Testul care îți spune dacă ai o digestie sănătoasă

Testul care îți spune dacă ai o digestie sănătoasă

Mihaela Onofrei, redactor Divahair.ro

Un sistem digestiv sănătos este esențial pentru încetinirea procesului de îmbătrânire. Atunci când sistemul digestiv este lent, organismul nu mai absoarbe nutrienții în totalitate. Astfel, pielea, părul, unghiile, mușchii și oasele nu mai sunt hrănite cum trebuie, iar tu începi să arăți și să te simți mai bătrână. Mai mult, infecțiile precum candidoza au efecte toxice și ajungi să te confrunți cu dureri de cap, pete pe corp, oboseală cronică, depresie, un nivel de energie scăzut, depresie și colesterol mărit. Aproximativ 70% din sistemul imunitar este localizat în aparatul digestiv. Atunci când digestia este îngreunată, sistemul imunitar este compromis.

De asemenea, sistemul digestiv îți influențează în mod direct starea de spirit. Sistemul digestiv conține mai mulți neuroni decât coloana vertebrală și mai mulți neutrotransmițători decât creierul. 90% din serotonina care îți influențează starea de spirit este creată de sistemul digestiv, iar atunci când acesta este îngreunat, dispoziția este afectată.

femeie care se tine de burta

Testul care îți spune dacă ai o digestie sănătoasă

Pentru a vedea dacă ai o digestie sănătoasă, poți să faci un test simplu chiar la tine în casă. Ai nevoie doar de cărbune medicinal, pe care îl poți cumpăra de la farmacie, sub formă de comprimate sau capsule. În funcție de problemele cu care te confrunți, acest test poate dura 24 de ore sau câteva zile.

Cu două ore înainte de a mânca și cu cinci înainte de somn, ia aproximativ 5-10 g de cărbune. Acesta trebuie să fie eliminat după un interval cuprins între 12 și 24 de ore. Dacă eliminarea lui durează mai mult, este posibil să te confrunți cu afecțiuni digestive cauzate de blocaje toxice. Dacă este eliminat în mai puțin de 12 ore, atunci digestia ta este problematică, iar nutrienții nu sunt absorbiți cum trebuie în organism.

carbune

De ce simptome trebuie să mai ții cont

Conform webmd.com, digestia lentă mai poate fi prezentă și în cazul persoanelor care au următoarele simptome:

- arsuri de stomac;

- amețeală;

- vomitarea mâncării nedigerate;

- senzație de sațietate timpurie la masă;

- balonare;

- lipsa poftei de mâncare și pierdere în greutate;

- imposibilitatea de a controla nivelul de zahăr din sânge.

Cauzele digestiei lente

Nu este clar ce anume conduce la această boală. În majoritatea cazurilor, digestia lentă este cauzată de o afecțiune a nervului care controlează mușchii stomacului (nervul vag). Nervul vag este cel care conduce procesele complexe din tractul digestiv, inclusiv transmiterea de semnale către mușchii din stomac, de a se contracta și de a împinge mai departe mâncarea.

Un nerv vag afectat nu mai este capabil să transmită normal semnale către mușchii stomacului. Acest lucru determină ca mâncarea să rămână în stomac, fără a mai putea fi digerată în intestinul subțire. Nervul vag nu mai funcționează cum trebuie din cauza unor boli precum diabetul, sau din cauza unor operații pe stomac sau pe intestinul subțire, conform mayoclinic.org.

Factori de risc

Sistemul digestiv poate fi sensibilizat și de factori precum:

- diabet;

- intervenții chirurgicale în zona abdominală și a esofagului;

- infecții cu viruși;

- anumite medicamente care îngreunează golirea stomacului, așa cum sunt pastilele pentru ameliorarea diferitelor dureri;

- sclerodermia;

- boli ale sistemului nervos (Parkinson sau scleroză multiplă);

- hipotiroidism.

Cum este tratată digestia lentă

Această boală este una cronică, ceea ce înseamnă că nu poate fi vindecată, ci doar ținută sub control. Tratamentul pentru digestie lentă include administrarea unor medicamente care determină mușchii stomacului să împingă mâncarea în intestinul subțire, dar și pastile pentru ameliorarea stărilor de amețeală și de greață.

În cazuri severe, poate fi nevoie de un tub de hrănire, conform webmd.com, sau de hrănire intravenoasă. Pentru a preveni astfel de neplăceri, detectarea timpurie prin testul de digestie este o opțiune excelentă prin care poți să îți dai seama dacă ai o digestie sănătoasă sau nu.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Totul despre oxalați: ce sunt și cum îți afectează sănătatea
Totul despre oxalați: ce sunt și cum îți afectează sănătatea
Testul care îți spune dacă ești psihopată
Incepe quiz
Testul care îți spune dacă ești psihopată

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.