Boala Addison - insuficienta primara corticosuprarenaliana

Boala Addison - insuficienta primara corticosuprarenaliana

Paraschiv Teodora

Probabil ai auzit pana acum de termenul glanda. Adesea este gresit folosit pentru a denumi o afectiune a tiroidei. In corpul uman exista insa si alte glande secretoare de hormoni in afara de tiroida. Printre acestea se numara suprarenala, un fragment de tesut de dimensiuni mici ce se afla deaspura rinichilor.

Suprarenalele secreta mai multi hormoni printre care si hormoni corticosteroizi. Cand acest hormon este sintetizat insuficient apare Boala Addison.

De ce apare insuficienta primara corticosuprarenaliana  ?

Insuficienta primara coritcosuprarenaliana este asociata cu incapacitatea primara a suprarenalei de a secreta suficient hormon corticosteroid.

Boala Addison se intstaleaza in urma unei boli autoimune ce distruge celulele glandulare sau in urma TBC-ului. Exista si cazuri de malformatii congenitale ale glandei - disgenezie suprarenalina sau pot fi afectate mecanismele de sinteza datorita absentei colesterolului.

Cum se manifesta boala Addison?

Te poti gandi ca ai boala Addison daca prezinti urmatoarele simptome:

- stare generala de slabiciune

- nu ai pofta de mancare

- ti se pigmenteaza in exces pielea

- te doare abdomenul, versi, esti constipata sau ai diaree

- ai tensiunea mica si ametesti des

- te dor muschii si articulatiile

- ai momente de confuzie

Daca aceasta boala se mai asociaza si cu alte boli, situatia poate deveni tragica. In aceste cazuri poate aparea o hipotensiune marcata, palpitatii cardiace si febra, hipoglicemie  si semne de insuficienta renala.

boala addison

Cum se pune diagnosticul de boala Addison?

Majoritatea afectiunilor endocrine au simptome relevante, si de aceea diagnosticul este usor de pus clinic. Pentru confirmare se fac insa si o serie de investigatii:

- identificarea anticorpilor anticelule corticosuprarenaliene, in cazul bolilor autoimune

- se pot face radiografi sau tomografie computerizata abominala ce identifica calcificari sau hipertrofia glandei ori exclud o tumora sau tuberculoza

- pot fi alterate si secretia ACTH, reninei, aldosteronului, rata de excre?ie pe 24 ore a aldosteronului

Cum se trateaza boala Addison?

Se incearca restabilirea nivelului hormonal normal. Daca ai boala Addison atunci vei primi hormoni naturali sau sintetici. Pe termen lung se administreaza hidrocortizon si fludrocortizon.

Hidrocortizonul este forma sintetica a cortizonului secretat de glanda. Fludrocortizonul ajuta la eliberarea sodiului si potasiului, substituind aldosteronul.

Exista si crize addisoniene ce reprezinta urgente medicale. Persoanele afectate intra in colaps si au nevoie de tratament  cu dextroza si saruri pentru restabilirea nivelului de lichid din organism. De asemenea se mai administreaza hidrocortizon intravenos, iar dupa criza se trece la tablete.

Articolul urmator
Casexie: ce este și de ce apare
Casexie: ce este și de ce apare
De ce boala vei suferi la batranete?
Incepe quiz
De ce boala vei suferi la batranete?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.