Greșeli pe care le faci în post și care te pot îmbolnăvi

Greșeli pe care le faci în post și care te pot îmbolnăvi

Mihaela Onofrei, redactor Divahair.ro

Este dovedit științific faptul că postul are efecte benefice asupra sănătății noastre, dacă este ținut corect. Pe lângă faptul că scăpăm de câteva kilograme, ni se îmbunătățește modul de funcționare a celulelor, genelor și hormonilor. Pe lângă acestea, postul ajută la menținerea sănătății inimii, scade riscul de a avea diabet, cancer, Alzheimer și ajută la o mai bună funcționare a creierului. Putem beneficia de aceste efecte incredibile doar dacă respectăm câteva reguli simple.

Iată ce greșeli trebuie să eviți atunci când ții post!

5 greșeli pe care le faci în post și care te pot îmbolnăvi

Mănânci prea mult

Da, poate părea paradoxal, dar unii dintre noi credem că dacă mâncăm alimente de post, putem consuma orice cantitate dorim. Aceasta este o greșeală pe care mulți dintre noi o facem gândindu-ne că trebuie să înlocuim cumva caloriile și proteinele pe care le-am lua din alimentele de origine animală. Frica de foame ne face să mâncăm fără să ținem cont cum și cât mâncăm. Totuși trebuie să ne gândim că sunt și alte alimente care ne pot îngrășa. Trebuie să avem grijă mai ales la cartofi, la produsele de patiserie care conțin zahăr, la pâine și la sucurile carbogazoase.

Nu dormi destul

Postul poate fi epuizant din cauza schimbării regimului alimentar. Până ni se obișnuiește organismul cu noile alimente, trebuie să avem grijă să ne odihnim suficient pentru a avea destulă energie în desfășurarea activităților cotidiene. Lipsa somnului poate avea consecințe grave asupra sănătății. Doctorii ne recomandă să avem în medie 8 ore dormite în fiecare noapte pentru a face față cu brio în ziua următoare. Pentru a ne menține sănătoși și frumoși, nu trebuie să sărim peste această nevoie vitală.

Mănânci prea puțin

Nu toată lumea preferă legumele. Pentru cei mai carnivori dintre noi este chiar dificilă înlocuirea cărnii cu alimente de natură vegetală. Din această cauză, unii aleg să mănânce foarte puțin, punându-și în acest fel sănătatea în pericol. Lipsa de hrană duce la o pierdere accentuată a energiei, fapt ce duce mai departe la epuizare cronică. Pentru a evita aceste situații, trebuie să avem mese regulate bogate în vitamine și să nu evităm carbohidrații (consumați în cantități moderate).

Ții post prea mult timp

Postul este benefic atât timp cât este ținut pe o perioadă determinată. Este dovedit științific că trebuie să avem o dietă diversificată. Privându-ne de anumite alimente esențiale pentru menținerea echilibrului organismului nostru, nu facem altceva decât să ne punem în pericol sănătatea. Înainte de a ține post, trebuie să avem în vedere și starea noastră de sănătate. Trebuie să ținem post cât putem și este foarte greșită ideea conform căreia trebuie să ținem tot postul.

Consumi alimente nesănătoase

Nu mai mănânci produse de origine animală, dar dai iama în chipsuri, covrigei, cartofi prăjiți și sandvișuri de post? Foarte rău! Consumând aceste alimente, îți vei epuiza metabolismul și mai tare, având în vedere că organismul tău trece printr-un proces de acomodare. Nimeni nu spune că nu trebuie să mai mănânci și câte un chips din când în când, dar trebuie să reduci cantitățile acestor alimente sau chiar să le înlocuiești cu unele bogate în vitamine și minerale esențiale.

Articolul urmator
Constelații familiale: ce sunt și cum te pot ajuta
Constelații familiale: ce sunt și cum te pot ajuta
Ce greseli faci in pat?
Incepe quiz
Ce greseli faci in pat?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.