FT4 (tiroxina liberă): semnificaţie şi valori normale
Cuprins
Tulburările tiroidiene, tot mai răspândite astăzi, afectează glanda tiroidă, responsabilă pentru reglarea a numeroase procese metabolice în organism. Astfel, diferitele tipuri de tulburări tiroidiene afectează fie structura, fie funcția glandei tiroide. Glanda tiroidă, situată în zona gâtului, sub mărul lui Adam, utilizează iod pentru a produce hormoni necesari bunei funcţionări, iar tiroxina, cunoscută și sub numele de T4, este hormonul principal produs de aceasta.
Ce este tiroxina liberă
Funcția glandei tiroide este reglată de un mecanism care implică creierul. Atunci când nivelurile hormonului tiroidian sunt scăzute, hipotalamusul produce un hormon cunoscut sub numele de hormon de eliberare a tireotropinei, care determină glanda pituitară (localizată la baza creierului) să elibereze hormonul tiroidian de stimulare (TSH). Astfel, TSH stimulează glanda tiroidă pentru a elibera mai mult FT4. Tiroxina este principalul şi cel mai important hormon secretat de glanda tiroidă, cu rol de reglare a funcţiei tiroidiene şi de susţinere a funcţiei metabolice generale.
Principalul hormon tiroidian secretat de glanda tiroidă este tiroxina, numită și T4, deoarece conține patru atomi de iod. Pentru a-și exercita corect funcţia, T4 este transformat în triodotironină (T3) prin îndepărtarea unui atom de iod. Acest lucru se întâmplă în ficat și în anumite țesuturi în care T3 acționează, cum ar fi creierul. Cantitatea de TSH pe care hipofiza o trimite în sânge depinde de cantitatea de FT4 pe care o percepe hipofiza. Dacă hipofiza percepe foarte puțin T4, atunci începe să producă mai mult TSH - pentru a determina glanda tiroidă să producă mai mult FT4. Odată ce T4 din fluxul sangvin depășește un anumit nivel, producția TSH a hipofizei este oprită.
Tiroxina liberă: valori normale
FT4 – tiroxina liberă – este o analiză de sânge recomandată pentru diagnosticarea hiper- şi hipotiroidismului. Tiroxina liberă reprezintă o mică parte a tiroxinei totale, valorile de referinţă ale acesteia fiind:
La copii și adolescenți:
- 0-5 zile: 0,9-2,5 ng/dl
- Între 6 zile şi 2 luni: 0,9-2,2 ng/dl
- Între 3-11 luni: 0,9-2,0 ng/dl
- Între 1-5 ani: 1,0-1,8 ng/dl
- Între 6-10 ani: 1,0-1,7 ng/dl
- Între 11-19 ani: 1,0-1,6 ng/dl
La adulţi: (> 20 ani): 0,9-1,7 ng/dl
Un nivel crescut al FT4 determină hipertiroidismul, în timp ce scăderea nivelului de tiroxină determină hipotiroidismul.
Vezi cele mai comune probleme ale tiroidei şi simptomele acestora!
Indicaţii înainte de a face analiza FT4
Cu 12 ore înainte de test se recomandă evitarea administrării de multivitamine sau suplimente alimentare care conțin biotină sau vitamina B7 - întâlnite frecvent în suplimentele pentru păr, piele și unghii. Testul nu este relevant în cazul pacienților care primesc tratament cu agenți de reducere a lipidelor - care conțin dextrotiroxină (D-T4). Dacă este necesar acest test, tratamentul trebuie mai întâi întrerupt timp de 4 până la 6 săptămâni, pentru a permite restabilirea stării fiziologice.
Vezi alimentele indicate şi contraindicate în cazul bolilor tiroidiene!
Deși în majoritatea cazurilor interpretarea testelor funcției tiroidiene cu TSH și FT4 este simplă, consultul medical de specialitate rămâne obligatoriu. Doar pe baza acestuia se poate pune un diagnostic corect şi se poate găsi cea mai bună variantă de tratament.
Până la stabilirea rezultatelor și a tratamentului corespunzător, un stil de viață echilibrat, o dietă sănătoasă și exercițiile fizice regulate sunt cea mai bună variantă de a te menține în formă.
Surse foto: iStock