Glioblastomul: tipuri, simptome, diagnostic și tratament

Glioblastomul: tipuri, simptome, diagnostic și tratament
Sorina Corneanu
Duminică, 08.10.2017

Cuprins

Glioblastomul reprezintă o tumoră care rezultă din astrocite, celulele în formă de stea care formează țesutul de susținere a creierului, fiind de obicei maligne, deoarece celulele se reproduc rapid și sunt susținute de o rețea mare de vase de sânge. Deși glioblastomul se dezvoltă, în general, în emisferele cerebrale, ar putea fi deopotrivă întâlnit oriunde în creier sau în măduva spinării.

Cancerul cerebral nu este foarte des întâlnit, iar atunci când se descoperă astfel de cazuri, foarte rar este vorba de glioblastom. Bărbații sunt mai predispuși în a dezvolta cancer cerebral, iar riscul crește odată cu vârsta. Potrivit webmd.com, din 2009 până în 2013, medicii americani au diagnosticat în fiecare an aproape 11 000 de cazuri de glioblastom.

Tipuri de glioblastom 

Există două tipuri de glioblastom:

Glioblastom primar – caz în care simptomele apar imediat, fiind cea mai comună formă de glioblastom, foarte agresivă.

Glioblastom secundar – dezvoltarea tumorii este mult mai lentă, dar la fel de agresivă. Glioblastomul secundar debutează ca o tumoră mică, iar în final crește surprinzător de rapid. Apare în special la persoanele cu vârsta până în 45 de ani!

Cauzele dezvoltării glioblastomului sunt încă necunoscute.

Descoperă cele mai puternice tratamente naturale care luptă împotriva tumorilor cerebrale!

Simptomele tumorii de tip glioblastom

Deoarece glioblastomul poate crește rapid, cele mai frecvente simptome sunt de obicei cauzate de creșterea presiunii în creier și pot include greață, vărsături și somnolență. În funcție de localizarea tumorii, pacienții pot dezvolta și alte simptome: dureri severe de cap, probleme de concentrare și de memorie, schimbări bruște de dispoziție, dificultăți de vorbire, convulsie și amețeală.

Pentru că simptomele pot fi asociate și altor afecțiuni, vizita la medic este obligatorie, pentru a obține un diagnostic precis. Medicul neurolog este cel mai în măsură să propună testele necesare pentru depistarea tumorii, precum și tratamentul corespunzător.

Teste și proceduri utilizate pentru diagnosticarea glioblastomului 

Examen neurologic, în cadrul căruia se verifică vederea, auzul, echilibrul, coordonarea, forța și reflexele. Disfuncțiile pot furniza indicii despre partea din creier care ar putea fi afectată de o eventuală tumoră. 

Teste de imagistică. Testele imagistice pot ajuta medicul să determine locația și dimensiunea tumorii cerebrale. RMN-ul este adesea folosit pentru a diagnostica tumorile cerebrale cu mai multă precizie.

TUMORA PE CREIER

Tratamentul în cazul tumorii de tip glioblastom

Glioblastomul poate fi dificil de tratat, deoarece tumorile conțin mai multe tipuri diferite de celule. Unele celule pot răspunde bine la anumite terapii, în timp ce altele rămân imune oricărei încercări. Acesta este motivul pentru care planul de tratament pentru glioblastom poate combina mai multe abordări.

Scopul tratamentului pentru glioblastom este de a încetini și de a ține sub control creșterea tumorii, încercând să ajute pacientul să aibă o calitate cât mai bună a vieții. În primul rând, operația ajută la eliminarea unei părți cât mai mari din tumoră, fiind urmată de chimioterapie, în vederea distrugerii cât mai multor celule tumorale existente, rămase după operație, sau a încetinirii creșterii acestora.

Aceste variante de tratament pot ajuta la ameliorarea simptomelor, dar și la distrugerea celulelor maligne. Din păcate, glioblastomul are capacitatea de a se regenera și de a crește surprinzător de mult. Potrivit Asociației de Cancer Cerebral din America, www.abta.com, aproape 10% dintre pacienții cu glioblastom pot trăi cinci ani sau mai mult, în funcție de rezultatele tratamentului.

Pentru glioblastom, rata de supraviețuire s-a constatat a fi următoarea:

Un an: 39,3%
Doi ani: 16,9%
Trei ani: 9,9%
Patru ani: 7,0%
Cinci ani: 5,5%
Zece ani: 2,9%

În cazul persoanelor tinere, glioblastomul are o speranță de supraviețuire mult mai mare! Cercetătorii continuă să studieze caracteristicile comune ale supraviețuitorilor pe termen lung, precum și modul în care tratamentele personalizate pot fi utilizate în mod optim pentru a trata pacienții cu glioblastom. 

Vezi si
Întindere musculară: cauze, simptome și tratament
Întindere musculară: cauze, simptome și tratament
Raluca Margean | Duminică, 08.10.2017
Fractură de bazin: cauze, simptome și tratament
Fractură de bazin: cauze, simptome și tratament
Andreea Baluteanu | Duminică, 08.10.2017
Cancer apendicular: cauze, simptome și tratament
Cancer apendicular: cauze, simptome și tratament
Raluca Margean | Duminică, 08.10.2017

Surse foto: iStock

Articolul urmator »
Mielopatie cervicală: cauze, simptome și tratament
Mielopatie cervicală: cauze, simptome și tratament
Raluca Margean | Luni, 12.02.2024
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (3)
Alte subiecte care te-ar putea interesa

Ne găsești pe