Chistul pancreatic - Simptome, diagnostic si tratament

Chistul pancreatic - Simptome, diagnostic si tratament
Vesel Teodora
Joi, 16.12.2010

Cuprins

Chistul pancreatic este o colectie lichidiana localizata la nivelul capului, corpului sau cozii pancreasului. Majoritatea chisturilor sunt de fapt pseudochisturi, aceste formatiuni pline cu lichid nu sunt captusite cu acelasi tip de celule care se gasesc la chisturile adevarate. In schimb, peretele pseudochistului poate include celule normale care se gasesc in alte organe, cum ar fi stomacul, intestinul sau chiar pancreasul.

Majoritatea chisturilor pancreatice nu sunt un motiv de ingrijorare, mai ales daca sunt pseudochisturi, s-ar putea ca acestea sa nu dea niciun simptom si sa nu afecteze in niciun fel viata.

Cauzele chistului pancreatic

Exista doua tipuri de chisturi pancreatice: de cauza inflamatorie(pseudochisturi) si de cauza non-inflamatorie.

Pseudochisturile sunt cauzate de:
- Pancreatita, adica inflamarea pancreasului;
- Consumul excesiv de alcool;
Litiaza biliara , adica pietre la nuvelul vezicii biliare;
- Traumatisme;
- Operatii;

Chisturile de natura non-inflamatorie sunt de obicei cauzate de o proliferare maligna si sunt leziuni precancerigene sau cancerigene.

Simptomele chistului pancreatic


Chisturile pancreatice de obicei nu sunt simptomatice, ele nu produc niciun discomfort. Alteori chisturile pancreatice dau:
- dureri abdominale puternice, ce pot iradia in spate;
- greturi si varsaturi;
- formatiunea poate fi palpata.

                              

Diagnosticul unui chist pancreatic


De cele mai multe ori chistul este descoperit intamplator, pacientul venind la doctor pentru alte probleme. Majoritatea chisturilor pancreatice sunt descoperite prin ecografie abdominala, tomografie computerizata (CT) sau rezonanata magnetica nucleara (RMN).

Se mai poate face si endoscopie (ERCP - colangiopancreatografie endoscopica retrograda) pentru a vizualiza chistul si a obtine lichid din interiorul acestuia pentru analize. In timpul acestei interventii, endoscopul (un tub subtire si flexibil) este introdus prin nas sau gura pana in stomac si partea superioara a intestinului subtire. Desi majoritatea chisturilor pancreatice sunt pseudochisturi, medicul poate suspecta alt tip de chist daca acesta apare fara un istoric anterior de pancreatita sau traumatism abdominal, sau daca are pereti interni.

Tipuri de chisturi pancreatice

In functie de lichidul din interiorul chistului, acestea se clasifica in:
- chistadenom seros: apare cel mai frecvent la femeile de varsta mijlocie si devine rareori canceros;
- chistadenom mucinos: apare la femeile de varsta mijlocie, este precanceros, putand fi chiar canceros in momentul descoperirii;
- tumorile chistice papilare: sunt foarte rare, apar la femeile tinere si sunt leziuni canceroase;
- tumorile celulelor insulare.

Tratament pentru chistul pancreatic

Uneori nu este nevoie de tratament, alteori tratamentul difera in functie de tipul chistului si de prezenta simptomelor. Un pseudochist benign poate fi lasat pe loc daca nu determina simptome ingrijoratoare si nu creste. Un pseudochist care da simptome suparatoare sau creste poate fi drenat cu ajutorul unui ac sau poate fi indepartat chirurgical, deseori cu ajutorul unui endoscop. Chisturile pancreatice ce pot evolua spre cancer sunt de cele mai multe ori doar supravegheate ecografic, intervenindu-se asupra lor doar daca apar simptome sau creste.

Tratamentul pentru majoritatea leziunilor pancreatice este reprezentat de indepartarea chirurgicala, datorita riscului de cancer. Chirurgia este foarte eficienta, cu putine riscuri de recurenta. Totusi, un pseudochist tratat poate reapare dupa un alt episod de pancreatita.
Articolul urmator »
Limba încărcată: cauze, simptome și tratament
Limba încărcată: cauze, simptome și tratament
Raluca Margean | Duminică, 13.10.2024
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1.9 (72)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Oligurie: cauze, simptome și tratament
Raluca Margean | Vineri, 28.02.2025
iul (anonim)
25 noiembrie 2011 14:02

am fost si eu diagnosticata cu chist la pancreas de12 cm m-am operat la Fundeni(pancreatectomie corporeo-caudala; chistadenom mucinos) pe care l-am descoperit in timpul sarcinii acum aprox 6 luni ,ma simt bine mai am unele dureri care cred ca sunt normale dupa operatie dupa biopsie mi-a spus ca limfoganglionii au arhitectura conservata ce inseamna asta(am inteles ca "e de bine")mai treb facute controale?

nety (anonim)
29 iulie 2011 22:10

am chisturi an interiorul pancreasului cum ma pot vindeca am dureri care radiaza an spate astept raspunsul multumesc

Ne găsești pe