Extractul de gălbenele: beneficii pentru piele și frumusețe

Extractul de gălbenele: beneficii pentru piele și frumusețe

Ana Maria Munteanu, redactor sef Divahair.ro

Uneori ne uităm la o floare sau la un copac și lăudăm frumusețea lor. Dar ceea ce unii dintre noi nu știu este că multe dintre acestea sunt o sursă incredibil de bogată de beneficii medicale și nu numai. Probabil că ai văzut, de pildă, „banalele” gălbenele, care cresc mai pretutindeni, dar nu te-ai gândit ce ar putea face ele pentru tine. Ei, bine, află că gălbenelele sunt unele dintre cele mai benefice plante pe care le-am primit în dar de la Mama Natură.

Această plantă, originară din zona Mării Mediterane, răspândită și cunoscută încă din Evul Mediu în toată Europa, crește spontan sau este cultivată atât pentru calitățile ei terapeutice, cât și în scopuri ornamentale; de pildă, este folosită de creștini pentru a o onora pe Fecioara Maria, iar de hinduși, la împodobirea idolilor, în timpul ceremoniilor speciale. Iar extractele de gălbenele - sub formă de ulei, unguente, ceai, tinctură, pudră – sunt benefice deopotrivă pentru sănătatea și frumusețea noastră.

Gălbenele - scurtă prezentare

Gălbenelele (Calendula officinalis) sunt o specie de plante din familia compositelor, care în țara noastră cresc spontan sau se cultivă pretutindeni, întrucât nu pun probleme de climă sau de sol, și ale căror flori sunt folosite în scop terapeutic - la prepararea medicamentelor homeopate în special. Pentru aceasta, florile de gălbenele se culeg în zilele însorite, atunci când sunt deschise şi emană uleiuri volatile. Denumite în trecut „florile ploii”, deoarece atunci când rămâneau închise sigur urma să plouă, gălbenelele sunt cultivate în cantități uriașe în Rusia, fiind cunoscute și sub numele de „penicilina rusească”.

Proprietățile lor sunt nu doar terapeutice, ci și culinare: petalele acestor flori sunt comestibile și sunt adăugate în diferite salate, pentru a le oferi un gust deosebit. Valoarea nutrițională a gălbenelelor nu este cunoscută de foarte multă lume, dar sunt bine știute alte proprietăți deosebite, motiv pentru care sunt utilizate sub mai multe forme și în diverse scopuri, atât terapeutice, cât și cosmetice.

Acum, să ne îndreptăm atenția spre beneficiile lor uimitoare!

Beneficiile extractelor de gălbenele

Omenirea a exploatat timp de generații valoarea nutritivă și celelalte extraordinare beneficii oferite de această plantă, care poate vindeca multe boli și ajută la menținerea unui sistem imunitar puternic. Gălbenelele conţin flavonoide, uleiuri eterice, carotenoizi, vitamina C, substanţe amare, saponine, răşini etc. Datorită proprietăților medicinale, ele sunt folosite pentru uz intern - sub formă de infuzie, decoct sau pulbere -, dar și extern - la întreținerea sau tratamentele pielii și ale părului.

Beneficiile extractelor de gălbenele pentru piele

Având o acțiune cicatrizantă, antiinflamatoare, antiseptică, bactericidă, nutritivă, hidratantă și emolientă, gălbenelele asigură vindecarea rapidă și regenerarea pielii. Sunt utilizate în numeroase tratamente dermatologice, precum cele pentru ulceraţii, eczeme, cuperoze, psoriazis, vergeturi, dar și la ameliorarea disconfortului creat pielii de arsurile solare sau de bărbierit și epilat, la hidratarea și îmbunătățirea aspectului pielii uscate, cicatrizând fisuri de mici dimensiuni. Iată, în continuare, cât de benefice pot fi pentru pielea ta diversele extracte de gălbenele.

Uleiul de gălbenele împiedică îmbătrânirea prematură a pielii

Pielea uscată nu este numai neatrăgătoare ca aspect, ci poate duce și la o îmbătrânire prematură a înfățișării tale. Date fiind proprietățile lor de restaurare, gălbenelele hidratează profund și vindecă pielea deteriorată și o face să pară mai tânără și mai suplă, fiind suficient de sigure pentru a fi utilizate și în zona delicată din jurul ochilor, pentru diminuarea inesteticelor pungi de sub ochi. Extractele de gălbenele pot fi folosite, de asemenea, și pentru tratarea diferitelor erupții cutanate.

Crema de gălbenele vindecă pielea iritată

Principiile active, proprietățile antiinflamatorii și regenerative ale gălbenellor le recomandă pentru alte tratamente locale, fiind utilizate la vindecarea pe cale naturală a zgârieturilor și tăieturilor minore, a rănilor de diverse origini și a erupțiilor cutanate, a înțepăturilor de insecte și a diverse iritații ușoare ale pielii, a degerăturilor și arsurilor, a plăgilor greu vindecabile etc. De exemplu, aplicarea cremei de gălbenele pe buzele crăpate face ca acestea să devină instantaneu mai moi și mai suple; de asemenea, un efect la fel de vizibil are crema aceasta și pentru suplețea pielii uscate a coatelor și vindecarea călcâielor crăpate.

Gălbenelele împiedică sau ameliorează acneea

Proprietățile antibacteriene ale acestei plante sunt foarte utile pentru prevenirea inflamațiilor tenului - prin curățarea din pori a bacteriilor care pot duce la apariția acneei. Pentru tenurile acneice, grase sau alergice nu se recomandă însă utilizarea cremei, ci a ceaiului de gălbenele.

Uleiul de gălbenele, recomandat pentru pielea uscată, vânătăi și cicatrici

Uleiul de gălbenele este și el un remediu eficient pentru pielea uscată, oferind tenului tău strălucire și un aspect mai tânăr. De asemenea, hidratează pielea, ajută la îndepărtarea cicatricilor vechi, tratează erupțiile cutanate și ajută la vindecarea vânătăilor și a leziunilor postoperatorii.

Extractul de gălbenele vindecă infecțiile fungice ale pielii

Uleiul și crema de gălbenele au proprietăți antifungice, fiind foarte utile în vindecarea unor micoze cutanate, cum ar fi pecinginea sau „piciorul atletului” (o infecție a picioarelor, des întâlnită, cauzată de fungii numiți dermatofiți).

Extractul de gălbenele calmează dermatita de contact

Se poate preveni (sau se poate calma atunci când s-a produs) dermatita de contact cauzată de expunerea la radioterapie folosind unguente pe bază de gălbenele. Acestea sunt, de asemenea, utilizate cu bune rezultate și în tratarea erupțiilor cutanate la sugari.

Beneficiile extractelor de gălbenele asupra părului

Uleiul de gălbenele are efecte antimătreață

Mătreața este una dintre principalele cauze ale căderii părului, împotriva căreia uleiul de gălbenele este foarte eficient, fiind folositor pentru a hidrata scalpul și a scăpa de mătreață. Cu aplicații regulate și masarea scalpului cu uleiul acesta, vei putea spune „la revedere” mătreții.

Uleiul de gălbenele stimulează creșterea părului

O altă cauză a căderii părului este deteriorarea scalpului, ce poate fi încetinită și chiar vindecată tot prin tratamente cu ulei de gălbenele, care nu numai că poate vindeca ambele condiții, dar îi conferă părului vitalitate și strălucire. De asemenea, proprietățile regenerative ale acestui ulei ajută foliculii de păr să crească abundent, ceea ce va îmbogăți simțitor podoaba ta capilară.

Ceaiul de gălbenele, colorant natural pentru păr

Ceaiul de gălbenele poate fi utilizat pentru a scoate în evidență frumusețea părului tău, fie el blond sau brunet, oferindu-i o nuanță aparte, de care vei fi foarte încântată, volum și un plus de strălucire.

Extractul de gălbenele - beneficii pentru sănătate

Corpul uman este o mașinărie foarte complexă și, dacă nu este îngrijită corespunzător, poate deveni predispusă la multe boli, pentru care se tot caută remedii naturale. Gălbenelele se numără printre plantele la care se apelează din ce în ce mai mult pentru prepararea de medicamente care ajută la tratarea a diferite boli și la menținerea sănătății. Proprietățile lor antibacteriene, antifungice, antivirale și multe alte proprietăți terapeutice fac din aceste plante un element extrem de eficient în vindecarea infecțiilor microbiene. De asemenea, gălbenelele contribuie la tratarea unor boli precum: gastrită, ulcer gastric și duodenal, inflamaţii ale colonului, colecistită, afecțiuni hepatice și biliare, infecţii urinare, hemoroizi, cistite, tulburări ale ciclului menstrual, micoze, vaginite, giardioză și altele.

Ceaiul de gălbenele contribuie la menținerea sănătății gurii

Efectuând în mod regulat clătirea gurii și gargară cu ceai de gălbenele, îți poți păstra sau ameliora sănătatea bucală și se pot vindeca o serie de afecțiuni ale gurii (cum ar fi, de pildă, aftele, gingivita, stomatitele).

Ceaiul de gălbenele te scapă de durerile de gât

O altă utilizare minunată a ceaiului de gălbenele este calmarea durerilor de gât; se crede că poate fi folosit chiar și pentru a te vindeca de amigdalită. Proprietățile antiinflamatorii ale gălbenelelor acționează asupra mucoasei inflamate, ceea ce asigură o ușurare aproape instantanee a durerii.

Ceaiul de gălbenele îmbunătățește funcționarea aparatului digestiv

Poți bea ceai de gălbenele pentru a-ți menține sănătoase organele aparatului digestiv. Acesta acționează profund în interiorul corpului, fiind recomandat pentru a trata infecțiile vezicii urinare, stările de disconfort stomacal și ulcerele. Ceaiul de gălbenele previne, totodată, apariția bolilor metabolice, curăță tractul digestiv și ajută la remedierea oricărei tulburări legate de digestie.

Ceaiul de gălbenele vindecă diverse inflamații

Ceaiul de gălbenele poate fi, de asemenea, utilizat pentru tratarea a diverse inflamații ale aparatului genital, a hemoroizilor etc. O baie preparată cu ajutorul acestui ceai vindecător poate oferi o ușurare a durerilor și o diminuare a umflăturilor produse de aceste afecțiuni.

Ceaiul de gălbenele combate febra

Febra ridicată nu este o boală în sine, ci un simptom al unei probleme de sănătate subiacente. Dar febra te poate seca de energie și îți produce îngrijorări. Cu ajutorul ceaiului de gălbenele, aceste probleme pot fi înlăturate: el reduce în siguranță temperatura corpului, oferindu-ți astfel o dublă ușurare, fizică și psihică.

Ceaiul de gălbenele protejează împotriva cancerului și a artritei

Bogat în vitamine și în minerale, ceaiul de gălbenele funcționează ca o „băutură de sănătate”. Betacarotenul care se găsește în această plantă ajută la reducerea factorilor care cauzează cancerul, precum și la ameliorarea inflamațiilor articulare osoase și a poliartritei reumatoide.

Ceaiul de gălbenele contribuie la menținerea sănătății inimii

O acțiune benefică exercită ceaiul de gălbenele și în ceea ce privește starea de sănătate a inimii - el contribuie la prevenirea afecțiunilor cardiace, cum ar fi: stopul cardiac, blocajul cardiac, depunerile de colesterol și altele.

Ceaiul de gălbenele protejează ficatul

Pe lângă cele enumerate mai sus, ceaiul de gălbenele îți poate curăța ficatul și îți ajută corpul în asigurarea unei secreții de bilă corespunzătoare. Așadar, are efecte aparte în buna funcționare a organismului și te ajută să duci o viață perfect sănătoasă.

Alte beneficii ale ceaiului de gălbenele

Ceaiul acesta care face din gălbenele o plantă de-a dreptul magică are și alte proprietăți terapeutice, contribuind, de pildă, și la îmbunătățirea circulației sângelui în organism. De asemenea, acest ceai vindecător este utilizat pentru alte probleme de sănătate: se fac spălături, comprese externe, băi de şezut și clisme, care ajută la tratarea unor afecțiuni precum conjunctivita, vaginita, cistita și tulburări ale ciclului menstrual.

Sucul de gălbenele are efecte vindecătoare

Sucul de gălbenele se prepară din frunze, tulpini și flori, manual sau cu un storcător. Este folosit pentru a vindeca diverse răni, ulcerații și, se pare, chiar cancerul de piele. Sucul din tulpini de gălbenele contribuie la atenuarea și eliminarea semnelor și a petelor din naștere. De asemenea, le vei asigura un somn liniștit copiilor tăi dacă adaugi acest extract de gălbenele în baia de dinainte de culcare.

Produsele din gălbenele ți le poți face acasă

Extractele de gălbenele - atât uleiul, cât și planta și sucul - sunt utilizate în fabricarea mai multor produse: creme, loțiuni, tincturi lichide, infuzii, ceai etc. Indiferent de modul în care sunt folosite, toate acestea sunt la fel de benefice. Și partea cea mai bună este că ți le poți face și tu, acasă.

  • Uleiul de gălbenele

Pentru a face ulei de gălbenele, pune florile uscate într-un borcan de sticlă, apoi umple-l cu ulei de măsline și închide bine capacul. Depozitează-l într-un loc întunecos și agită-l zilnic, timp de o jumătate de lună. După 15 zile, strecoară uleiul într-un alt borcan din sticlă, iar pentru a-l păstra mai bine amestecă-l cu vitamina E. Această combinație poate fi aplicată pe piele, pe scalp și pe păr.

Ulei de gălbenele pentru scalp

Pentru a prepara acest ulei calmant pentru scalp, amestecă ulei de gălbenele (circa 180 ml), ulei esențial de rozmarin (10-15 picături), ulei esențial de salvie (10-15 picături), ulei de jojoba (15 picături) într-o sticlă cu picurător. Agită bine înainte de a-l aplica direct pe scalp și masează.

  • Cremă de gălbenele

Se amestecă ulei mineral (180 ml), ulei de migdale dulci (60 ml), unt de shea (75 grame), unt de cacao (50 grame) într-un vas, pe o flacără foarte mică. De îndată ce ingredientele încep să se topească, amestecă bine timp de 20 de minute. Transferă conținutul într-un borcan din sticlă și păstrează-l, bine închis, la temperatura camerei, ferit de căldură și de lumină.

  • Ceai de gălbenele

Amestecă una-două lingurițe de flori de gălbenele uscate (sau două-patru lingurițe de flori proaspete) cu o cană de apă clocotită și lasă-le să se infuzeze timp de 10 minute, apoi strecoară. Pentru o infuzie mai concentrată, lasă peste noapte să se infuzeze. Poți adăuga, dacă dorești, suc de lămâie și miere. Se consumă două-trei căni pe zi, înainte de mese.

  • Tinctură de gălbenele

Pune flori proaspete de gălbenele într-o sticlă, toarnă alcool de 60 de grade și lasă la macerat la soare, două săptămâni. Apoi strecoară şi toarnă în recipiente de sticlă de culoare închisă. Se administrează câte 30 de picături, de trei ori pe zi.

  • Pulbere de gălbenele

Pulberea de gălbenele o poți obţine măcinând florile uscate; pudra rezultată o păstrezi în recipiente bine închise, timp de maximum 10 zile (pentru că uleiurile volatile pe care le conține se evaporă repede). Se administrează câte o linguriţă de pulbere pe stomacul gol, de trei ori pe zi.

Extractele de gălbenele - contraindicații

Utilizarea acestui remediu natural în loc de medicamente artificiale are o mulțime de beneficii și aproape niciun efect secundar. Această plantă medicinală nu are niciun fel de contraindicații, dar există persoane alergice la gălbenele, iar femeile gravide și cele care alăptează ar trebui să evite utilizarea ei, sub orice formă, pentru mai multă siguranță. Consultă-ți totuși medicul înainte de a utiliza această plantă medicinală.

Articolul urmator
Totul despre cicoare: beneficii și proprietăți
Totul despre cicoare: beneficii și proprietăți
Test de frumusete: ce tip de frumusete ai
Incepe quiz
Test de frumusete: ce tip de frumusete ai

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.7 (8)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.