Lipsa de fier - simptome, cauze si tratament

Lipsa de fier - simptome, cauze si tratament

Cristina Tarziu

Lipsa de fier este cea mai frecventa cauza pentru anemii, iar femeile, din cauza menstruatiei, se afla in grupa persoanelor cele mai predispuse la anemia feripriva. Desi adesea solutia este foarte simpla, lasata netratata, deficienta de fier iti poate afecta serios calitatea vietii.

Lipsa de fier - cauze


Persoanele cele mai predispuse la lipsa de fier sunt:

- femeile (din cauza pierderilor de sange din timpul menstruatiei sau cauzate de fibroamele uterine );
- vegetarienii;
- bebelusii (care nu primesc suficient fier din laptele matern sau din formula de lapte) si copiii;
- donatorii de sange.

Celulele rosii din sange contin fier, astfel ca pierderile de sange inseamna si pierderi de fier. Una dintre principalele cauze ale pierderii de fier la femei este menstruatia abundenta. Alte cauze care o pot determina sunt: sarcina, o dieta saraca in alimente ce contin fier sau incapacitatea organismului de a absorbi fierul din cauza anumitor afectiuni cum ar fi, de exemplu, boala celiaca.
 
  

Simptomele lipsei de fier

Unul dintre cele mai comune simptome ale tuturor tipurilor de anemie este senzatia de oboseala care apare din cauza ca organismul nu are suficiente celule rosii pentru a transporta eficient oxigenul. Celulele rosii existente contin mai putina hemoglobina decat ar fi normal, iar cum hemoglobina ajuta la transportarea oxigenului de la plamani catre restul organismului, aceasta deficienta te face sa te simti obosita, sa respiri greu, sa fii ametita, sa ai dureri de cap, etc.

De cele mai multe ori anemia feripriva se instaleaza treptat, cu simptome blande, astfel ca in cele mai multe cazuri pacientul sesizeaza ca este o problema cand deja situatia s-a inrautatit considerabil. Ca in cazul tuturor tipurilor de anemii, simptomele comune sunt cauzate de cantitatea redusa de oxigen din sange, iar printre acestea se numara:

- oboseala accentuata;
- apatie;
- greutate in respiratie;
- senzatia de lesin;
- senzatie de ameteala;

Printre efectele anemiei asupra organismului, cauzate de lipsa de fier, se regasesc, insa, si simptome mai putin obisnuite, cum ar fi:

- unghii fragile;
- inflamare si dureri la nivelul limbii;
- crapaturi in colturile gurii;
- splina marita;
- infectii frecvente - din cauza slabirii sistemului imunitar;
- caderea parului
- stari de nervozitate;
- paloare a fetei;
- probleme de concentrare;
- dureri de cap

Persoanele care sufera de deficienta de fier pot avea tot felul de pofte ciudate pentru non-alimente cum ar fi pamant, gheata, creta sau vopsea. Acest simptom este cunoscut in lumea medicala sub numele de sindromul Pica.

De asemenea, persoanele care au o deficienta de fier in organism se pot confrunta cu sindromul picioarelor nelinistite care se manifesta prin nevoia de a misca picioarele intruna, prin senzatii ciudate si mancarimi in interiorul picioarelor.

Anemia feripriva - tratament


Daca remarci ca ai unul sau mai multe dintre simptomele de mai sus, contacteaza-ti medicul pentru un control si analize de sange. Tratamentul este, de regula, foarte simplu, insa efectele pentru starea ta de bine pot fi miraculoase.

In cele mai multe situatii medicul iti va recomanda sa consumi alimente bogate in fier precum carnea rosie, organele, spanacul, cerealele integrale. Pentru o mai buna absorbtie, fierul trebuie asociat cu vitamina C din fructe si legume. Evita ceaiul negru, cafeaua, cola si alcoolul pentru ca afecteaza procesul de absorbtie a fierului. Daca e vorba de o deficienta mai severa, medicul iti va prescrie un supliment cu fier. Dietele si tratamentele pentru refacerea depozitelor de fier din organism sunt, de regula, de lunga durata, insa rezultatele incep sa se observe relativ repede, in doar cateva zile sau saptamani de la inceperea tratamentului.

In cazul in care carenta de fier este cauzata de pierderi masive de sange sau de anumite afectiuni care impiedica absorbtia fierului, este nevoie sa se trateze cauza si sa se urmeze in paralel un tratament cu suplimente de fier pentru refacerea depozitelor din organism.

Suferi de anemie feripriva? Vezi AICI care sunt cele mai bune surse de fier pentru organism!

Articolul urmator
Pneumonie atipică: cauze, simptome și tratament
Pneumonie atipică: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (16)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.