Fructoza: ce este și ce efecte are asupra organismului

Fructoza este un zahăr natural, care se găsește în fructe, miere și unele legume. Are un gust intens dulce și este des utilizată ca îndulcitor în diverse produse alimentare și băuturi. Fructoza poate fi sănătoasă ca parte a unei diete echilibrate, însă în cantități mari, ea poate avea efecte dăunătoare. Află din acest articol care sunt beneficiile și riscurile consumului de fructoză!
Cuprins
- Ce este fructoza?
- Riscului consumului de fructoză
- Fructoză versus glucoză
- Beneficiile consumului de fructoză
- Ce cantitate de fructoză este sigură de consum?
Ce este fructoza?
Fructoza este un tip de zahăr cunoscut sub numele de monozaharidă. Mai poartă denumirea de „zahăr din fructe”, deoarece este un zahăr natural care se găsește în principal în fructe (de exemplu mere, curmale, smochine, pere și prune uscate). Fructoză există și în legume (în anghinare, sparanghel, ciuperci, ceapă și ardei roșu), în miere, sfeclă de zahăr și trestie de zahăr.

Pe lângă fructoza naturală, mai există și fructoză produsă comercial din amidon de porumb. Producătorii creează sirop de porumb bogat în fructoză prin adăugarea anumitor enzime la amidonul de porumb, care este în esență glucoză pură, un alt tip de zahăr. Apoi folosesc această glucoză pentru a crea un sirop care conține cantități variate de fructoză.
Majoritatea soiurilor de sirop de porumb bogat în fructoză conțin 42% sau 55% fructoză și 58% sau 45% glucoză. Aceasta înseamnă că siropul de porumb bogat în fructoză conține puțin mai multă fructoză decât zahărul de masă, care este 50% fructoză și 50% glucoză.
Fructoza produsă din amidon de porumb poartă denumirea de zaharoză și este utilizată ca ingredient în diverse alimente și băuturi procesate. Aceste alimente sunt mai puțin hrănitoare și trebuie consumate cu moderație.
Fructoza este cel mai dulce carbohidrat natural și este de 1,2-1,8 ori mai dulce decât zaharoza.
Riscului consumului de fructoză
Specialiștii spun că fructoza nu este neapărat o problemă de sănătate atunci când este consumată cu moderație. În schimb, dacă este consumată în exces, ea poate afecta negativ sănătatea unei persoane, contribuind la apariția obezității, diabetului și altor afecțiuni medicale.
Fructoza și obezitatea
Studiile au atătat că fructoza în cantități excesive poate crește riscul de obezitate și afecțiuni asociate, cum ar fi sindromul metabolic. De asemenea, poate modifica modul în care organismul descompune grăsimile și carbohidrații și poate duce la un consum crescut de alimente, deoarece nu oferă sațietate.
Fructoza poate cauza rezistență la insulină
Conform cercetărilor, cantitățile în exces de fructoză alimentară pot provoca inflamații care pot duce la rezistența la insulină. Studiile au arătat că persoanele care au băut mai multe băuturi bogate în fructoză au avut niveluri mai mari de rezistență la insulină.
Rezistența la insulină înseamnă că glucoza se poate acumula în sânge, cauzând o serie de probleme de sănătate, inclusiv diabetul de tip 2.
Fructoza și problemele hepatice
Consumul de fructoză poate crește riscul de boală hepatică grasă nealcoolică, ceea ce înseamnă că organismul stochează prea multă grăsime în celulele hepatice.
Boala ficatului gras poate duce la leziuni hepatice și inflamații și la steatohepatită nealcoolică, o afecțiune gravă care poate provoca:
- cicatrici hepatice
- cancer de ficat
- insuficiență hepatică
Fructoza și cancerul colorectal
Studiile efectuate în laborator au descoperit că fructoza în cantități prea mari poate duce la creșterea tumorilor intestinale sau ajută la supraviețuirea acestora mai mult timp.
De asemenea, cercetătorii au descoperit că fructoza a făcut ca șoarecii cu cancer colorectal să aibă mai multe șanse de a experimenta anemie, ceea ce are legături cu rate de supraviețuire mai scăzute atât la șoareci, cât și la oamenii cu această afecțiune.
Cu toate acestea, sunt necesare studii suplimentare asupra oamenilor pentru a confirma efectele fructozei asupra cancerului.
Fructoza și cariile dentare

Singurul risc 100% cert al îndulcitorilor nutritivi precum zaharoza sau zahărul de masă este riscul cariilor dentare. Cu toate acestea, cercetările au descoperit că fructoza provoacă cea mai mică cantitate de carii dentare în comparație cu alți îndulcitori.
Fructoză versus glucoză
Spre deosebire de fructoză, organismul descompune în mare măsură glucoza în celule. Intestinul subțire absoarbe de obicei acest zahăr și îl trimite către celulele corpului pentru energie. Organismul digeră fructoza cu glucoză mai ușor decât fructoza singură.
Când o persoană consumă glucoză, structura chimică a compusului determină pancreasul să elibereze insulină, un hormon care permite celulelor să folosească glucoza pentru energie.
Fructoza nu declanșează eliberarea de insulină sau eliberarea de hormoni (de exemplu leptina), care spun creierului că o persoană este plină. De asemenea, nu inhibă hormonii care spun corpului unei persoane că îi este foame.
Ca rezultat, fructoza poate duce la creșterea în greutate, deoarece poate contribui la supraalimentare.
Beneficiile consumului de fructoză
Există beneficii în utilizarea fructozei ca îndulcitor, inclusiv faptul că fructoza poartă o încărcătură glicemică mai mică decât zahărul de masă. Acest lucru înseamnă că nu provoacă o creștere rapidă și apoi o scădere mare a nivelului de glucoză din sânge.
Indicele glicemic (încărcarea glicemică per gram de carbohidrat) este o măsură a modului în care carbohidrații afectează concentrațiile de glucoză din sânge. Glucoza are o valoare ridicată deoarece este absorbită rapid în fluxul sanguin. Ea are indicele glicemic (sarcina glicemică pe gram) de 100. Sarcina glicemică pe gram de fructoză este de numai 19, în timp ce cea a zahărului de masă este de 65.
Un alt beneficiu al fructozei este faptul că este de 1,2 ori mai dulce decât zaharoza, permițând o reducere a cantității de zahăr necesară pentru a îndulci un aliment în timpul procesului de fabricație.
Există, de asemenea, un beneficiu de îmbunătățire a aromei, deoarece percepția de dulceață din fructoză atinge de fapt vârful și scade mai devreme decât glucoza și zaharoza. Fructoza interacționează bine cu alți îndulcitori și contribuie la îmbunătățirea gustului produselor de panificație și a vâscozității alimentelor și băuturilor.
Ce cantitate de fructoză este sigură de consum?
Fructoza trebuie să fie consumată cu moderație. Specialiștii recomandă ca femeile să nu consume mai mult de 100 de calorii de zahăr în fiecare zi, iar bărbații să nu depășească 150 de calorii de zahăr pe zi. O altă recomandare este ca un maxim de 10% din totalul caloric zilnic să provină din zahăr.
Așadar, fructoza este un zahăr natural cu o dulceață intensă și numeroase aplicații în alimentație. Dacă se consumă din surse naturale, precum din fructe și legume, fructoza poate face parte dintr-o dietă echilibrată și sănătoasă. Cu toate acestea, este important să fii atentă la consumul de fructoză adăugată pentru a evita potențialele efecte negative asupra sănătății.
Cât zahăr conțin fructele pe care le consumi zilnic



Surse foto: Pexels.com
Surse articol: Medicalnewstoday.com, Caloriecontrol.org