Frisoane fara febra:cauze, simptome si remedii

Frisoane fara febra:cauze, simptome si remedii

Redactor Alexa Galgau

Frisoanele nu sunt ceva neobisnuit atunci cand suntem raciti sau cand temperatura este foarte scazuta. Ce inseamna, insa, atunci cand ele apar in absenta acestor doi factori? Exista o serie de afectiuni care prezinta acest simptom.

Afla, mai departe, care sunt cauzele frisoanelor fara febra, simptomele care le mai insotesc si remediile care iti stau la indemana!

Ce afectiuni pot declansa frisoanele fara febra?

Frisoanele sunt cauzate de contractia si relaxarea foarte accelerate a muschilor, atunci cand corpul incearca sa genereze caldura si sa creasca temperatura organismului. In momentul in care ai febra, acest mecanism de reglare nu este ceva ingrijorator si majoritatea oamenilor l-au experimentat cel putin o data in viata.

Atunci cand nu ai temperatura ridicata, insa, dar ai frisoane, este normal sa iti pui intrebari legate de cauza acestora.

Iata ce boli stau la baza acestei senzatii neplacute!

1. Cistita sau infectia urinara

Femeile nu sunt deloc straine de aceasta afectiune - una din cinci sufera la un moment dat de aceasta boala care, odata contractata, are sanse mult mai mari sa revina. De obicei, cistita este declansatade patrunderea unor bacterii in uretra, care mai apoi ajung in vezica urinara, iar atunci cand nu sunt tratate, pot urca pana la rinichi.

In afara de frisoanele fara febra, infectia urinara mai prezinta urmatoarele simptome: nevoia de a urina frecvent, senzatia de vezica plina desi abia ai urinat, usturime la urinare, urina tulbure si dureri abdominale.

In ceea ce priveste tratamentul, primul pas este vizita la un medic, deoarece ai nevoie de analize de urina si o antibiograma care sa indice ce medicamente sunt eficiente impotriva bacteriei cu care te-ai pricopsit. Antibioticele sunt cele mai utilizate in tratarea infectiilor urinare, iar perioada de administrare variaza intre 3 si 7 zile.

2. Medicamentele administrate incorect pot declansa frisoane fara febra

Anumite medicamente pe baza de prescriptie medicala pot sa frisoane fara febra, in special daca interactioneaza cu alte pastile pe care le iei. O a doua posibilitate este ca frisoanele sa provina de la administrarea gresita a tratamentului, caz in care mai pot aparea urmatoarele simptome: spasme musculare, somnolenta, hipersensibilitate, greata si, uneori, palpitatii.

Daca frisoanele apar la scurt timp dupa ce ai inceput un tratament medicamentos, consulta-te cu medicul care ti le-a prescris si mentioneaza-i orice alte pastile pe care le mai iei.

3. Malnutritia

Atunci cand corpul nu primeste destul nutrienti, este foarte posibil sa apara frisoanele fara febra. Daca exista probleme de absorbtie si digestie, insuficienta mancare sau o mancare absolut deloc nutritiva, frisoanele pot fi insotite de: depresie, letargie, ameteala si pierderea in greutate.

Dupa un examen fizic complet, un medic va putea determina cu exactitate carentele din organism si ce anume trebuie sa manance pacientul pentru a-si reveni.

4. Anemia, o alta cauza a frisoanelor fara febra

O alta afectiune foarte comuna printre reprezentantele sexului frumos este anemia, o deficienta a numarului de celule rosii. In afara de frisoane fara febra, alte semne ale acestei boli sunt: maini si picioare reci, slabiciune, piele palida, depresie, ameteala, dureri in piept, palpitatii si aritmii, dificultati cognitive si dureri de cap.

Exista mai multe cauze ale declansarii anemiei, care vor determina si tratamentul corespunzator. Afla mai multe despre aceasta afectiunee si posibilele tratamente de aici !

5. Hipoglicemia

Dupa cum indica si numele, hipoglicemia semnifica un nivel foarte scazut al zaharului din sange. Frisoanele fara febra sunt un simptom comun, alaturi de ameteala, transpiratie, confuzie, palpitatii si o foame incontrolabila. Atunci cand se declanseaza, hipoglicemia poate fi tratata prin ingerarea unor alimente bogate in zaharuri.

Indata ce simptomele au disparut, problema nu este, insa, rezolvata, ci trebuie determinata cauza hipoglicemiei, care poate consta in: diabet, consum excesiv de alcool, nivel ridicat de insulina, probleme endocrine sau afectiuni ale ficatului ori ale rinichiului.

6. Hipotiroidismul

Glanda tiroida este cea care elibereaza hormonii raspunzatori pentru metabolism. Hipotiroidismul este cauzat de o glanda mai putin activa decat este normal, care nu genereaza destui hormoni astfel incat sa controleze modul in care corpul isi foloseste energia. Unul dintre simptomele frecvente este frisonul fara febra, insotit de: depresie, oboseala, constipatie, menstruatie abundenta, dureri articulare, piele palida, ingrasare si unghii fragile, care se rup usor.

Pe masura ce afectiunea se agraveaza, alte simptome devin vizibile, precum umflarea fetei, picioarelor, mainilor, ingrosarea vocii si, uneori, slabirea simtului olfactiv. Tratamentul consta in administrarea de hormoni care sa compensenze pentru deficienta din organismul tau.

7. Raceala sau SARS

O raceala este intotdeauna un raspuns pe care organismul il are atunci cand un virus a patruns in corp. Febra nu este intotdeauna un simptom intalnit in aceste afectiuni sau nu poate fi simptomul lor de debut. Pot aparea, in schimb, frisoanele, fara ca temperatura corpului sa creasca. Ce puteti face pentru a remedia acest disconfort:

-bai cu abur la picioare cu apa calda.

-consumati ceai cu miere, acestea avand efect de incalzire.

-imbracati-va mai gros.

8. Atacul de panica

Atunci cand atacul de panica intervine temperatura corpului are tendinta sa scada, putand duce astfel chiar la frisoane. Alte simptome sunt: greata, durerile in piept sau starewa de ameteala. In mod paradoxal, corpul tau va resimti o stare febrila. Ce ai de facut in acest caz? Repsira adanc si cauta-ti ancore care sa te ajute sa scapi de starea indusa de stres. Uleiurile esentiale, o imagine frumoasa, un cantec, o carte, discutia cu un prieten sau sfatul unui psiholog te pot ajuta sa scapi de aceasta problema. Conform unei liste cu cele mai relaxante cantece, facute de studybreaks.com, piesa Weightless, a celor de la Marconi Union, este prima in top. Artistii de la Marconi au lucrat cu specialisti in neurologie pentru a afla care sunt sunetele care ii calmeaza cel mai mult pe oameni si au realizat aceasta capodopera terapeutica.

Acum ca ai trecut prin revista posibilele cauze ale frisoanelor fara febra, probabil ca o simpla raceala nu ti se mai pare atat de ingrijoratoare. Daca te confrunti cu acest simptom, consulta un medic fara ezitare!

Articolul urmator
Eczema urechii: cauze, simptome și tratament
Eczema urechii: cauze, simptome și tratament
Ce problema de personalitate ai?
Incepe quiz
Ce problema de personalitate ai?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (174)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.