Hernia hiatala - simptome, diagnostic, tratament

Hernia hiatala - simptome, diagnostic, tratament

Bulgaru Cristina

Hernia? Auzim adesea in timpul unor conversatii ca cineva sufera din cauza unei hernii si imediat asociem acest cuvint cu un disconfort localizat in zona abdominala. Insa herniile se pot localiza nu doar la la nivel abdominal, ci si la nivel inghinal sau la nivel toracal asa cum se intampla in cazul herniei hiatale

Dar ce este o hernie hiatala?

Hernia hiatala este o afectiune frecventa a tubului digestiv, existand un numar important de cazuri in care aceasta afectiune evolueaza fara prezenta vreunui simptom.

Herniile  se produc atunci cand un organ paraseste pozitia sa anatomica normala si iese printr-un orificiu, astfel in cazul herniei hiatale are loc trecerea permanenta sau intermitenta a unei portiuni a stomacului printr-un orificiu - hiatusul diafragmatic - in torace.

Cauzele herniei hiatale

Diafragmul este cel ce separa toracele de abdomen, iar la nivelul lui exista un orificiu numit hiatus prin care trece esofagul. Astfel hernia hiatala se poate produce atunci cand musculatura din jurul hiatusului este slabita. O alta cauza a herniei hiatale este alunecarea unei portiuni din stomac deasupra hiatusului diafragmatic.

Exista mai multe tipuri de hernii hiatale:

- axiale (prin alunecare): acest tip este intalnit cel mai frecvent si apare datorita largirii hiatusului esofagian;
- paraesofagiene (prin rostogolire): o portiune din stomac herniaza prin hiatus, ruland lateral fata de esofag si ajungand la nivelul toracelui;
- mixte: prezinta caracteristicile atat ale herniilor axiale cat si ale celor paraesofagiene.

Factorul declansator este reprezentat de cresterea presiunii intrabdominale asa cum se intampla in:

- obezitate;
- tumori abdominale;
- ascita in cantitate mare;
- sarcina.

De asemenea, hernia hiatala se poate instala si dupa un traumatism, insa aceste cazuri sunt rare si dificil de probat. Diverse interventii chirurgicale pot sta la originea unei hernii hiatale, ca de exemplu o rezectie gastrica proximala sau o vagotomie (sectionarea nervului vag).

Factorii de risc:

- hiatus esofagian larg;
- esofag scurt (congenital sau dobandit);
- sexul feminin;
- varsta inaintata (peste 50 de ani) - Hernia hiatala se poate intalni la toate varstele, dar a fost observata mai frecvent la femeile de peste 50 de ani;
- ridicarea de greutati ;
- tusea severa si persistenta.

Simptomele herniei hiatale

Simptomele herniei hiatale depind de mecanismul de producere al herniei.

Hernia axiala care se produce prin alunecare, poate evolua si asimptomatic, sau prezinta caracteristici ce sunt legate de refluxul gastro-esofagian. Simptomele prezente pot fi: greata, varsaturi, disfagie (dificultatea de a inghiti), durere toracica, scadere ponderala, pirozis (arsura in spatele sternului datorata ascensionarii continutului gastric la nivelul esofagului), regurgitatii.

Hernia hiatala produsa prin rostogolire prezinta simptome legate de compresiunea exercitata de hiatusul esofagian asupra stomacului. Durerea poate sa apara sau sa se agraveze atunci cand bolnavul se apleaca. Alte simptome prezente sunt: senzatia de compresiune toracica, palpitatii, pirozis.

hernie

Atunci cand stomacul este prezent in intregime in torace acest lucru poate ameninta viata bolnavului, moartea se poate instala atunci cand apare volvusul gastric (torsiunea stomacului), obstructia sau perforatia.

Diagnosticul de hernie hiatala

Hernia hiatala este de cele mai multe ori recunoscuta la examenul radiologic, o simpla radiografie toracica putand ajuta la stabilirea diagnosticului. Endoscopia este de asemenea utila in stabilirea diagnosticului, evidentiind pozitia intratoracica a stomacului. Tot prin intermediul endoscopiei se pot evolua in mod fidel complicatiile ce apar datorita refluxului gastro-esofagian: esofagite, ulcere la nivelul pungii herniare, stenoze esofagiene. Manometria este folosita pentru recunoasterea herniei hiatale voluminoase.

Pentru diagnosticul herniilor axiale se mai pot folosi urmatoarele metode: ph-metria, esofagoscopia cu biopsie, testul Berstein.

Tratamentul pentru hernie hiatala

Tratamentul este diferit in functie de tipul herniei, de gradul si de simptomele pe care aceasta le determina. Astfel, este imperios necesar sa mergeti la medic daca prezentati unele din simptomele herniei hiatale. In cazurile asimptomatice tratamentul nu este necesar pentru ca se considera ca boala nu este instalata.

Tratamentul herniilor produse prin alunecare poate fi medical sau chirurgical.

Tratamentul medical consta in administrarea de medicamente pentru tratarea refluxului gastro-esofagian, ca de exemplu omeprazolul sau metoclopramidul.

Tratamentul chirurgical se face prin coborarea stomacului in abdomen si aducerea hiatusului diafragmatic cat mai aproape de dimensiunile normale. Tot chirurgical se vor trata si unele complicatii ale herniei hiatale, putandu-se efectua in acest scop esofagoplastia, dilatarea stricturilor esofagiene, antrectomii (in caz de ulcere).

Momentul interventiei chirurgicale depinde foarte mult si de factorii de risc asociati astfel incat odata cu inaintarea in varsta riscurile devin mai mari.

Complicatii in hernia hiatala

In hernia axiala complicatiile apar datorita refluxului gastro-esofagian, si pot fi urmatoarele: esofagita  de reflux, stenoza esofagiana, hemoragie, esofag Barrett (modificare precanceroasa a mucoasei esofagiene).

In hernia paraesofagiana complicatiile posibile sunt: ulcer la nivelul pungii herniare, obstructie digestiva inalta, torsiune gastrica si strangulare gastrica.

Prognosticul in cazul herniei hiatale

Prognosticul herniei axiale asimptomatice este excelent. Din contra, prognoticul herniei paraesofagiene este sever datorita posibilitatii de aparitie a unei complicatii letale. 

ATENTIE!  In cazul aparitiei unor simptome ce se regasesc printre manifestarile herniei hiatale, nu ezita sa mergi la medic!

Bibliografie:

1. Tratat de hepatogastroenterologie - L.Buligescu
2. Semiologie medicala - C.Stanciu, A.Trifan, D.L.Ionescu
3. Suport de curs - Universitatea de Medicina si Farmacie "Gr.T.Popa" Iasi

Articolul urmator
Mielopatie cervicală: cauze, simptome și tratament
Mielopatie cervicală: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.2 (139)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
  Luke (anonim)
  19 iulie 2013 23:11

  De hernie hiatala de poti trata prin operatie laparoscopica asa cum am facut si eu.va recomand sa faceti aceasta operatie daca nu raspundeti la nici un tratament.Veti vedea imbunatatiti semnificatie in viata voastra.Iar tu vaca pe nume Cristina care ai scris articolul asta se vede ca ai dat copy-paste.Ce pana mea cauta o poza cu hernie de disc la coloana intr-un articol in care e vorba de hernia hiatala care se produce la stomac?proasto.

  Luke (anonim)
  19 iulie 2013 23:11

  De hernie hiatala de poti trata prin operatie laparoscopica asa cum am facut si eu.va recomand sa faceti aceasta operatie daca nu raspundeti la nici un tratament.Veti vedea imbunatatiti semnificatie in viata voastra.Iar tu vaca pe nume Cristina care ai scris articolul asta se vede ca ai dat copy-paste.Ce pana mea cauta o poza cu hernie de disc la coloana intr-un articol in care e vorba de hernia hiatala care se produce la stomac?proasto.

  viorel (anonim)
  23 martie 2013 22:10

  recent ,am fost si eu descoperit cu hernie hiatala,am primit tratament domperidonum, pantoprazonum,sucralfatum , oare este un tratament potrivit pentru hernia mea hiatala, cod 554

  florentina (anonim)
  28 noiembrie 2012 09:09

  Am si eu aceasi boala de 3 ani si iau Nexium 40.am urmat o perioada cu cate una dimineata pe stomacul gol si vreau sa spun ca a dat randament.Acum iau cand ma supara ,dar important este ce mancam.

  sebastian adriana cermei (anonim)
  4 decembrie 2011 14:02

  Buna ziua, nu ma pot trata cu nimic in lume de hernie hiatala axiala. Iau Controloc si Metroclopramid. Ce pot sa mai iau ? De 4 luni ma tratez fara niciun rezultat.