Ce sa faci si ce sa nu faci atunci cand iti ingrijesti zona intima

Ce sa faci si ce sa nu faci atunci cand iti ingrijesti zona intima

Eugenia Dinescu, redactor

Igiena intima feminina ramane un subiect delicat, insa tabuurile si prejudecatile nu isi au rostul atunci cand vine vorba de sanatatea ta. Iar atunci cand ne concentram asupra zonei intime, ritualurile obisnuite ale igienei noastre zilnice se pot dovedi adesea ineficiente sau nepotrivite, riscand sa afecteze echilibrul natural din zona genitala. Dusuri nici prea dese, nici prea rare, pastrarea unui mediu nici prea alcalin, nici prea acid - exista inca multe necunoscute despre igiena intima care iti pot afecta senzatia de confort din zona intima, asa ca este necesar sa fii informata pentru a evita neplacerile cauzate de diferite afectiuni sau infectii din regiunea vaginala.

Citeste in continuare si afla ce trebuie sa faci si ce ar trebui sa eviti pentru a te bucura de o igiena intima corecta!

 Nu incerca sa elimini complet mirosul

Orice vagin prezinta un miros caracteristic, iar incercarile de a-l indeparta se pot dovedi prea agresive si iti pot destabiliza echilibrul florei vaginale. Un vagin sanatos nu ar trebui sa aiba un miros urat, insa prezenta unui iz olfactiv deranjant indica existenta unei afectiuni sau infectii. Consulta un medic ginecolog in cazul in care observi ca mirosul vaginului tau se modifica sau secretiile capata un aspect diferit.

2.     Clateste-te cu apa

Folosite incorect, ceaiurile medicinale recomandate de obiceiurile populare pot conduce catre infectii si micoze ale aparatului genital, asa ca este recomandat sa folosesti doar apa la temperaturi moderate pentru clatire. Echilibrul este principiul fundamental pe care intreaga ta igiena intima ar trebui sa se bazeze, iar el se aplica si frecventei cu care te speli in regiunea pubiana. Poti face mai mult rau decat bine atunci cand te speli prea des, deoarece flora bacteriana naturala poate fi dezechilibrata. In plus, spalaturile vaginale trebuie urmate doar la indicatia unui medic, asa ca nu exagera cu frecventa sau intensitatea bailor sau dusurilor si limiteaza-te doar la zona externa a regiunii genitale. Exceptand perioada menstruatiei, unul sau doua dusuri pe zi ar trebui sa fie suficiente pentru mentinerea unui nivel optim de igiena.

3.     Poarta materiale naturale

Daca nu poti opta pentru o lenjerie draguta din bumbac sau matase, este mai bine sa renunti complet la purtarea lenjeriei intime. In primul rand, materialele din fibre naturale permit o aerisire optima si iti mentin zona pubiana uscata, in timp ce caldura si umiditatea cauzata de fibrele sintetice sau lenjeria prea stramta favorizeaza inmultirea bacteriilor si, implicit, posibilitatea de a dezvolta o infectie sau o ciuperca.

4.    Epilarea braziliana poate fi riscanta

Prezenta parului in zona intima este un semn al maturitatii sexuale, insa el joaca, de asemenea, rolul unui invelis protector al aparatului genital extern si tractului urinar. Pastreaza lungimea firelor de par la un nivel care nu te incomodeaza folosind un trimmer special, si evita folosirea aparatelor de ras sau a cremelor depilatoare. Dincolo de iritatiile sau alergiile pe care le pot cauza, taieturile in acea zona sunt o poarta deschisa catre infectii ce se pot solda cu consecinte grave.

5.     Foloseste produse adecvate igienei intime

Tentatia unei senzatii de prospetime intensa si persistenta te poate face sa apelezi la ajutorul sapunurilor sau gelurilor de dus cu arome si mirosuri delicioase, insa medicii ginecologi sunt foarte fermi in descurajarea folosirii acestui tip de cosmetice. Poate ca ele functioneaza grozav pentru restul pielii de pe corpul tau, al carei pH este de 5.5, insa zona intima are nevoie de ceva mult mai delicat, datorita pH-ului natural cu valori cuprinse intre 3.8 si 4.5. Parfumurile, sapunurile agresive sau cu actiune antiseptica pot distruge flora vaginala, ceea ce favorizeaza dezvoltarea ciupercilor si inmultirea bacteriilor care iti pot provoca neplaceri. Nu este indicat sa folosesti nici bureti sau manusi, deoarece si folosirea lor repetata poate altera echilibrul delicat al acelei regiuni.

Alege, in schimb, un produs destinat zonei pubiene cu pH neutru, fara parfum sau sapun, care sa ajute la mentinerea echilibrului inca de la primele ore ale diminetii.

Iata care sunt recomandarile noastre:



 Multi-Gyn Femiwash
Spuma concentrata bio-activa
pentru igiena zilnica
34.50 lei

 Multi-Gyn FloraPlus
Previne si trateaza candidoza
vaginala
48.50 lei



 Multi-Gyn ActiGel
Previne si trateaza vaginoza bacteriana
si disconfortul vaginal
40 lei

 Multi-Gyn LiquiGel
Amelioreaza uscaciunea vaginala
si stimuleaza umiditatea naturala
36 lei

Ingrijirea zonei intime reprezinta o prioritate, tinandu-te departe atat de probleme ce iti pot afecta increderea in tine cat si de afectiunile care iti pot ameninta sanatatea. Descopera gama intreaga de produse Multi-Gyn, oferita de magazinul online Vavian Pharma, si bucura-te de o igiena intima impecabila!

Articolul urmator
Monitorizarea glicemiei: cum se face corect și când este necesară
Monitorizarea glicemiei: cum se face corect și când este necesară
Ce greseli faci atunci cand vine vorba de barbati?
Incepe quiz
Ce greseli faci atunci cand vine vorba de barbati?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.8 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.