Greșeala din cauza căreia vei face candidoză în această iarnă

Greșeala din cauza căreia vei face candidoză în această iarnă

Paula Rotaru

Peste 75% dintre femeile cu vârste între 16 și 35 de ani se confruntă, măcar o dată în viață, cu candidoza vaginală – o infecție fungică ce se manifestă prin mâncărimi intense, senzație de usturime la urinare, durere în timpul actului sexual, inflamarea vulvei și secreții albicioase.

Multe femei au însă tendința să se autodiagnosticheze cu candidoză, când, de fapt, secrețiile vaginale pot ascunde alte afecțiuni, cum ar fi trichomoniaza sau herpesul genital, care în timp se pot agrava din cauza lipsei unui tratament corespunzător. De aceea este important consultul medicului ginecolog ori de câte ori ai o temere legată de sănătatea ta intimă.

Fifty Shades of White

Sursa foto: Flickr @ Ilija Ascic

Principala cauză a candidozei este imunosupresia, adică scăderea rezistenței organismului, care poate fi, la rândul ei, influențată de regimul alimentar, de anumite afecțiuni sau medicamente.

Află în continuare care sunt factorii de risc în apariția candidozei și ce măsuri poți lua pentru a preveni această afecțiune genitală!

Antibioticele luate după ureche cresc riscul de a face candidoză 

Auzim în ultimii ani, din ce în ce mai vehement, avertismentul specialiștilor de la Organizația Mondială a Sănătății, „Nu mai luați antibiotice fără recomandarea medicului!”. Cu toate acestea, la o răceală mai încăpățânată sau când ne doare în gât, considerăm că antibioticele sunt singurele soluții care ne pot scăpa de simptomele neplăcute. Nimic mai fals!

Pe lângă faptul că nu au absolut niciun efect asupra răcelii, având în vedere că sunt destinate distrugerii bacteriilor, nu a virusurilor, antibioticele pot crea un adevărat haos la nivelul florei vaginale.

Potrivit unui studiu din 2015, publicat în revista Journal of the American Medical Association (JAMA), unul din trei medici prescrie antibiotice fără ca acest lucru să fie absolut necesar, mai ales în sezonul rece. De ce? Pentru că asta cred pacienții cu tărie că le vor face bine, iar medicii nu vor ca aceștia să îi considere slab pregătiți sau răuvoitori.

Young beautiful woman with pills.

Sursa foto: Flickr @ ClearSkin Acne

Luând antibiotice pentru orice viroză banală, care ție ți se pare sfârșitul lumii, nu faci decât să distrugi bacteriile „prietenoase” din vagin și să le creezi un mediu propice de dezvoltare infecțiilor fungice, cele care duc la apariția candidozei. Însă problema nu se rezumă doar la acest aspect.

„De fiecare dată când iei antibiotice, le dai microbilor șansa să se adapteze la noile condiții și să se transfome în supermicrobi. Astfel, aceștia vor dezvolta o rezistență crescută la antibiotice și, prin urmare, nu mai pot fi distruși. Drept consecință, banalul «roșu în gât», cunoscut în termeni medicali ca faringită streptococică, și o julitură la genunchi nu vor mai putea fi tratate cu antibiotice, punând viața în pericol”, avertizează directorul Organizației Mondiale a Sănătății, medicul Margaret Chan.

„Antibiotice precum penicilina sau tetraciclina distrug microflora vaginului și predispun la infecții”, adaugă medicul Philip Mead, profesor la catedra de Obstetrică și Ginecologie din cadrul Universității de Medicină din Vermont.

age, medicine, health care and people concept - close up of senior woman cupped hands with pills at

Sursafoto: Flickr @ State Mutual Insurance

În concluzie, îți poți proteja vaginul și sănătatea în general refuzând administrarea antibioticelor, pe cât posibil. Otita, răceala, bronșita, astmul, alergiile, gripa și pneumonia sunt afecțiuni pentru care sunt adesea recomandate antibiotice, însă ține cont că nu întotdeauna acestea sunt necesare, simptomele putând fi ameliorate semnificativ cu ajutorul medicamentele eliberate fără rețetă (OTC-uri).

Alți factori care cresc riscul de candidoză iarna

Pe măsură ce temperaturile scad, riscul de creștere în greutate, de depresie și de afecțiuni dermatologice crește semnificativ. Însă sezonul rece poate fi un dușman și pentru zona intimă.

În primul rând, suntem nevoite să purtăm haine mai groase, sintetice, care să ne țină de cald, dar acestea pot favoriza apariția transpirației, inclusiv în părțile intime, odată ce ne adăpostim într-un mediu călduros. Iar umezeala și căldura reprezintă principalele metode prin care se înmulțesc germenii și fungii. Altfel spus, le creăm mediul propice să se dezvolte.

hurry up, we're dreaming!

Sursa foto: Flickr @ Dennis' Photography

Bumbacul organic este cel mai sigur material recomandat de specialiști pentru lenjeria intimă, cea care vine în contact direct cu organele genitale. Trebuie evitate cu orice preț piesele vestimentare sintetice, din nailon, și blugii foarte strâmți. De asemenea, se recomandă evitarea tampoanelor interne și a produselor de igienă intimă care conțin parfum (gel de duș, săpunuri etc.).

Apoi, este bine știut faptul că în timpul iernii, în special în preajma sărbătorilor, mâncăm mai multe dulciuri și alimente grase, care, de asemenea, cresc riscul de apariție a candidozei.

Lipsa odihnei, laolaltă cu alimentația nesănătoasă, stresul și administrarea de medicamente, inclusiv anticoncepționale, slăbește rezistența organismului în lupta contra infecțiilor. De asemenea, femeile însărcinate și cele care suferă de diabet sunt mai predispuse infecției cu Candida.

Cum poți preveni infecția cu Candida

Pentru a reduce la minimum riscul de candidoză vaginală, respectă câteva reguli simple:

  • Poartă haine potrivite, din materiale naturale, care nu favorizează apariția transpirației.
  • Menține zona intimă uscată și curată.
  • Evită produsele de igienă intimă care conțin parfum, inclusiv hârtia igienică parfumată sau absorbantele zilnice.
  • Nu lua antibiotice decât la recomandarea medicului și doar dacă este strict necesar.
  • Dormi cel puțin 7 ore pe noapte și evită, pe cât posibil, stresul.
  • Consumă alimente care conțin probiotice (iaurt, varză murată, lapte de soia, ciocolată neagră etc.), proteine (carne de vită, de pui, pește, ouă, semințe de dovleac etc.), fibre (broccoli, țelină, sparanghel, varză, spanac, usturoi, ceapă, grepfrut, ananas, papaya etc.) și glucide complexe (orez brun, fasole, linte, năut).

15981402_ml

Sursa foto: Flickr @ World Class

  • Evită alimentele care conțin carhidrați rafinați (pâine albă, cartofi, orez, paste, prăjituri, sucuri, produse de patiserie etc.).
  • Bea cât mai multă apă, ceaiuri (cimbru, coada-șoricelului, gălbenele, mușețel, salvie, sunătoare) și sucuri naturale din legume și fructe.

Dacă infecția cu Candida revine la un scurt interval de timp sau nu trece cu ajutorul tratamentului clasic, programează o consultație la medicul ginecolog, pentru a afla care este cauza reală a problemei și pentru a primi îngrijire medicală corespunzătoare.

Pentru prevenirea și tratamentul candidozei vaginale, Vavian Pharma recomandă Multi-Gyn FloraPlus. Ameliorează simptomele vaginale neplăcute ca: usturime, mâncărime, scugeri și mirosuri anormale, iritații locale determinate de candidoză. Pentru tratarea candidozei se utilizează un tub doză unică, înainte de a merge la culcare, timp de 5 zile consecutiv. Preț 46,53 de lei

Surse foto: iStock, Flickr

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.