Glutation: beneficii și mod de administrare

Glutation: beneficii și mod de administrare
Redactor Raluca Margean
Luni, 11.09.2023

Glutationul a câștigat popularitate în ultimii ani datorită numeroaselor beneficii pentru sănătate și a rolului său în menținerea stării generale și a bunăstării. A fost studiat pe larg de oamenii de știință și este considerat unul dintre cei mai importanți antioxidanți din corpul uman. Află care sunt principalele proprietăți terapeutice ale glutationului și unde se găsește această moleculă miraculoasă!

Cuprins

Ce este glutationul?

Glutationul este un tip de proteină mică numită „tripeptidă”, formată din trei aminoacizi: glicină, cisteină și glutamimă. Este produs în celule și este un antioxidant puternic, având rolul de a proteja celulele de stresul oxidativ.

Pe lângă faptul că este produs în mod natural de organism, glutationul poate fi administrat intravenos, local sau ca inhalator. De asemenea, se găsește în unele alimente și este disponibil și ca supliment oral. Cu toate acestea, ingestia orală de glutation poate să nu fie la fel de eficientă ca administrarea intravenoasă.

Glutationul ajută la eliminarea toxinelor din organism, prin neutralizarea radicalilor liberi. Radicalii liberi sunt nesănătoși deoarece reacţionează cu alte molecule importante, ducând la deteriorarea țesuturilor. Prezența ridicată a radicalilor liberi a fost legată de multe probleme cronice de sănătate, cum ar fi boli cardiovasculare, boli inflamatorii, diabet și chiar cancer.

Nivelurile de glutation din organism pot fi reduse de o serie de factori, inclusiv alimentația deficitară, toxinele din mediu și stresul. De asemenea, nivelurile sale scad pe măsura înaintării în vârstă.

Pentru a menține nivelurile de glutation în corpul tău, este recomandat să consumi alimente care stimulează producția acestuia, și anume: broccoli, kale, conopidă, varză de Bruxelles, usturoi, ceapă. Alte suplimente care ar putea stimula producția acestei tripeptide de către organism includ curcumina (compusul chimic galben găsit în turmeric), N-acetilcisteina, vitaminele C și E.

Totodată, studiile au arătat că activitatea fizică regulată timp de cel puțin 30 de minute poate crește nivelul de glutation în organism. În plus, este important de știut că glutationul este, de asemenea, afectat negativ de insomnie. Prin urmare, odihna suficientă (în mod regulat) poate ajuta la creșterea nivelurilor de glutation.

Beneficiile glutationului

Studiile au arătat că glutationul este un antioxidant deosebit de puternic, cu o gamă largă de beneficii potențiale. Iată care sunt principalele sale proprietăți terapeutice:

1. Reduce stresul oxidativ

Glutationul ajută la combaterea radicalilor liberi, moleculele instabile care pot deteriora celulele și pot provoca stres oxidativ. Radicalii liberi se găsesc în mediu și sunt, de asemenea, generați de corpul uman în mitocondrii atunci când moleculele de oxigen sunt transformate în energie.

Desen explicații legătură glutation cu radicali liberi
Sursa foto: iStock.com

Radicalii liberi sunt instabili deoarece le lipsesc unul sau mai mulți electroni, iar pentru a reveni la echilibru, ei fură electroni de la alte molecule într-un proces numit oxidare. Când radicalii liberi depășesc antioxidanții, dezechilibrul creează stres oxidativ. Lăsat necontrolat, stresul oxidativ poate contribui la un amestec de afecțiuni de sănătate și boli cronice, inclusiv diabet, cancer, boli cardiovasculare, Alzheimer, boli de rinichi și multe altele.

2. Întărește sistemul imunitar

Glutationul ajută la întărirea sistemului imunitar prin sprijinirea celulelor T și a celulelor ucigașe naturale, tipuri de celule albe din sânge care ajută celulele fagocitare să atace invadatorii străini și să protejeze corpul de infecții.

3. Reduce deteriorarea celulelor în boala ficatului gras alcoolic și nealcoolic

Moartea celulară în ficat poate fi exacerbată de o deficiență de antioxidanți, inclusiv glutation. Acest lucru poate duce la boli ale ficatului gras (atât alcoolic, cât și non-alcoolic). Studiile au arătat că glutationul îmbunătățește nivelurile de proteine, enzime și bilirubină din sângele persoanelor cu boală hepatică grasă cronică. Specialiștii spun că glutationul este cel mai eficient atunci când este administrat pe cale intravenoasă, în doze mari.

4. Îmbunătățește rezistența la insulină

Diabetul apare atunci când organismul nu produce suficientă insulină sau când nu poate folosi insulina pe care o produce. Stresul oxidativ poate fi cauzat de niveluri crescute de zahăr din sânge (hiperglicemie), precum și de deficiența sau rezistența la insulină. Această asociere joacă un rol important în progresia diabetului. Conform cercetărilor, nivelurile scăzute de glutation pot duce la creșterea stresului oxidativ și a rezistenței la insulină.

5. Reduce simptomele Bolii Parkinson

Boala Parkinson este o afecțiune a sistemului nervos central și este caracterizată prin simptome precum tremor, pierderea funcției motorii și declinul cognitiv. Aceasta este a doua cea mai frecventă boală neurodegenerativă din lume și până în prezent nu se cunoaște niciun leac. Unele studii au arătat că glutationul administrat intravenos poate avea efecte pozitive asupra simptomelor (tremor și rigiditate), îmbunătățind calitatea vieții la persoanele cu această boală.

6. Crește mobilitatea persoanelor cu boală arterială periferică

Boala arterială periferică ocluzivă este cauzată de ateroscleroză, o afecțiune caracterizată prin acumularea de depozite grase în artere. Aceasta, la rândul său, poate îngusta arterele, ducând la scăderea fluxului sanguin.

Interiorul vaselor de sânge
Sursa foto: iStock.com

Ateroscleroza afectează membrele (în special picioarele) și poate provoca durere, crampe musculare și amorțeală. Simptomele sunt declanșate de activități precum mersul pe jos și tind să se diminueze sau să dispară în repaus.

O consecință a fluxului sanguin redus este lipsa de oxigen pentru celulele locale. Acest lucru provoacă leziuni celulare și crește reacțiile oxidative. Stresul oxidativ rezultat ar putea fi gestionat cu un nivel adecvat de molecule antioxidante. Cercetările arată că nivelurile ridicate de glutation pot reduce durerea și îmbunătăți circulația sanguină locală.

7. Poate ajuta la reducerea riscului de boli autoimune

O tulburare autoimună este o afecțiune în care organismul se atacă singur. Sistemul imunitar nu poate face diferența dintre propriile celule ale corpului și un agent patogen, prin urare răspunde prin crearea unui proces inflamator. Mai departe, inflamația provoacă o creștere a proceselor oxidative, iar unele boli autoimune au fost asociate cu o creștere a stresului oxidativ și o scădere a nivelului de glutation.

Glutationul controlează într-o anumită măsură inflamația, prin stimularea sau inhibarea răspunsului sistemului imunitar. De aceea, creșterea nivelului de glutation ar putea ajuta la protejarea împotriva daunelor oxidative și la reducerea complicațiilor sistemice, în bolile autoimune precum psoriazisul, artrita reumatoidă, alopecia areata, scleroza multiplă, lupusul eritematos sistemic și diabetul de tip 1.

8. Tratarea tulburărilor din spectrul autismului

Conform studiilor, persoanele cu autism au niveluri semnificativ mai scăzute de glutation. Din cauza scăderii capacității antioxidante a creierului, celulele și ADN-ul se deteriorează și apare inflamația cronică. Un studiu clinic a arătat că suplimentarea orală și transdermică cu glutation poate ajuta la reajustarea echilibrului dintre factorii oxidanți și antioxidanții din creier.

9. Poate ajuta la încetinirea procesului de îmbătrânire

Pe măsura înaintării în vârstă, celulele produc o cantitate mai scăzută de glutation, ceea ce înseamnă că organismul uman va avea mai puțini antioxidanți. Fiecare celulă este afectată de stresul oxidativ, însă specialiștii spun că o modalitate de a încetini procesul de deteriorare a celulelor este de a avea un nivel adecvat de glutation. Studiile au arătat că suplimentele de glutation pot avea efecte pozitive, inclusiv reducerea ridurilor, îmbunătățirea elasticității pielii și reglarea melanogenezei.

10. Poate reduce simptomele bolilor respiratorii

N-acetilcisteina este un medicament utilizat pentru a trata afecțiuni precum astmul și fibroza chistică. Ca inhalator, ajută la subțirea mucusului și reduce inflamația. N-acetilcisteina este un produs secundar al glutationului.

Glutation: mod de administrare

Suplimente orale
Sursa foto: Pexels.com

Specialiștii spun că administrarea de suplimente cu glutation poate să nu fie eficientă deoarece antioxidantul este slab absorbit în timpul digestiei. O alternativă la suplimentele orale sunt injecțiile cu glutation. Acestea ocolesc intestinul și furnizează glutation direct în fluxul sanguin. Antioxidantul este injectat direct în mușchi (de obicei fesieri sau braț) sau subcutanat (perfuzii).

Este esențial să discuți cu un medic specialist înainte de a-ți crește nivelurile de gluation pe orice cale.

La unele persoane, glutationul poate avea reacții adverse, precum:

  • Crampe abdominale
  • Balonare
  • Dificultăți de respirație din cauza constricției bronșice
  • Reacții alergice (erupții cutanate)

De asemenea, administrarea de glutation pe termen lung a fost legată de niveluri mai scăzute de zinc, iar glutationul inhalat poate declanșa simptome de astm la persoanele care suferă de această afecțiune.

Prin urmare, cea mai recomandată metodă de a crește nivelul de glutation în organism este să ai o dietă bogată în alimente care stimulează producția de glutation.

Alimente cu glutation

Glutationul se găsește în fructe, legume, pește și carne, iar stimulatorul major al sintezei glutationului este vitamina C.  Este important de știut că gătitul și pasteurizarea scad semnificativ nivelurile de glutation din alimente.

Iată care sunt alimentele cu cele mai mari concentrații de glutation:

  • Carne crudă
  • Lapte nepasteurizat și alte produse lactate nepasteurizate
  • Fructe și legume, precum avocado sau sparanghel

Glutationul conține molecule de sulf, motiv pentru care alimentele bogate în sulf ajută la creșterea producției sale naturale în organism. Aceste alimente includ:

  • Legume crucifere, cum ar fi broccoli, conopida, varza de Bruxelles
  • Legume allium, precum usturoiul și ceapa
  • Ouă
  • Nuci
  • Leguminoase
  • Proteine slabe, cum ar fi peștele și puiul

Alte alimente și ierburi care ajută la creșterea naturală a nivelului de glutation includ:

  • Ciulin de lapte
  • Semințe de in
  • Alge marine guso
  • Zer

Perfuzii cu glutation: când sunt indicate?

Femeie care are perfuzii în mână
Sursa foto: Pexels.com

Terapia cu glutation intravenos poate fi benefică pentru persoanele care au un sistem imunitar foarte slăbit și o serie de probleme de sănătate, inclusiv:

Boli cronice – glutationul poate fi util pentru persoanele cu boli cronice, cum ar fi boala Lyme, afecțiunile autoimune, boala ficatului gras sau sindromul de oboseală cronică.

Probleme ale pielii – s-a demonstrat că glutationul are efecte de strălucire a pielii și anti-îmbătrânire. Poate fi util pentru persoanele cu melasmă.

Cura cu glutation: ce presupune și când este recomandată

Orice cură de detoxifiere cu glutation trebuie făcută în mod responsabil și urmând sfatul medicului. Este cunoscut faptul că anumite vitamine pot crește nivelul de glutation, prin urmare, dacă crești aportul de aceste vitamine prin suplimente, există potențialul de a stimula producția proprie de glutation a organismului.

Iată care sunt aceste vitamine:

Vitamina E – studiile arată că nivelurile de vitamina E sunt direct legate de nivelurile de glutation, iar suplimentarea cu vitamina E crește semnificativ glutationul, luptă și împotriva peroxidării lipidelor.

Vitamina C – în doze controlate, vitamina C poate opri epuizarea glutationului în condiții de stres și crește statusul antioxidant general al organismului.

Vitamina B6 – în forma sa biologic activă, această vitamină promovează sinteza glutationului.

Seleniu – studiile arată că seleniul crește nivelul de glutation peroxidază. Aceasta este o enzimă care folosește glutationul pentru a reduce daunele oxidative în țesuturi, astfel încât seleniul afectează indirect acțiunea antioxidantă a glutationului.

Magneziul – suplimentarea acestui mineral poate oferi protecție antioxidantă prin creșterea concentrației sanguine de glutation

Silimarina – un compus bioactiv izolat din ciulinul de lapte, folosit în principal ca agent anti-hepatotoxic. Studiile au arătat că silimarina poate crește nivelul de glutation și vitamina C.

N-acetilcisteina – un precursor al aminoacidului cisteină care crește concentrația de glutation și este frecvent administrat la pacienții infectați cu HIV.

Așadar, glutationul este un antioxidant puternic produs de organism. El are o importanță crucială în menținerea sănătății generale și încetinirea procesului de îmbătrânire a celulelor. Nivelurile scăzute de glutation sunt asociate cu mai multe boli cronice. Poți crește producția de glutation prin consumul unor alimente sau prin administrarea de glutation oral, intravenos sau prin inhalare, însă este recomandat să discuți cu un medic specialist înainte de a începe orice cură cu glutation.

Citește și: Coenzima Q10: beneficii și proprietăți

Vezi si
Clorofila: beneficii și mod de utilizare
Clorofila: beneficii și mod de utilizare
Raluca Margean | Luni, 11.09.2023
Uleiul de busuioc: beneficii și administrare
Uleiul de busuioc: beneficii și administrare
Raluca Margean | Luni, 11.09.2023

Surse foto: Pexels.com, iStock.com

Surse articol: Healthline.comCitynaturopathic.caHonehealth.com

Articolul urmator »
Germenii de lucernă: beneficii și mod de consum
Germenii de lucernă: beneficii și mod de consum
Raluca Margean | Miercuri, 27.12.2023
Incepe quiz
Ce chakră are nevoie de echilibrare?
Ce chakră are nevoie de echilibrare?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (3)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Za'atar: beneficii și mod de utilizare
Raluca Margean | Luni, 30.09.2024
Rubarba: beneficii și mod de consum
Raluca Margean | Luni, 26.08.2024

Ne găsești pe