Nu Skin
Adevarata Stare de Bine
Optezi sa Impresionezi

Eozinofile scăzute: cauze, simptome și tratament

Sorina Corneanu

Eozinofilele reprezintă un tip de celule albe cu rol esențial în sistemul imunitar al organismului. Acestea sunt produse în măduva osoasă, circulă prin sânge în tot corpul și sunt responsabile cu protecția împotriva paraziților și virusurilor.

teste de sange

Cauzele eozinofilelor scăzute

Putem vorbi despre eozinofile scăzute atunci când numpărul acestora este sub 350 per microltru de sânge. Nivelul scăzut de eozinofile poate fi rezultatul intoxicației cu alcool sau al producției excesive de cortizol, cum se întâmplă, de exemplu, în cazul bolii Cushing.

Eozinofilele pot fi, de asemenea, scăzute și dacă utilizezi steroizi, deoarece aceștia furnizează anumite substanțe hormonale care pot afecta numărul celulelor – situație în care bolile infecțioase, problemele endocrine și slăbirea sistemului imunitar sunt efecte destul de frecvente. 

Îngrijorătoare sunt însă eozinofilele crescute, peste 500 per microlitru de sânge, tulburare cunoscută sub numele de eozinofilie, ale cărei principale cauze pot fi:

- o infecție cu paraziți;
- o boală autoimună; 
- o alergie severă; 
- astmul; 
- leucemie și anumite alte tipuri de cancer;
- colita ulcerativă;
- boala Crohn;
- reacții la anumite medicamente.

Vezi cele mai comune simptome ale bolii Crohn!

Simptomele unui nivel anormal al eozinofilelor

În cazul în care numărul eozinofilelor crește prea mult, depășind 1.000 de celule per microlitru de sânge, pot apărea:

  • erupții cutanate
  • oboseală
  • respirație dificilă
  • durere toracică.

Numărul crescut de eozinofile poate afecta inima, plămânii, ficatul, pielea și sistemul nervos. De exemplu, inima poate deveni inflamată, ceea ce duce la formarea de cheaguri de sânge, insuficiență cardiacă și chiar infarct miocardic. Simptomele suplimentare ale numărului crescut de eozinofile depind de organele afectate. Fără tratament, aproximativ 80% dintre persoanele care au eozinofile crescute mor în aproximativ doi ani. Insuficiența cardiacă este principală cauză a decesului.

Vezi 25 de alimente care au grijă de inima ta!

Pentru că există mai multe multe cauze ale eozinofilelor scăzute, fiecare afecțiune va necesita un tratament diferit, personalizat. Dacă numărul enzofilelor nu scade sub 350, iar situația nu este îngrijorătoare, tratamentul nu este necesar.

Cel mai adesea poate fi vorba de anemie, iar o alimentație corectă, bogată în alimente care conțin complexul de vitamine B, te poate ajuta să remediezi situația. O discuție detaliată cu medicul despre starea ta generală de sănătate poate ajuta la stabilirea un diagnostic sigur și a unei variante de tratament corespunzătoare.

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (27)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

    Cauta un furnizor in zona ta

    LIKE si intra in universul divelor!