Faringita: cauze, simptome și tratament

Faringita: cauze, simptome și tratament

Sorina Corneanu

Faringita, cunoscută popular sub denumirea de „durere în gat”, reprezintă inflamația faringelui, organ situat în partea din spate a gâtului, afecțiune ce poate provoca durere, dificultate la înghițire și senzația de gât umflat și iritat. Potrivit Asociației Americane de Osteopatie, faringita este unul dintre cele mai frecvente motive ale vizitelor la medic și ale învoirilor de la locul de muncă.

Iată 9 remedii naturale pentru faringită!

Cauzele faringitei

Cea mai frecventă cauză a faringitei sunt virusurile. Faringita este cel mai adesea cauzată de infecții virale, cum ar fi răceala, gripa sau mononucleoza. Mai rar, faringita poate fi cauzată și de o infecție bacteriană. Infecțiile bacteriene necesită antibiotice, în timp ce infecțiile virale, pentru că nu răspund la antibiotice, necesită tratament doar pentru ameliorarea simptomelor.

Durata perioadei contagioase depinde foarte mult și de starea generală de sănătate. O răceala obișnuită durează de obicei mai puțin de 10 zile, iar simptomele sunt intense doar trei până la cinci zile, în timp ce faringita asociată cu un virus poate face simptomele mai agresive și de mai lungă durată.

Simptomele faringitei

Pe langă durerea în gât, cele mai frecvente simptome ale faringitei includ:

- gât inflamat, umflat;
- durere de cap; 
- nas înfundat
- oboseală; 
- apatie; 
- tuse; 
- vărsături.

În cazul în care apar astfel de simptome, o vizită la medic poate lămuri situația. Testele care vizează o posibilă existență a unui streptococ în gât, o analiză a sângelui și palparea gâtului, pentru a verifica dacă ganglionii sunt umflați, reprezintă rutina medicală care va ajuta la stabilirea unui diagnostic și la găsirea unui tratament potrivit.

Pentru a preveni faringita, evită să mănânci sau să bei din același recipient cu alte persoane, încearcă să te ferești de spațiile aglomerate, spală-te pe mâini întotdeauna înainte de a mânca și, foarte important, evită fumul de țigară.

Tratamentul faringitei

În cele mai multe cazuri, durerea în gât trece de la sine în 3-7 zile. De obicei, antibioticele nu sunt necesare decât dacă durerea în gât devine severă sau există riscul unei infecții mai grave. Evitarea mâncărurilor prea solide, a băuturilor reci, gargara cu apă sărată și dropsurile pe bază de produse apicole pot ajuta la ameliorarea simptomelor și la vindecarea mai rapidă a faringitei.

femeie care bea ceai

De obicei, faringita nu impune consultul medical. Cu toate acestea, pentru că o durere în gât poate fi un simptom al unei afecțiuni mai grave, ar trebui să optezi pentru un consult medical dacă simptomele nu se ameliorează după o săptămână, febra nu scade nici cu ajutorul medicamentelor și durerea în gât se înrăutățește. În astfel de cazuri poate fi vorba despre o infecție a urechii, sinuzită sau abces în apropierea amigdalelor ori alte boli care pot imita faringita, cum ar fi:

- afecțiunile ulceroase; 
- hepatita virală; 
- leucemia; 
- boala inflamatorie intestinală; 
- tiroidita acută;
- boala de reflux gastroesofagian;
- mucozita orală (secundară radioterapiei sau chimioterapiei).

Vezi cele mai bune remedii naturiste împotriva refluxului gastroesofagian!

Faringita este contagioasă și poate fi transmisă cu ușurință de la o persoană la alta, prin intermediul salivei și al secrețiilor nazale. Durerile în gât cauzate de alergii, toxine sau cancer nu sunt contagioase!

Află și care sunt cele mai bune ceaiuri pentru gât inflamat!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Hipopion: cauze, simptome și tratament
Hipopion: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.