Tu stii cat de des trebuie sa faci testele pentru BTS?

Tu stii cat de des trebuie sa faci testele pentru BTS?

Diana Tanasa

Bolile cu transmitere sexuala (BTS)  sunt afectiuni care apar in urma unui contact sexual cu o persoana infectata deja cu un virus de acest tip. BTS afecteaza atat femeile, cat si barbatii, insa efectele pot fi mai severe in cazul femeilor, in special daca acestea sunt insarcinate, intrucat pot afecta copilul. Exista cel putin 25 de tipuri de boli cu transmitere sexuala, care pot fi  transmise prin sex anal, oral sau vaginal, insa o parte dintre ele se raspandesc si prin alte cai, cum ar fi utilizarea unor toalete extrem de murdare sau igiena necorespunzatoare.

Cum poti afla daca esti infectata cu BTS?

Cea mai simpla metoda de a afla este sa il intrebi pe partenerul tau daca este purtatorul unui asemenea tip de afectiune, iar in cazul in care raspunsul este pozitiv, sa mergi imediat la medicul de familie, care iti va recomanda un medic specialist. De asemenea, este indicat sa mergi periodic la ginecolog dupa ce ti-ai inceput viata sexuala, pentru a fi sigura ca nu exista nicio amenintare la adresa sanatatii tale fizice.

Femeie ingrijorata

Care sunt simptomele si efectele unei boli cu transmitere sexuala?

In special in cazul femeilor, bolile cu transmitere sexuala nu prezinta simptome imediate sau severe, limitandu-se, in prima faza, la iritatii, stari de disconfort si secretii vaginale abundente, cu un miros neplacut. Totodata, in cazul in care nu este practicat un control ginecologic periodic, o femeie poate fi infectata cu BTS cu luni sau chiar ani inainte ca medicul ginecolog sa descopere afectiunea,  timp in care virusul poate ataca uterul si trompele uterine, ceea ce conduce la aparitia unor boli mai severe. Un exemplu in acest sens este boala pelvio- inflamatorie, ce poate produce rani la nivelul trompelor uterine, poate conduce la dureri pelviene intense, infertilitate, culminand cu o sarcina ectopica.

In cazul in care esti insarcinata si ai contactat o asemenea boala, trebuie sa apelezi urgent la medicul ginecolog, intrucat de tratarea ei imediata si eficienta depinde sanatatea micutului tau, care poate fi contaminat prin alaptare sau la nastere cu aceeasi afectiune. De asemenea, exista riscul de a naste prematur sau de a suferi un avort spontan, deoarece o boala cu transmitere sexuala afecteaza functiile aparatului genital si reduce capacitatea organismului de a rezista la presiunile unei sarcini. Alte repercursiuni pe care BTS le pot avea asupra copiilor sunt: probleme respiratorii, defecte de vedere, retard mintal, greutate scazuta la nastere, moarte infantila, risc crescut de a dezvolta pe parcursul vietii ciroza si cancer la ficat (daca mama este infectata cu Hepatita B).

Cat de des trebuie sa te testezi pentru BTS?

Avand in vedere faptul ca bolile cu transmitere sexuala sunt foarte greu de descoperit, este necesar sa faci periodic un control ginecologic, in special in cazul in care ti-ai schimbat partenerul sau ai mai multi parteneri sexuali. Pe langa testele la sange si urina, solicita medicului ginecolog teste pentru chlamydia si gonoree, afectiuni ce sunt foarte comune si nu prezinta simptome la femei si a caror testare implica colectarea unor mostre de celule din cervix. De asemenea, ori de cate ori observi semne neobisnuite in zona genitala, precum inrosiri, umflaturi, bubite, scurgeri abundente, cu miros neplacut  sau ai dureri in timpul actului sexual, anunta doctorul ginecolog si solicita efectuarea unor teste mai complexe.

Femeie preocupata

Cum se trateaza BTS?

Odata identificate, bolile cu transmitere sexuala pot fi tratate prin antibiotice (boli precum chlamydia, gonoree, sancroid), injectii (sifilisul), interventii chirurgicale (negii genitali), creme, lotiuni (scabie) sau pot fi tinute sub control, in cazul in care nu pot fi combatute (hepatita B, HIV, herpes).

Cum poti preveni contaminarea cu BTS?

Singurul mod de a preveni infectarea cu BTS il reprezinta practicarea sexului protejat, evitand schimbul constant de parteneri sexuali. Totodata, este bine sa iti intrebi iubitul daca a fost sau este afectat de o asemenea boala, si, la randul tau, sa il informezi cu privire la starea ta de sanatate. Nu ezita sa ii soliciti partenerului tau sa mearga la un control periodic si nu ignora eventualele semne ale infectarii ce apar pe corpul lui, deoarece riscurile la care te expui sunt extrem de mari.

 Protectie BTS

Nu lasa jena sau comoditatea sa iti afecteze sanatatea in mod ireversibil si opteaza pentru o atitudine protectiva si atenta fata de corpul tau, ceea ce implica vizite periodice la medicul ginecolog, folosirea mijloacelor de protectie sexuala si o informare constanta asupra riscurilor la care te expui in timpul actului sexual cu un anumit partener. In cazul in care esti infectata cu o asemenea boala, nu trebuie sa intri in panica sau sa adopti masuri absurde, ci sa iti pastrezi calmul si sa gandesti coerent: apeleaza la medicul ginecolog si urmeaza cu strictete sfaturile sale. Situatia ta este similara cu a multor alte femei, dar depinde de tine cum o gestionezi si cum ii imprimi un final fericit.

Tu stii cum sa te protejezi de BTS?

Articolul urmator
Gluconat de calciu în laringită: cât de eficient este de fapt
Gluconat de calciu în laringită: cât de eficient este de fapt
Cât de des te faci de rușine în public?
Incepe quiz
Cât de des te faci de rușine în public?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.1 (11)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.