Nu Skin

Demineralizarea dinţilor: ce este şi cum te afectează

Ana Munteanu

Demineralizarea dinților reprezintă, practic, o erodare superficială a suprafeței smalțului. Este primul dintre stadiile procesului de apariție a cariilor dentare și se prezintă ca o pigmentare poroasă albicioasă, vizibil intestetică. Ea apare în urma expunerii regulate a dinților la acizii din saliva - acizi produși în urma formării plăcii bacteriene și provenind din mâncare și diferite băuturi. În timp, petele albe ajung să se închidă ca nuanță, pe măsură ce suprafața tot mai aderentă și poroasă a dintelui își strică structura.

Sursele acizilor care deteriorează smalțul dentar

 • Plăcile bacteriene
 • Consumarea frecventă de băuturi acide (de exemplu, acidul fosforic este un ingredient comun din sifon, băuturi sportive și apă aromatizată - se găsește chiar și în sucurile dietetice)
 • Expunerea frecventă a dinților la fructele citrice, care conțin, deisgur, acid citric (în special lămâile)
 • Acizii stomacali (la oamenii care suferă de tulburări alimentare, bulimie și pacienții cu tulburări de reflux gastroesofagian. Celulele din stomac produc acid clorhidric pentru a ajuta la digerarea alimentelor.)
 • Consumul de anumite droguri, precum metamfetaminele. Fie de la drogul în sine, alimentația defectuoasă, sindromul de gură uscată cauzat de consumul de metanmfetamină sau igiena dentară precară atât de comună în rândul consumatorilor de substanțe interzise.
 • Infecția/ inflamația. Aceasta este cauza zonelor izolate demineralizate de pe suprafața albăa dintelui, care se văd frecvent pe dinți incisivi permanenți, după ce un incisiv primar (de lapte) este afectat. Rădăcina dintelui primar este poziționată foarte aproape de coroana în dezvoltare a incisivului permanent. Dacă dintele primar se îmbolnăvește și se inflamează la vârful rădăcinii, inflamația respective poate demineraliza coroana incisivă permanentă (cunoscută în astfel de cazuri ca hipoplazia lui Turner). Aceste pete albe, cu toate astea, nu sunt moi și calcaroase.

Cum se diagnostichează demineralizarea dinților

Dantura de femeie, inainte si dupa tratament

Smalțul dinților are o suprafață extrem de dură, de puternică, lucioasă ca o oglindă atunci când dintele este sănătos. Demineralizarea dintilor, în primă fază, apare sub formă de mici pete albe pe smalț. Un dinte demineralizat nu mai are un aspect uniform sticlos, ci unul calcaros, care ar putea fi cu ușurință răzuit într-o pudră albă și care se pătează cu ușurință din cauza fumatului, a consumului de cafea, ceai, tot felul de mâncăruri și băuturi cu coloranți puternici.

Pentru aflarea exacta a sursei demineralizării, trebuie studiat tiparul ei. Și acest studiu include observarea exacta a dintelui bolnav, localizarea precisă a zonei exacte din el afectată și a mărimii ei exacte.

De exemplu, pacienții care suferă de tulburări de alimentație prezintă demineralizare a dinților la nivelul suprafețeii palatinale a dinților din față, de sus. Oamenii care au o igienă dentară precară (mai ales cei care poartă apparat dentar) dezvoltă demineralizare a dinților în prima treime gingivală a dinților.

Este greu de făcut diferența, din prima, între demineralizarea dintilor si hipoplazia de smalț(anomalie structurală apărută în timpul formării și dezvoltării dintelui, care nu îi permite dintelui să se mineralizeze complet din start). Dacă medicul stomatology poate stabili faptul că smalțul pacientului a fost la început unul sănătos și că zona calcaroasă demineralizată a apărut între timp, diagnosticul de demineralizare a dinților este correct.

De cele mai multe ori, o demineralizare în stadiu incipient nu este deloc vizibilă la o radiografie, deoarece un smalț îndeajuns de puternic și sănătos nu permite penetrarea razelor.

Cum se tratează demineralizarea dinților

O demineralizare în stadia incipiente se poate trata prin simpla folosire a unor geluri sau lacuri de fluorizare. De asemenea, dentistul mai poate recomanda folosirea, pe rețetă, a unei paste de dinți cu o concentrație mare de fluor sau o apă de gură cu mai mult fluor decât acelea găsite la liber în comerț și folosirea acestora până când se poate realiza remineralizarea dinților.

Pentru ca tratamentul prescris și ținut să aibă efectul dorit, este extrem de importantă stabilirea sursei demineralizării, înțelegerea cauzei problemei. Realizarea unor fotografii dentare și a unor radiografii, pentru monitorizarea întreg procesului, vor fi, cu siguranță, recomandate.

Dacă demineralizarea nu se tratează din stadiile de început, se poate ajunge și la îndepărtarea zonei afectate și înlocuirea ei la medicul dentist.

Dacă pacientul este deranjat și din punct de vedere estetic de prezența unor zone demineralizate pe suprafața dinților, tratamentul prescris poate include și o albire profesionistă a danturii. Pentru ca albirea să fie de natură permanentă, este extrem de important ca smalțul dinților să ajungă la sănătatea și structura puternică inițială și să fie lipsit de alte probleme și bacterii.

În funcție de cauza demineralizării danturii, unii pacienți primesc și consiliere nutrițională, consiliere antidrog și consiliere pentru cei care suferă de boli de alimentație – totul pentru o rată de succes mai mare a tratamentului urmat.

Concluzii

În procesul de apariție a cariilor dentare, relația dintre demineralizare și remineralizare este influențată de prezența salivei, care facilitează transportul ionilor, a bacteriilor orale și a carbohidraților fermentabili pe suprafețele expuse ale dinților. Este o interrelație extrem de complexă pe care trebuie să o înțelegem mai bine cu toții, pentru a face față cu brio bătăliei împotriva cariilor dentare, pentru a ne menține integritatea dinților pe cât de mult timp posibil.

Demineralizarea și remineralizarea au un impact crucial asupra durității și rezistenței smalțului dinților. Lupta pentru a menține dinții puternici și sănătoși pentru o perioadă cât mai mare de timp depinde în ntotalitate de raportul dintre procesele de demineralizare și de remineralizare. Demineralizarea are loc din cauza unui pH scăzut, iar remineralizarea este procesul prin care, printr-o restabilire la normal a pH-ului, urmarea unei diete corespunzătoare, schimbarea stilului de viață și stabilirea unor practice de igienă orală corespunzătoare, smalțul dintelui se însănătoșește, devine din nou tare și puternic.

Surse foto: iStock

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

  Ti-a placut articolul? Urmareste DivaHair pe Facebook sau pe mail!

  Cauta un furnizor in zona ta

  top 5 divahair.ro - igiena orala

  • vizionate
  • votate
  • discutate
  1. De ce trosnește maxilarul (138 vizite)
  1. De ce trosnește maxilarul (0 comentarii)

  LIKE si intra in universul divelor!