20 de cauze ale durerii în jurul buricului

20 de cauze ale durerii în jurul buricului

Mihaela Onofrei, redactor Divahair.ro

Orice persoană poate experimenta o senzație de durere în jurul buricului din când în când. În acest caz, așteptăm să treacă de la sine, bem un ceai sau luăm o pastilă pentru durere. Atunci când aceasta persistă, mergem la doctor pentru examinări detaliate.

De cele mai multe ori, cauzele durerii în jurul buricului sunt afecțiuni simple, care pot trece de la sine. Printre cele mai comune cauze se află: balonarea, constipație și indigestia. Durerea poate să existe sub multe forme, de la un disconfort general până la o durere ascuțită. Ești curioasă care sunt cele mai întâlnite 20 de cauze ale durerii în jurul buricului? Află mai jos!

femeie care tine mainile la buric

Cauzele durerii în jurul buricului

Balonare

Acumularea gazului la nivelul abdomenului poate provoca o durere ascuțită, care poate apărea oriunde, chiar și în jurul buricului, și care poate fi destul de intensă. Printre cele mai comune simptome se află flatulența, balonarea, disconfortul general la nivelul abdomenului și durerea propriu-zisă. De cele mai multe ori, această senzație trece de la sine. Totuși, poți lua anumite suplimente pentru balonare, care te vor ajuta să scapi mai repede de această senzație neplăcută.

Constipație

Și constipația poate provoca dureri abdominale și disconfort. De cele mai multe ori, senzația este suportabilă, însă se poate transforma rapid într-o durere intensă și severă. Simptomele le știm cu toții: lipsa scaunului și dificultatea de eliminare a acestuia. Stilul de viață te poate ajuta să scapi de aceste simptome, însă factorul său va avea nevoie de tratament.

Indigestia, o altă posibilă cauză a durerilor în jurul buricului

Durerea generală și senzația de arsură sunt principalele manifestări ale indigestiei, adesea însoțite de balonare, senzație de sațietate instalată prea rapid după masă, frecvența redusă a eliminării scaunului și amețeală. Schimbarea stilului de viață te poate ajuta să eviți această neplăcere, însă de cele mai multe ori este nevoie și de un tratament medicamentos, pentru eliminarea microbilor.

Alergii alimentare

Intoleranța la anumite alimente provoacă crampe abdominale. În acest caz, vomiți, ți se umflă limba și ai dificultăți de respirație. Evită acele alimente care îți provoacă durere în jurul buricului și cere ajutor de urgență în cazul în care simptomele se agravează.

Intoleranță la lactoză

Unele persoane nu pot consuma produse lactate, iar acest lucru este sesizabil atunci când apare durerea de burtă și greața. Intoleranța la lactoză provoacă balonare, diaree și vomă. Evită aceste produse cu orice preț dacă ești alergică.

Consumarea de alimente expirate

Atunci când consumi mâncare stricată, principalele simptome sunt crampele și durerea abdominală. Apoi apar senzația de greață, voma, diaree severă și febra. De obicei, organismul se reface singur prin consumarea unei cantități mari de apă și prin odihnă.

Gastroenterită

Răceala la stomac provoacă durere abdominală generală, dar și greață, vomă, febră și diaree. Gastroenterita trece de obicei fără medicamente, dacă bei multă apă, te odihnești și mănânci ușor.

Sindromul colonului iritabil poate da dureri în jurul buricului

Această afecțiune se manifestă prin durere în jurul buricului, dar și prin disconfort care poate să apară în orice loc la nivelul abdomenului. De asemenea, mai pot să apară și simptome precum constipația și diareea. Mergi la doctor atunci când sesizezi aceste semne.

Efecte adverse de la medicamente

Greața și durerea în jurul buricului pot fi efectele adverse la anumite medicamente. În orice caz, atunci când apare această neplăcere și ești sub tratament medicamentos, vorbește cu medicul tău.

femeie care se tine cu mana de burta

Infecția tractului urinar

Această infecție poate cauza durere și presiune în partea inferioară a abdomenului, inclusiv în zona buricului. Printre celelalte simptome se numără senzația de arsură în timpul urinării , urină de culoare închisă, care are un miros neplăcut, febră și frisoane. În acest caz, mergi la doctor, deoarece vei avea nevoie de un tratament cu antibiotice.

Hernie

Durerea în zona abdomenului poate indica faptul că suferi de hernie. Vei sesiza și umflarea părții inferioare a abdomenului, disconfort atunci când te apleci sau ridici un obiect. Mergi la doctor de urgență, deoarece vei avea nevoie de o intervenție chirurgicală.

Boala inflamatorie pelviană

Durerea în partea inferioară a abdomenului îți poate indica faptul că suferi de această afecțiune. Alte simptome constau în scurgeri vaginale abundente cu miros neplăcut, sângerare între menstruații, febră și frisoane. Vezi un doctor de urgență în cazul în care ai aceste manifestări.

Pietre la rinichi

Durerea care apare din senin în zona inferioară a spatelui, în părțile laterale și în zona inferioară a abdomenului îți indică că ai pietre la rinichi. Durerea nu se ameliorează atunci când îți schimbi poziția corpului și este posibil să îți fie greață și să vomiți din cauza durerii. Tratamentul depinde de la caz la caz, însă de cele mai multe ori este nevoie de intervenție chirurgicală pentru a elimina pietrele.

Apendicită

Durerea începe din centrul abdomenului și coboară spre dreapta. Cele mai comune semne sunt febra, lipsa poftei de mâncare și umflarea abdomenului. Apendicita necesită control medical de urgență, deoarece poate duce la peritonită (spargerea apendicelui), o afecțiune care îți pune viața în pericol.

Durerea de sarcină

Există mai multe tipuri de durere în sarcină, printre care și durerea în jurul buricului. De cele mai multe ori, nu există tratamente pentru această neplăcere. Atunci când durerea este severă, este recomandată vizita la medic.

femeie insarcinata intinsa pe canapea

Boala Crohn

Crampele, durerea intermitentă și sensibilitatea abdomenului la atingere îți pot indica faptul că suferi de boala Crohn. De asemenea, și diareea, lipsa poftei de mâncare și febra sunt alte semne comune ale acestei afecțiuni. Tratamentul variază de la pacient la pacient, și de aceea este indicat să mergi la medic, pentru examinări detaliate.

Piatră la fiere

Durerea care durează ore întregi în zona superioară a abdomenului (inclusiv buric) și cea din zona spatelui pot să îți indice faptul că ai pietre la fiere. Atunci când mai apar și greața, voma și alte probleme digestive, trebuie să mergi la medic. Multe persoane sunt operate pentru a li se înlătura pietrele la fiere.

Dureri în jurul buricului cauzate de pancreatită

În acest caz, durerea poate radia din zona abdomenului spre spate. Abdomenul umflat, febra și amețeala care se agravează după ce mănânci necesită un consult medical de urgență.

Operații medicale recente

Atunci când intervenția chirurgicală a avut loc în această zonă, este posibil să resimți senzații de durere în regiunea buricului. Dacă această neplăcere te împiedică să îți desfășori activitățile zilnice, mergi la doctor.

Ulcer

Durerea care se resimte între buric și zona superioară a abdomenului, însoțită de balonare și reflux gastric, reprezintă o manifestare a ulcerului. Tratamentul necesită schimbări ale stilului de viață, dar și administrarea unor medicamente specifice.

Ține cont de aceste semne și mergi la doctor atunci când durerea devine severă, dar și când apar celelalte simptome. În unele cazuri, durerea în zona buricului poate ascunde multe boli grave, care îți pot pune viața în pericol.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Mielopatie cervicală: cauze, simptome și tratament
Mielopatie cervicală: cauze, simptome și tratament
Plănuiește o călătorie în jurul lumii și îți dezvăluim cu ce inițială începe numele sufletului tău pereche
Incepe quiz
Plănuiește o călătorie în jurul lumii și îți dezvăluim cu ce inițială începe numele sufletului tău pereche

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (108)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.