Cele mai bune remedii pentru diaree pe care să le încerci

Cele mai bune remedii pentru diaree pe care să le încerci

Sorina Corneanu

Diareea este una dintre cele mai frecvente probleme pentru care oamenii se prezintă la medic. La nivel global sunt înregistrate anual apoape 2 miliarde de cazuri de diaree. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, anual mor peste 500.000 de copii din cauza diareii. Același raport arată că diareea este principala cauză a apariției malnutriției și a doua cauză de mortalitate la copiii sub cinci ani.

Diareea se caracterizează prin scaune anormal de vâscoase sau apoase și poate varia de la o formă ușoară, temporară, care se poate vindeca de la sine, până la o formă severă, agresivă, care poate pune viața în pericol, mai ales în cazul copiilor mici.  

De cele mai multe ori, diareea este un simptom al unei infecții localizate în tractul intestinal, cauzată de bacterii, paraziți sau virusuri, care se transmit prin intermediul apei sau alimentelor contaminate sau ca urmare a igienei precare.

Află mai jos care sunt simptomele diareei, ce complicații pot apărea și ce remedii ai la îndemână pentru a scăpa de această problemă!

Simptome diaree

Potrivit webmd.com, majoritatea oamenilor se confruntă cu diaree de aproximativ două ori pe an. În mod normal, diareea nu necesită tratament și trece de la sine în circa 3 zile, cele mai frecvente simptome incluzând:

- balonare;

- crampe;

- scaune moi, apoase;

greață și amețeală.

Simptomele mai grave includ:

- sânge sau mucus în scaun;

- pierdere în greutate;

- febră;

- lipsa apetitului.

 Vezi ce alimente te scapă de diaree!

Deși diareea nu reprezintă un motiv de îngrijorare, atunci când devine permanentă sau este însoțită de sânge, discută de urgență cu medicul, pentru că s-ar putea să ascundă o problemă mai gravă de sănătate!  

Complicații diaree  

Diareea poate provoca deshidratare și poate pune viața în pericol. În special la copii, deshidratarea este deosebit de periculoasă. Semnele care anunță că ai putea suferi de deshidratare includ: 

sete excesivă;

- gură uscată;

- nevoia de a urina foarte rar;

- slăbiciune generală;

- amețeală, greață;

- oboseală cronică;

- urină închisă la culoare.

Cele mai bune remedii pentru diaree

crampe abdominale

Orezul

Știi deja efectul pe care orezul îl are asupra sistemului digestiv. Profită de această proprietate și bea un pahar de apă de orez. O ceașcă de orez fiert este soluția la îndemâna oricui, rapidă și extrem de eficientă contra diareei.

Subsalicilatul de bismut

Subsalicilatul de bismut este un medicament extrem de eficient în reducerea diareei. Acesta tratează lumenul, tubul interior al tractului gastrointestinal, spune James-Stevenson, medic gastroenterolog. Respectă întocmai recomandările de pe prospect și întreabă medicul sau farmacistul dacă ai nelămuriri.

Bacteriile sănătoase

Diareea poate fi cauzată și de excesul de bacterii nocive din intestin. Prin urmare, este necesară înlocuirea acestora cu bacterii bune. Discută cu medicul și optează pentru un supliment probiotic sau consumă alimente precum iaurt și varză, bogate în probiotice.

Fibre

Dacă te confrunți adesea cu diaree, poate ar trebui să iei în calcul faptul că alimentația ta nu e tocmai cea mai sănătoasă. Pentru cazurile de diaree cronică, introducerea fibrelor în dietă este esențială. Acestea ajută la o mai bună absorbție a lichidelor și la prevenirea scaunelor prea moi. Nucile, fasolea, mazărea și orezul sunt doar câteva dintre alimentele pe care ar trebui să le consumi mai des.

Evită mâncarea nesănătoasă

Indiferent de cauza diareei, consumul alimentelor de tip fast-food sau bogate în zahăr nu va face decât să înrăutățească situația. Prezența zahărului în colon nu face decât să atragă și mai multă apă, ceea ce va întârzia vindecarea. Lactoza și fructoza sunt principalii inamici în procesul vindecării diareei.

Ceaiul de musețel este, de asemenea, cunoscut pentru beneficiile sale asupra tractului gastrointestinal. Acesta atacă problema pe două fronturi: ameliorează spasmele intestinale și combate inflamația. 

femeie la toaleta

Atenție la alimentație

Când ai diaree, alimentele pe care le consumi sunt esențiale pentru procesul vindecării rapide. Bananele, orezul, merele și pâinea prăjită sunt cele care ajută la întărirea scaunului. Alte alimente benefice sunt: cerealale, preparate din cereale integrale, bicarbonatul de sodiu, merele și sucul de mere.

Totodată, pentru a spori vindecarea există un număr mare de alimente pe care ar fi ideal să le eviți:

- lapte și produse lactate; 
- alimente grase;
- mâncăruri picante; 
- alimente procesate; 
- carne de porc și de vițel; 
- sardine; 
- legume crude;
- rubarbă.

De asemenea, este foarte important să te hidratezi bine, astfel încât să poți înlocui fluidele pe care le pierzi. Bea multă de apă și consumă și alte alimente hidratante, cum ar fi apa de nucă de cocos, ceaiul decofeinizat, ceaiul verde sau apa caldă cu lămâie.

Pentru efecte imediate, în cazul în care diareea reprezintă o problemă serioasă care îți împiedică activitatea zilnică, consultă medicul și găsiți împreună cel mai potrivit medicament pentru tine. Medicamentele care încetinesc mișcarea intestinului sunt ideale. Practic, un intestin mai lent înseamnă reducerea nevoii de a merge la toaletă și ameliorarea scaunelor moi.

Pentru că aceste medicamente tratează doar efectul, e obligatoriu ca imediat după ameliorarea situației să rezolvi și cauza!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Cele mai bune ceaiuri pentru subțierea sângelui
Cele mai bune ceaiuri pentru subțierea sângelui
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari
Incepe quiz
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.