Gripă, răceală sau alergie: cum faci diferența între ele

Gripă, răceală sau alergie: cum faci diferența între ele

Paula Rotaru

Nas înfundat, dureri de cap, strănut, tuse, gât inflamat – ce pot ascunde aceste simptome? Să fie o banală răceală, o alergie sau, mai grav, gripă?

Astfel de afecțiuni sunt destul de greu de deosebit, pentru că toate au în comun aceste manifestări la nivelul sistemului respirator. Există însă câteva mici detalii care fac diferența și te ajută să-ți dai seama cu ce problemă ai de-a face.

Dacă știi cu certitudine ce afecțiune ascund simptomele menționate, nu vei mai lua medicamente la întâmplare, care fie sunt inutile, fie îți fac mai mult rău.

Află mai jos ce simptome aparte îți pot indica faptul că te confrunți cu gripă, răceală sau alergie!

Gripa sau răceală? Iată cum le deosebești!

Răceala și gripa sunt cauzate de virusuri diferite, dar prezintă manifestări similare, precum nas înfundat, rinoree (secreții nazale), tuse și dureri în gât. Singura diferență dintre cele două afecțiuni este febra peste 38 de grade, care în cazul gripei persistă cel puțin 3-4 zile. Aceasta este adesea însoțită de simptome precum migrene, oboseală, slăbiciune și dureri articulare sau musculare, manifestări care nu sunt specifice răcelii.

Atât răceala, cât și gripa trec de la sine, în decursul a câteva zile, fără să fie necesar tratamentul medical. Însă, dacă simptomele persistă mai mult de 10 zile și nu se ameliorează în urma administrării de medicamente sau suplimente fără prescripție medicală, este indicat să te adresezi medicului pentru tratament de specialitate. NU LUA antibiotice fără recomandarea medicului!

De asemenea, evită administrarea simultană a două medicamente care conțin aceeași substanță activă. De exemplu, dacă iei două pastile de la branduri diferite, ambele conținând acetaminofen – substanță cunoscută mai bine sub numele de paracetamol, indicată pentru tratarea durerilor și a congestiei nazale, precum și pentru scăderea febrei –, e posibil să apară reacții adverse, precum greață, vărsături, dureri abdominale, amețeală, scăderea glicemiei, palpitații, tremor, insuficiență hepatică sau chiar hepatită.

Prin urmare, citește cu atenție prospectul medicamentelor și ține cont de modul corect de administrare.

Cele mai eficiente metode prin care poți ameliora simptomele gripei și răcelii sunt:

- Odihna;

- Hidratarea cu apă, ceaiuri și supe;

- Administrarea de decongestionante, antipiretice, antibiotice (doar în cazul gripei și numai la recomandarea medicului).

Poți preveni ușor răceala, spălându-te frecvent pe mâini și evitând contactul cu persoanele bolnave. În cazul gripei, prevenția prin vaccinare este singura cale prin care poți evita îmbolnăvirea și complicațiile.

Și pentru că am adus vorba de complicații, trebuie precizat că răcelile netratate sau recurente pot favoriza apariția infecțiilor sinusurilor sau chiar a astmului.

Cât despre gripă, complicațiile pot fi fatale, mai ales în cazul persoanelor care au un sistem imunitar slăbit sau incomplet dezvoltat (vârstnici, copii, femei gravide, persoane care suferă de alte afecțiuni cronice). În lipsa tratamentului adecvat, gripa poate duce la apariția bronșitei sau a pneumoniei, o infecție acută a plămânilor, care poate fi fatală, scrie newsinhealth.nih.gov.

Alergiile, date de gol de mâncărimile oculare și lăcrimarea excesivă

La fel ca în cazul răcelii sau gripei, alergia se poate manifesta prin nas înfundat, secreții nazale și dificultăți respiratorii, dar cauzele sunt diferite. Alergiile apar pe fondul unui răspuns exagerat al sistemului imunitar la un factor alergen, precum polenul, părul de animale, praful, mucegaiul etc.

Simptomele specifice alergiilor sunt mâncărimile oculare și lăcrimarea excesivă, care se manifestă pe o perioadă de cel puțin 6 săptămâni, în special în sezonul polenului, care durează de obicei din aprilie până în octombrie. Răceala și gripa rareori se manifestă pe o perioadă mai lungă de două săptămâni.

Cele mai eficiente tratamente împotriva alergiilor constau în administrarea de antihistaminice, spray-uri nazale decongestionante și evitarea alergenilor.

Pentru a preveni gripa, răceala și alergiile, îți recomandăm Imunivax C ImunogluKan P4H®, de la Vavian Pharma, un supliment alimentar care susține sistemul imunitar și conține Imunoglukan® (polizaharide biologic active din ciuperca Pleurotus ostreatus) și Vitamina C. Preț pentru o cutie cu 30 de capsule: 84,99 de lei imunivax

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.8 (6)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.