursa foto: iStock.com

Mușchii ischio-jambieri mari (care sunt responsabili pentru mers și alergare) pornesc de la pelvis și traversează articulația genunchiului pentru a se atașa de oasele piciorului inferior. În plus, mușchii mari ale gambei încep în partea inferioară a coapsei și traversează genunchiul pentru a forma tendonul mare al lui Ahile.

De asemenea, nervii vitali și vasele de sânge traversează partea din spate a genunchiului pentru a alimenta piciorul.

Cauzele durerii in spatele genunchilor

În general, cele mai frecvente cauze ale durerii în spatele genunchiului includ:

1. Luxații și fracturi

Dacă genunchiul te doare foarte tare după ce te-ai lovit sau ai căzut, este posibil să ai o fractură sau o deplasare de oase (coapsă, tibie și rotulă). Uneori, fracturile apar mai lent, provocând fisuri mici la capetele oaselor picioarelor.

2. Ruperea sau întinderea de ligamente, mușchi sau tendoane

Imagine cu mușchii și ligamentele genunchiului
Sursa foto: iStock.com

Există mai multe țesuturi la genunchi care țin oasele împreună. De exemplu, există ligamente care conectează oasele între ele și tendoane care conectează mușchiul cu osul. Dacă folosești prea mult genunchiul (de exemplu, dacă ești sportiv), este posibil să rupi fie un ligament din spatele genunchiului, fie un tendon. În general, îți dai seama dacă ai un țesut rupt dacă ai dureri în această zonă după ce schimbi brusc direcția și dacă genunchiul se umflă și este instabil. 

De asemenea, și un mușchi al gambei rupt în apropierea genunchiului poate provoca dureri în spatele genunchilor.

3. Sindromul de bandă iliotibială

Banda iliotibială reprezintă un grup de ligamente care se întinde pe lungimea superioară a piciorului, de la șold până la vârful tibiei. Atunci când genunchiul este suprasolicitat, tendonul iliotibial se întinde mai mult decât este necesar, se freacă de os și astfel se irită și se inflamează. S-ar putea ca durerile să înceteze dacă faci o mică pauză de la mișcare (alergare, mers pe bicicletă), dar dacă nu faci un repaus mai mare pentru a îngădui leziunii să se vindece, problema s-ar putea înrăutăți.

4. Ruperea meniscului

Dacă te răsucești brusc, mai ales cu toată greutatea pe genunchi, se poate să-ți rupi meniscul, cartilajul care amortizează oasele coapsei și tibiei. În general, durerea cauzată de ruperea meniscului este greu de identificat și descris, însă genunchiul poate deveni rigid, umflat și greu de mișcat.

5. Chistul lui Baker (chistul popliteal)

Chistul popliteal este o acumulare de lichid în spatele genunchiului, cauzată de o altă problemă, precum ruperea meniscului sau artrită. Vei observa o umflătură în spatele genunchiului care poate deveni tare astfel încât este greu să-ți îndoi sau întinzi complet piciorul. De obicei, chistul în sine nu doare decât dacă se sparge. În acest caz, partea din spate a genunchiului și gambei să va inflama și se va învineți.

6. Artrita la genunchi

Osteoartrita și artrita reumatoidă afectează articulațiile, provocând și dureri în spatele genunchilor. Dacă suferi de artrită, îți va fi dificil să-ți îndoi sau să-ți întinzi piciorul. Genunchiul se simte rigid și se poate umfla după mișcare. Osteoartrita apare, de obicei, la persoanele peste 65 de ani, însă artrita inflamatorie poate apărea și la vârste mai mici. Pe lângă durere și umflare, se poate să ai o stare generală de oboseală și de rău. Și lupusul poate provoca dureri de articulații, pe lângă mușchi și alte organe.

Un alt tip de artrită care poate provoca dureri în spatele genunchilor este guta, o afecțiune inflamatorie care apare din cauza existenței unei cantități prea mari de acid uric în sânge și țesuturi. Durerea în cazul gutei este intensă și bruscă, iar genunchiul se umflă, devine rigid, roșu și fierbinte.

La persoanele cu artrită, poate apărea, în cazuri destul de rare, artrita septică. Aceasta este infectării articulațiilor cu un virus sau o bacterie. Dacă nu este tratată, infecția poate provoca daune majore de sănătate.

7. Suprasolicitarea genunchiului (bursita și ”genunchiul alergătorului”)

Bursita este atunci când sacii mici, plini de lichid (burse) care ajută la amortizarea articulației genunchiului, se irită și se umflă. Genunchiul devine rigid, umflat, cald și sensibil la atingere, iar durerile din spatele genunchilor pot dura chiar și atunci când te odihnești. Bursita apare mai ales la persoanele care îngenunchează foarte mult.

Sportivă cu mâna în spatele genunchiului
Sursa foto: iStock.com

Tot din cauza suprasolicitării genunchiului poate apărea sindromul durerii femurale rotuliene sau ”genunchiul alergătorului”. Această afecțiune este frecventă la femei și tinerii sportivi și provoacă o durere în genunchi după ce stai cu el îndoit mai mult timp sau când încerci să îngenunchezi. Alte cauze ale sindromului durerii femurale sunt și nealinierea dintre șold și gleznă, slăbirea unui mușchi al coapsei sau deteriorarea cartilajului din spatele rotulei. 

8. Alte cauze pentru durerile din spatele genunchilor

Leziunile nervilor din zona lombară (sciatică) sau din fese (sindromul piriform) pot provoca durere care iradiază în josul piciorului și în spatele genunchiului. Similar cu leziunile nervilor, tromboza venoasă profundă poate cauza durere în partea din spate a genunchiului.

Remedii pentru durerile în spatele genunchilor

Tratamentul pentru durerile din spatele genunchilor depinde de ce anume a provocat problema. Dacă te-ai lovit la genunchi, este important să aplici câteva măsuri de prim-ajutor, iar dacă problema se agravează, trebuie să consulți un medic specialist.

Persoană care își pune gheață pe genunchi
Sursa foto: iStock.com

Ce poți face singur dacă ai dureri în spatele genunchilor?

Până să ajungi la doctor, poți face câteva lucruri pentru a reduce simptomele. De exemplu, poți lua medicamente antiinflamatoare care reduc inflamația și durerea, poți aplica gheață sau comprese calde sau te poți bandaja cu elastic. De asemenea, odihna poate fi de folos sau să te ridici în picioare. Dacă nu poți pune piciorul în pământ, vei avea nevoie de cârje.

Tratament medical pentru dureri în spatele genunchilor

Nu trebuie să mergi la doctor doar atunci când durerea din spatele genunchiului este intensă. Consultul de specialitate este necesar, deoarece poate fi vorba de o problemă care necesită tratament urgent (de exemplu, un cheag de sânge în picior). De asemenea, dacă ai o ruptură de ligament, tendon sau menisc, pot apărea complicații dacă nu te tratezi în mod corespunzător.

În general, se recomandă să mergi la doctor în următoarele situații:

  • Dacă nu poți pune piciorul în pământ;
  • Dacă ai dureri severe, chiar și atunci când nu miști piciorul;
  • Genunchiul se blochează, devine rigid, umflat, fierbinte sau roșu;
  • Dacă ai febră, senzația de amorțeală, furnicături sau o decolorare albăstruie la gambe.

Investigații în cazul durerilor în spatele genunchilor

Pentru a determina cauzele durerii din spatele genunchilor este necesară o evaluare amănunțită a articulațiilor, ligamentelor și tendoanelor care trec prin spatele genunchiului. Dacă în acest fel nu se descoperă cauza, diagnosticul se va stabili cu ajutorul testelor imagistice. Razele X pot detecta artrita majoră la genunchi, iar  RMN-ul poate identifica probleme ale țesuturilor moi, cum ar fi tendinita sau ruptura musculară. În unele cazuri, se mai efectuează analize de sânge, ultrasunete sau studii nervoase.

Așadar, există mai multe cauze pentru durerile din spatele genunchilor, unele dintre ele fiind afecțiuni destul de grave. Este important să consulți un doctor care să stabilească un diagnostic corect și să prescrie un tratament corespunzător. Dacă lași problema netratată, pot apărea diverse complicații. 

Citește și: 18 lucruri neștiute despre anatomia corpului uman

Surse foto: iStock.com

Surse articol: Webmd.com

Articolul urmator
Cancer apendicular: cauze, simptome și tratament
Cancer apendicular: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.