Eșecurile noastre sunt cauzate de modul în care am fost programați în copilărie. Cum spargi această matrice

Eșecurile noastre sunt cauzate de modul în care am fost programați în copilărie. Cum spargi această matrice

Otilia Geavlete, redactor Divahair.ro

Tot ceea ce auzim, vedem și învățăm de la adulți în copilăria noastră rămâne inscripționat în „centrii de comandă” ai creierului și ne determină comportamentele viitoare, deciziile de a acționa într-un anumit fel sau de a rămâne pasivi. Iar acțiunile noastre (sau lipsa de acțiune) sunt cele care ne modelează destinul, determinând succesul sau eșecul nostru în viață.

deprimare

Aceasta este concluzia la care a ajuns psihologul Andra Tănăsescu, vicepreședinte al Institutului de Programare Neurolingvistică.

Setările din mintea noastră ne determină viitorul

Acțiunile noastre sunt „setate” foarte de timpuriu, iar aceste setări ne fac să ne comportăm adesea într-o manieră diferită de ceea ce ne dorim sau intenționăm. Este ca și cum o entitate ascunsă din interiorul nostru ar lua decizii pentru noi, pe baza a ceea ce am învățat în primii ani de viață.

De aceea, deși ne facem multe planuri mărețe, ajungem să amânăm lucrurile, din cauza comenzilor care își au originea în trecutul nostru. Este ca și cum ne-am autosabota și ne-am programa pentru eșec.

„Am vrut să merg la sală luni, dar nu m-am simțit bine. După aceea, nu am mai avut niciun moment liber, toată săptămâna” - astfel de pretexte se nasc spontan în mintea noastră, ca mecanisme de apărare pentru a ne justifica amânările și hotărârile ce vin în contradicție cu ceea ce ne dorim. 

Eșecurile sunt rezultatul programării noastre mentale

De nenumărate ori ne propunem să facem anumite lucruri sau, dimpotrivă, să nu mai dăm curs unor obiceiuri pe care le considerăm nocive și ajungem să facem exact contrariul. Știm că este bine să ne schimbăm aceste obiceiuri, să luăm măsuri pentru ca viața noastră să se îmbunătățească, să renunțăm la anumite joburi sau la unele relații care ne fac rău. Ne propunem toate aceste lucruri, dar nu le facem niciodată. De ce?

mama si fiica

Psihologul Andra Tănăsescu arată că „setările” noastre din subconștient sunt cele care ne dictează anumite decizii ce duc, până la urmă, la eșec. Credințe adânc înrădăcinate în mintea noastră încă din copilărie ne fac să amânăm la nesfârșit acțiunile benefice și să le repetăm de multiple ori pe cele eronate. Faptul că nu „spargem” acest ciclu al eșecului și nu ieșim din zona noastră de confort ne ține captivi într-un destin pe care nu reușim să-l schimbăm. 

Cum spargi setările care te predispun la eșec

Această matrice care ne determină acțiunile poate fi spartă numai dacă privim în adâncul nostru și vedem care sunt programele rigide înrădăcinate încă din copilărie. 

„Eșecurile vin din faptul că amânăm să ne uităm în spatele cortinei și să vedem care sunt credințele noastre moștenite. Odată ce ne-am decis să ne confruntăm cu ele, trebuie să le eliminăm și să plantăm în loc credințe pozitive, care ne susțin în evoluția noastră spre succes. Cu cât amânăm mai mult să privim în spatele cortinei, cu atât aceste setări din subconștient ne iau în stăpânire și ne duc spre eșec”, arată Andra Tănăsescu. 

Surse foto: iStock, Pixabay

Articolul urmator
Constelații familiale: ce sunt și cum te pot ajuta
Constelații familiale: ce sunt și cum te pot ajuta
Ce sanse sunt sa te indragostesti vara aceasta?
Incepe quiz
Ce sanse sunt sa te indragostesti vara aceasta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.