Bolile colonului: cum le recunoști și ce trebuie să știi despre ele

Bolile colonului: cum le recunoști și ce trebuie să știi despre ele

Ana Maria Munteanu, redactor sef Divahair.ro

Fără un colon sănătos ar fi dificil să evacuăm confortabil reziduurile alimentare din organism. Neajunsurile ivite în funcționarea lui n-ar trebui niciodată neglijate sau tratate cu ușurință. Cum să ne dăm seama că avem asemenea probleme? Iată, în cele ce urmează, ce ar trebui să știi în ceea ce privește afecțiunile pe care le-ar putea avea colonul tău. Și, după cum vei vedea, lucrurile nu sunt chiar atât de simple.

Colonul (intestinul gros), partea din tractul digestiv situată între intestinul subțire și rect, cu o lungime medie de 1,50 metri, joacă un rol important în tranzitul digestiv, la sfârșitul procesului: primește reziduurile alimentare care nu au fost digerate și formează materiile fecale, pe care le evacuează prin defecație.

Principalele boli ale colonului

Colonul este un organ deosebit de fragil și expus unor afecțiuni mai mult sau mai puțin grave, al căror diagnostic se stabilește prin consultarea unui medic specialist. Bolile colonului sunt cele mai frecvente tulburări ale tractului digestiv, iar simptomatologia lor este foarte diversă, ceea ce îngreunează diagnosticarea lor.

Diverticuloza și diverticulita

Aceasta este o boală ce apare, de obicei, la persoanele de peste 40 de ani. Din cauza presiunii mari exercitate de materiile fecale care urmează a fi eliminate, în peretele intestinal se dezvoltă niște cavități mici, anormale (diverticuli). Diverticulii rețin bacteriile și se pot inflama, caz în care este vorba despre o altă boală, denumită diverticulită, însoțită de durere și, uneori, de febră.

Cauze ale diverticulozei:

  • o dietă săracă în fibre, care generează materii fecale puține și foarte tari, conduce la constipație și apoi la formarea diverticulilor

Simptome ale diverticulozei:

  • dureri abdominale (crampe), în special în partea stângă a abdomenului inferior
  • flatulență
  • constipație
  • eliminarea de sânge în scaun

Simptome ale diverticulitei:

  • dureri abdominale violente, cu alterarea stării generale
  • febră
  • tulburări ale tranzitului intestinal
  • vărsături

Sindromul colonului iritabil

Denumit și sindromul intestinului iritabil, este cea mai frecventă dintre bolile intestinale - afectează 10-15% din populația globului. Mușchii intestinali se contractă neregulat, reziduurile alimentare se mișcă greu în colon și se acumulează materii fecale care perturbă digestia și defecația.

Cauze ale colonului iritabil

Cauzele declanșării colonului iritabil nu sunt cunoscute încă, dar s-au stabilit factorii de risc:

  • alimentația – alimente bogate în fructoză, lactoză, oligozaharide (prune, caise, fasole, varză, conopidă, broccoli, dulciuri hiperprocesate, lapte, băuturi carbogazoase etc.)
  • sedentarismul
  • stresul
  • fluctuațiile hormonale (la unele femei, apar în perioada premenstruală)
  • unele medicamente (antibioticele în special)

Simptomele colonului iritabil:

  • dureri abdominale
  • balonare
  • diaree și constipație alternante
  • flatulență

Cancerul colorectal

Membranele mucoase ale colonului sunt un teren fertil pentru apariția tumorilor. De cele mai multe ori, acestea sunt benigne (polipi colorectali), dar riscul de a dezvolta tumori canceroase este real, mai ales după vârsta de 50 de ani. Cancerul colorectal este cel mai frecvent cancer digestiv (al doilea cel mai frecvent tip de cancer în România) și este o cauză principală de deces prin cancer. Screeningul după colonoscopie după 40 de ani la persoanele cu tulburări digestive este cea mai bună modalitate de prevenire a bolii.

Cauze ale cancerului colorectal

Încă nu se ştie exact ce anume face cancerul să se dezvolte în intestin, dar se cunosc factorii de risc:

  • alimentația necorespunzătoare - ar trebui să fie bogată în fibre și săracă în grăsimi, mai ales în carne roșie 
  • obezitatea
  • sedentarismul
  • diabetul 
  • fumatul
  • consumul excesiv de alcool
  • vârsta - circa două treimi dintre persoanele diagnosticate cu cancer intestinal au peste 60 de ani
  • istoricul familial – cam 20% dintre persoanele care dezvoltă acest tip de cancer au o rudă apropiată (de gradul I și II) care a avut cancer de colon
  • tulburările digestive (boala Crohn)

Simptomele cancerului colorectal:

  • sânge în scaun sau sângerare la nivelul rectului
  • o schimbare a obiceiurilor intestinale normale care persistă mai mult de trei săptămâni, precum diareea, constipaţia, frecvenţa scaunelor mai mare decât de obicei
  • durere abdominală
  • pierderea inexplicabilă în greutate
  • respirație îngreunată
  • oboseală

Simptome ale bolilor colonului

Simptomele care te anunță că sunt probleme în funcționarea colonului tău sunt destul de asemănătoare de la o afecțiune intestinală la alta și, de asemenea, sunt comune și altor boli ale aparatului digestiv.

Constipația este unul dintre cele mai frecvente simptome ale sindromului colonului iritabil, dar poate fi cauzată și de alte afecțiuni, unele trecătoare (ingerarea unor medicamente, a unor alimente de proastă calitate sau o alergie), dar și unele grave, precum cancerul de colon. Dacă, totuși, constipația continuă mai mult de trei săptămâni sau dacă observi sânge în scaun, mergi la medic.

Diareea. Ca și constipația, are multiple cauze (de exemplu, un aliment pe care nu l-ai digerat bine - există persoane care nu pot digera lactoza, de pildă), dar poate ascunde probleme grave, precum o boală inflamatorie intestinală cronică, așa încât, dacă nu se ameliorează după 48 de ore, consultă un medic.

Crampele. Durerile de stomac sunt extrem de răspândite: la unele femei apar în timpul ciclului menstrual, pot surveni după o masă prea copioasă etc. Dacă dispar de la sine în decurs de trei ore, nu trebuie să intri în panică. Dacă, totuși, suferi adesea de crampe, mergi să te examineze un doctor. E posibil să ai boala Crohn, sindromul colonului iritabil sau o inflamație a intestinului (colită ulcerativă).

Mucus în scaun. Ai observat în scaun o substanță gelatinoasă, albă, galbenă sau transparentă? Este vorba probabil de mucus intestinal, semn că ai colonul inflamat. Adresează-te medicului, pentru că s-ar putea să ai boala Crohn.

Scaun cu sânge. Este destul de îngrijorător să constați că ai sânge în scaun. De obicei, cauzele sunt benigne sau destul de puțin periculoase (hemoroizi, constipație etc.) și n-ar trebui să te alarmezi. Dacă observi că sângele este închis la culoare sau dacă persistă mai multe zile, trebuie să mergi la medic; e posibil să fie cancer colorectal.

Anemie. Dacă suferi de anemie, nu însemnă că îți funcționează prost colonul, probabil că meniul tău nu cuprinde suficiente alimente bogate în fier. Totuși, nu trata cu ușurință aceste simptome, întrucât lipsa fierului poate fi provocată de probleme de sănătate mai importante (precum faza activă a bolii Crohn sau cancerul colorectal).

Balonare. Când mănânci anumite legume sau fructe, se întâmplă să te balonezi. Nu-i agreabil, dar e bine că trece. Totuși, să începi să te îngrijorezi dacă în mod regulat ai balonări, însoțite și de alte probleme de sănătate menționate mai sus. Multe boli digestive, mai mult sau mai puțin grave, au în comun acest simptom.

Flatulență. Ești amatoare de fast-food și de băuturi carbogazoase? Probabil că suferi de flatulență. O simplă schimbare a alimentației este suficientă pentru a te elibera după un timp. Dar dacă mănânci sănătos și ai totuși gaze, mergi la doctor. O masă canceroasă prezentă în colon, sindromul colonului iritabil sau boala Crohn pot fi posibile cauze.

Scaune tip creion. Scaunele tale spun multe despre sănătatea ta. Scaunele tip creion (scaune lungi și înguste) sunt unul dintre simptomele cancerului colorectal.

Pierderea în greutate. O scădere în greutate neobișnuită și neașteptată ar trebui să fie întotdeauna un semnal de alarmă: bolile severe ale aparatului digestiv (cancerul colorectal, boala Crohn, colita ulcerativă etc.) se numără printre cauzele cele mai frecvente ale pierderii în greutate.

Durerea rectală. O durere a rectului ascunde adesea probleme de sănătate serioase, ca polipii intestinali - tumori benigne găzduite în mucoasa care tapetează interiorul colonului. Dacă nu sunt tratați, aceștia cresc riscul de a dezvolta cancer colorectal, de aceea trebuie îndepărtați imediat ce sunt depistați. Dacă ai peste 50 de ani, trebuie să faci un test de depistare la fiecare doi ani.

O durere în partea stângă a stomacului. Odată ajunsă la 40 de ani, riscul de a suferi de diverticuloză crește. Nu este o afecțiune periculoasă, dar, uneori, diverticulii se inflamează – vorbim atunci de diverticulită. Unul dintre simptomele cele mai cunoscute este prezența unei dureri puternice în partea stângă a stomacului. Pentru a evita complicațiile, trebuie să te tratezi.

Greața. Dacă te confrunți cu senzație de greață, nu înseamnă că ai neapărat o problemă la colon. Este posibil să suferi de o intoxicație alimentară sau de o gastroenterită ori poți fi însărcinată. Dacă situația persistă, mergi la medic, deoarece greața poate fi provocată de boli grave, precum ocluzia intestinală, sindromul colonului iritabil sau cancerul colorectal.

Stomac umflat. Ai stomacul umflat și nu-ți mai trece? În plus, vomiți, ești constipată și ai dureri de stomac? Mergi rapid la doctor, e posibil să fie ocluzie abdominală, un blocaj al colonului care, netratat, poate duce chiar la moarte!

Senzația că nu ai evacuat totul. De fiecare dată când te duci toaletă pentru „numărul 2” ai impresia că nu ai evacuat totul? Nu te îngrijora dinainte, du-te la consult și doctorul îți va spune dacă e sau nu cancer colorectal. Verifică și dacă se observă sânge în scaun.

Pierderea poftei de mâncare. Stresul, îngrijorările și depresia provoacă pierderea poftei de mâncare. La fel și unele boli ale aparatului digestiv: ocluzia intestinală, boala Crohn și cancerul colorectal. Dacă simptomele persistă, mergi la medic!

Oboseala. Da, oboseala poate însemna că există o problemă în funcționarea colonului tău și că ai putea suferi chiar de cancer colorectal. Dar ar putea fi și o simplă răceală sau să nu te fi odihnit destul. Totuși, oboseala care durează de mai multe zile nu trebuie ignorată.

Ochii roșii. Însoțită de alte simptome (precum diareea și durerile abdominale), înroșirea ochilor poate semnala boala Crohn. Și invers: dacă nu ai alte simptome, este probabil să fii doar obosită sau să ai alergii.

Dureri ale articulațiilor. Dacă sunt însoțite și de alte simptome, poate fi boala Crohn; altfel este vorba despre artrită sau artroză.

Probleme la urinare. Suferi frecvent de infecții urinare? Urinezi des și te doare? Poate fi o problemă a aparatului urinar, dar ar putea fi și simptome provocate de diverse boli ale colonului - diverticulită sau cancer colorectal.

Diagnosticarea bolilor colonului

Prezentarea la medic este, de cele mai multe ori, obligatorie, dacă prezinți unul sau mai multe dintre simptomele prezentate mai sus. Un specialist poate pune un diagnostic care să excludă alte afecțiuni și să stabilească tratamentul adecvat numai după investigațiile de rigoare.

Diagnosticul va cuprinde evaluarea atentă a pacientului, cu precizarea istoricului afecțiunii și a antecedentelor personale, dieta, medicația, particularități ale tranzitului intestinal etc.

Anamneza este completată de:

  • examenul fizic
  • analize sangvine pentru a depista o posibilă infecție
  • analiza materiilor fecale pentru a evalua eventualele pierderi de sânge
  • colonoscopia – examinarea colonului cu un telescop flexibil, când în fecale există sânge
  • CT abdominal - când pacientul are dureri abdominale severe și există riscul de ruptură a unui diverticul inflamat

Tratamentul bolilor colonului

Tratamentul diverticulozei

Nefiind o afecțiune gravă, se recomandă o dietă bogată în fibre - cereale, pâine integrală, fructe -, care va ameliora simptomele și va împiedica progresia bolii, dar nu va face să dispară diverticulii existenți.

Tratamentul diverticulitei

În general, diverticulita ușoară se tratează cu antibiotice și cu o dietă lichidă. Cazurile severe pot impune intervenții chirurgicale de urgență.

Tratamentul sindromului colonului iritabil

Pentru a ameliora și a vindeca această boală, se impune o abordare complexă: medicație și schimbări majore în stilul de viață al pacientului.

• Alimentația. Pentru un sistem digestiv sănătos, evită:

- să consumi alimente hiperprocesate, prăjeli, băuturi carbogazoase, alcool, cafea, zahăr în exces
- mesele foarte bogate - mănâncă puțin și des, mestecă foarte bine alimentele
- să sari peste mese
- mesele foarte bogate înainte de culcare (digestia este mai lentă)
- ceaiurile laxative sau cele antidiareice în exces

Atenție: alimentele bogate în fibre (cereale integrale, nuci, pere, mere, portocale), dacă le consumi moderat, sunt benefice, dar în exces pot avea efectul invers.

• Hidratarea - pentru o digestie optimă, acordă atenție hidratării - doi litri de apă pe zi te pot ajuta să eviți constipația și alte boli ale colonului
• Mișcarea - exercițiile fizice și tehnicile de relaxare ajută digestia
• Probioticele - pot reface flora microbiană intestinală afectată de stres, lipsa odihnei, antibiotice și alimentație nesănătoasă
• Medicamente antidiareice sau laxative – dacă niciuna dintre metodele naturale de mai sus nu a dat roade, se recomandă administrarea unor astfel de medicamente

Tratamentul cancerului colorectal

Există numeroase variante de tratament pentru cancerul de colon:

- chirurgia de excizie - este prima opțiune terapeutică
- chimioterapia - urmează sau nu după operație, în funcție de stadiul clinic al bolii
- radioterapia - anticipează operația, dacă tumora este foarte mare

Medicația cuprinde: agenți antineoplazici, medicamente chimioterapice.

După tratament este necesară supravegherea postoperatorie - efectuarea la trei-șase luni a unei colonoscopii de control, apoi două colonoscopii la un an.

Ecografia și CT trebuie efectuate la trei-șase luni pentru identificarea metastazelor la distanță.

Profilaxia cuprinde următoarele măsuri: efectuarea de teste de screening, menținerea unei diete sănătoase.

Regimul alimentar în cancerul de colon trebuie să conțină:

- fructe și legume, crude sau preparate termic, pentru necesarul de fibre alimentare
- suplimente de calciu - la persoanele cu deficit
- vitamine antioxidante: A, C, E
- reducerea cantității de grăsimi nesaturate ingerate
- consumul preferențial de uleiuri vegetale cu acizi Omega 3
- reducerea consumului de carne roșie, de sare și produse afumate sau preparate prin sărare

O concluzie se impune: o alimentație echilibrată și un stil de viață sănătos ne pot ține departe de boli și ne pot vindeca atunci când, bolnavi fiind, ne hotărâm să ne purtăm de grijă. 

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Semne că ești la o răscruce de drumuri și ce trebuie sa faci
Semne că ești la o răscruce de drumuri și ce trebuie sa faci
Câte piese din anii '90 mai recunoști?
Incepe quiz
Câte piese din anii '90 mai recunoști?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.2 (12)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.